Marsa izpētes robots "Curiosity" atklājis jauna ezera pēdas, kas ir jauns apliecinājums tam, ka Sarkanā planēta bijusi piemērota mikrobiem, atsaucoties uz ASV Nacionālās aeronautikas un kosmosa administrācijas pārstāvjiem (NASA), ziņo aģentūra "Reuters".

Aptuveni 154 kilometru platais Marsa krāteris, ko pētī NASA robots, pirms miljardiem gadu bijis pilns ar ūdeni, un tas nozīmē, ka planēta ir bijusi piemērota mikrobioloģiska līmeņa dzīvībai, pirmdien, 8. decembrī, paziņojuši NASA zinātnieki.

Jaunākie atklājumi balstās vairāk nekā divu gadu laikā savāktos datos. Ezers atklāts Geila krāterī, kur "Curiosity" darbojas kopš 2012. gada augusta. Pēc pētnieku sniegtajiem datiem, netālu no krātera centra, kur pašlaik atrodas aptuveni 5 kilometru augstais paugurs "Mount Sharp", atrasti akmeņi, kuros ir ūdens atstāti nogulumi. Tas nozīmē, ka pirms 3,5 miljardiem gadu, kad krāterī bijis ezers, "Mount Sharp" nepastāvēja. 

Neilgi pēc nosēšanās "Curiosity" uz Marsa atklāja iežus, kas satur mālos sastopamus minerālus, kas liecina, ka ieži veidojušies ūdens klātbūtnē. Zinātnieki šo atradumu uzskatīja par vēl vienu pierādījumu tam, ka savulaik apstākļi uz Marsa bijuši labvēlīgi dzīvībai. Pēc tam izpētes robots devās tuvāk "Mount Sharp". Tas mēģināja noskaidrot, vai dzīvībai labvēlīgi apstākļi uz Marsa pastāvējuši pietiekami ilgi, lai dzīvība attīstītos, par spīti tam, ka zinātnieki joprojām precīzi nezina, cik ilgs laiks bija vajadzīgs, lai dzīvība attīstītos un nostiprinātos uz Zemes, vēstī aģentūra "Reuters".

Zinātnieki vēstī, ka jaunākie pētījumi, kas vēl nav publicēti, norāda, ka Geila krāterī bijuši slapjuma un sausuma periodi, pretēji līdzšinējam uzskatam, ka Marsā karsts klimats bijis īsu laiku planētas agrajā stadijā. 

Marsa izpētes aparāts "Curiosity" orbītā tika palaists 2011. gada 26. novembrī, bet uz planētas nolaidās nākamā gada 6. augustā. Tā galvenā misija - izpētīt Marsa ģeoloģiju un atmosfēru, kā arī meklēt iespējamas dzīvības pēdas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!