"Jāapzinās, ka līgumi, kas varētu tikt lauzti, mēs tos izsolīsim atkārtoti. Iespējams, tie būs darbi, kas tiks uzsākti, bet pabeigti nākamgad. Kaut kādas izmaiņas gada griezumā varētu būt, bet mūsu apņemšanās ir uzsākt visus tos objektus, kurus bijām plānojuši uzsākt," raidījumā "Spried ar Delfi" norādīja Valsts sabiedrības ar ierobežotu atbildību "Latvijas Valsts ceļi" (LVC) valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Lazdovskis, runājot par līgumu pārskatīšanu ar autoceļu būvētājiem izmaksu pieauguma dēļ.

Viņš apstiprināja, ka daļā autoceļu būvniecības objektu darbus var nākties apturēt. Ja līgums tiktu lauzts šodien, tiktu izsludināts jauns iepirkums, un pie jauna līguma varētu tikt tikai jūlija otrajā pusē. "Ceļu būvdarbu specifika ir tā, ka iespējams strādāt līdz septembrim, daļu darbu darīt oktobrī un noslēguma darbus – novembra sākumā, līdz ar to esam pakļauti sezonalitātei. Tādēļ ir iespējams, ka daļa objektu tiks uzsākti, bet pabeigti nākamgad," skaidroja Lazdovskis.

Viņš norādīja, ka visi autoceļu būvdarbu līgumi esot jāsadala divās daļās: "Tie objekti, kas tika izsludināti līdz 24. februārim [Krievijas iebrukumam Ukrainā], un tie, kas izsludināti pēc šī datuma. Tajos objektos, kas izsludināti pēc 24. februāra, būvnieki ir rēķinājušies un tas ir būvnieku risks – rēķināties ar jauno ģeopolitisko realitāti, tur nekāda cenu pārskatīšana nenotiks. Šie objekti ir iepirkti par augstākām cenām nekā bija iepriekš."

"Attiecībā uz tiem līgumiem, kas ir noslēgti līdz 24. februārim, vai tiem, kur piedāvājumi konkursos tika iesniegti līdz šīm datumam, mums ir jārod risinājums. Mēs katrs, braucot garām degvielas uzpildes stacijām redzam, kādas ir degvielas cenas, un ceļu būvniecībā viena no būtiskākajām izejvielām ir bitumens, kas ir naftas produktu atvasinājums," norādīja Lazdovskis.

LVC veikuši tirgus analīzi, kā attīstījusies bitumena cena un kādas bijušas naftas cenas, un veiktas pārrunas ar nozari – Latvijas Ceļu būvētāju asociācijas virsvadībā. "Esam nonākuši līdz abām pusēm pieņemamam kompromisa risinājumam, ka mēs pārskatām šīs cenas, balstoties uz publiski pieejamiem tirgus datiem attiecībā uz bitumenu un metālu, bet pārējās pozīcijās piemērojam vispārējo būvniecības cenu indeksu par diviem mēnešiem, lai novērtētu šo kara ietekmi uz būvdarbu cenām, no kuras mēs atņemam normālo inflāciju, kas ir pēdējo trīs gadu vidējā inflācija – risks, ar kuru jārēķinās būvuzņēmējiem," skaidroja Lazdovskis.

Viņš norādīja, ka līgumu skaits "Latvijas Valsts ceļu" gadījumā ir milzīgs – gada laikā vairāk nekā 100 aktīvu būvdarbu līgumu. Līdz 24. februārim noslēgtajos līgumos LVC piedāvās vienoties par grozījumiem atlikušajiem darbiem, palielinot pozīciju izmaksas. Viņš gan atzina, ka kāds no uzņēmējiem varētu arī nepiekrist LVC piedāvājumiem, un tad būšot jādomā risinājums, kā šos līgumus lauzt.

"Šobrīd mums ir pietiekami formāla indikācija – oficiālu vēstuļu veidā, ka četri līgumi ir tādi, kas varētu tikt lauzti," atklāja Lazdovskis.

Jautāts, vai darbi varētu apstāties arī materiālu trūkuma dēļ, Lazdovskis norādīja, ka par šo tematu esot bijusi diskusija ar nozari, un šobrīd aktuāla problēma ir tā, ka papildus visām cenu problēmām, lielākais bitumena piegādātājs – Mažeiķu rūpnīca Lietuvā – veic rekonstrukciju, un bitumenu šī gada maijā un jūnijā neražo. Līdz ar to iespējams, ka arī atsevišķu materiālu nepieejamības dēļ var rasties nobīdes darbu veikšanas termiņu izpildē.

Kā ziņots, pēc Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) atzinuma saņemšanas VSIA "Latvijas valsts ceļi" plānoja sākt būvdarbu līgumu pārskatīšanu.

Aprīlī LVC saņēma vēstules no visiem lielākajiem būvuzņēmumiem, kas piedalās ceļu būvdarbu iepirkumos. Būvnieki vēstulēs norādīja, ka nevar veikt darbu izpildi par tiem izcenojumiem, ar kuriem piedalījās iepirkumos līdz 24. februārim. Savukārt piedāvājumi, kuri tiek saņemti iepirkumos martā un aprīlī, ir par 10-15% dārgāki, nekā plānotās cenas.

Beidzoties tehnoloģiskajam pārtraukumam ceļu būvdarbu objektos, kur darbi sākti pērn, šonedēļ ceļu būvdarbi notiek jau 65 valsts ceļu posmos, no kuriem gandrīz puse ir uz valsts reģionālajiem autoceļiem, informē LVC.

Plānojot braucienus, LVC aicina ieskatīties remontdarbu kartē uzņēmuma interneta mājaslapā, kur atzīmēti visi aktuālie satiksmes ierobežojumi uz valsts autoceļiem.

Piedāvājam noskatīties raidījuma spilgtākās epizodes:

Lazdovskis stāsta, kuros remontējamo ceļu posmos šovasar būtu jārēķinās ar sastrēgumiem vai ilgāku braucienu.

Ceļi ir arī mūsu sabiedrības spogulis, un neiecietība, kas ir sabiedrībā, parādās arī uz ceļiem, un autovadītāji diemžēl neievēro ierobežojumus arī autoceļu remontdarbu vietās, secina Lazdovskis.

Mēs nevaram apgalvot, ka varēsim paveikt mazāk, jo sezonas sākumā izveidojās ietaupījums, ko tagad novirzīsim "jaunās realitātes" finansēšanai, pauž Lazdovskis.

Lazdovskis skaidro, kā būvniecības izmaksu kāpums varētu ietekmēt vērienīgā projekta – Ķekavas apvedceļa būvniecību un iekļaušanos plānotajos termiņos.

Lazdovskis stāsta par to, kad Latvijā būs vairāk autoceļu posmu ar palielinātu atļauto braukšanas ātrumu.

Mums ir liela programma par maģistrālajiem veloceliņu maršrutiem, un pasūtītas atsevišķu maršrutu izpētes, norāda "Latvijas valsts ceļi" pārstāvis Māris Zaļaiskalns.

Raidījuma "Spried ar Delfi" jaunākās epizodes ir pieejamas Apple un Spotify podkāstos!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!