Satiksmes ministrijas atbildībā esošie jautājumi - jauno vilcienu nedienas, "Rail Baltica" izaicinājumi, "airBaltic" nākotne un nerentablu pasta nodaļu slēgšana - pēdējās nedēļās bieži dominējušas ziņu virsrakstos. Kas novedis pie šīs problēmu gūzmas? Par to piektdien, 26. janvārī, raidījuma "Spried ar Delfi" speciālizlaidumā žurnāliste Alina Lastovska iztaujāja satiksmes ministru Kasparu Briškenu (P).

Pēc ilgstošas testēšanas un vairākkārtējas termiņu atlikšanas jaunie vilcieni pasažieru rīcībā nonāca 15. decembrī, taču drīz vien tos piemeklēja viena tehniska ķibele pēc otras, reisi bieži kavējas, tiek atcelti vai vilcieni apstājas pusceļā. Premjerministre Evika Siliņa (JV) uzdevusi Briškenam atrast atbildīgos, un drīz vien no amata atkāpās visa "Pasažieru vilciena" padome. Skaidrojot lēmumu, padomes vadītājs Sandis Šteins norādīja, ka jauno vilcienu nedienas saistītas ar vairākiem faktoriem, ko padome nav varējusi ietekmēt, piemēram, infrastruktūras trūkumi, remonti un "tehnika, kas vienkārši nestrādā". 

Transporta nozarē arvien vairāk uzmanības tiek pievērsts arī nacionālās lidsabiedrības "airBaltic" finanšu stāvoklim, jo vasaras vidū uzņēmumam būs jāatmaksā 2019. gadā emitētās obligācijas 200 miljonu eiro apmērā. Ar to pārfinansēšanu pagaidām nesokas. 

Tikmēr reģionos iebildumus izraisījis AS "Latvijas pasts" plāns slēgt vairāk nekā pusi pasta nodaļu. 

Briškens ministra amatā stājās septembra vidū, taču viņam ir pieredze vairākos ar nozari saistītos amatos - vairākus gadus darbojies "airBaltic" kā padomes priekšsēdētāja vietnieks, ilgstoši bijis saistīts ar RB Rail - sākumā kā padomes loceklis, vēlāk vairākus gadus bijis uzņēmuma attīstības un stratēģijas vadītājs, bet 2021. gadā vienu gadu rosījies arī "Pasažieru vilciena" valdē. Kā risināt samilzušās problēmas nozarē - skatieties raidījumā.

Raidījuma "Spried ar Delfi" jaunākās epizodes ir pieejamas Apple un Spotify podkāstos!

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!