Pēc tam, kad portāls "Delfi" pagājušonedēļ vēstīja par ilgstoši pastāvējušu Covid-19 perēkli kādā kažokzvēru novietnē Latvijā, iestādes sāka diskutēt, vai tās iznīcināt. Ja tas notiktu, Zemkopības ministrija bija paredzējusi fermas īpašniekam izmaksāt kompensāciju, kura varētu sasniegt 20 miljonus eiro. Operatīvās vadības grupa gan piektdien lēma, ka pagaidām tik skarbs risinājums nebūtu īstenojams. Cik bīstama ir Covid-19 izplatība dzīvniekos un kā rīkoties tālāk - par to Andrim Auzānam 21. decembrī raidījumā "Spried ar Delfi" atbildes sniedza zemkopības ministra biroja vadītājs Jānis Eglīts (NA) un Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra pētniece Monta Brīvība.

Kā vēstīts, zinātniekiem ir bažas par jaunu, cilvēkus apdraudošu Covid-19 mutāciju veidošanos kažokzvēru audzētāja "Baltic Devon Mink" ūdeļu novietnē.

Sākumā notikusi vīrusa transmisija no cilvēka uz ūdeli, bet ar sekvenēšanu pierādīts, ka vīrusa transmisija ir notikusi abos virzienos un vairākas reizes, par pētnieku atklājumiem portālam "Delfi" stāstīja Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centrā.

Zinātnieki norādīja, ka, turpinot ļaut vīrusam izplatīties starp ūdelēm un fermas darbiniekiem, var nonākt pie jauna Covid-19 varianta, kas galvassāpes sagādās vairs ne tikai pašmāju, bet gan pasaules mērogā.

Operatīvās vadības grupā (OVG) pagājušonedēļ tika izskatīts jautājums par ūdeļu likvidēšanu uzņēmuma novietnē. Tas notika reaģējot uz Slimību profilakses un kontroles centra riska novērtējuma ziņojumu.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!