Latvija strauji dodas maksas veselības aprūpes virzienā un, "vēlākais, vasarā nozarē iestāsies smaga krīze" – tā par sekām, ko raisīs ilgstoši nepietiekamais finansējums nozarei, izteikusies Latvijas Ārstu biedrības (LĀB) prezidente Ilze Aizsilniece. 10. martā pulksten 12 "DelfiTV" raidījumā "Kāpēc", Aizsilniece atbild uz žurnālistes Olgas Dragiļevas jautājumiem par situāciju nozarē, kā arī līdzšinējo un turpmāko LĀB darbu.

Ģimenes ārste Ilze Aizsilniece LĀB vada jau vairāk nekā četrus gadus. Pandēmijas laikā plašas diskusijas un domstarpības ārstu saimē raisīja viņas paustās šaubas par valdības noteiktajiem epidemioloģiskās drošības noteikumiem. LĀB prezidentes "divdomīgās nostājas dēļ" savu darbību biedrībā 2021. gada rudenī apturēja Latvijas Jauno ārstu asociācija, un daļa biedru tobrīd  pauda, ka Aizsilniecei būtu jāatkāpjas no amata. Tas nenotika, un gadu vēlāk – pērn novembrī – Aizsilniece LĀB prezidentes amatā ievēlēta uz vēl četriem gadiem. 

LĀB dibināta 1988. gadā un tajā patlaban apvienojušies 3500 ārstu, kas ir aptuveni puse no kopējā ārstu skaita Latvijā. Biedrības mērķis ir aizstāvēt ārstu un arī pacientu intereses un stiprināt veselības aprūpes nozari, pilnveidot ārstu kvalifikāciju. Tā pārrauga ārstu darbību un arī uzrauga ārstu ētikas principu ievērošanu, kā arī iesaistās likumu apspriešanā.

Biedrība jau ilgstoši iestājas par finansējuma palielināšanu veselības aprūpes nozarei.

Visas raidījuma "Kāpēc" epizodes klausāmas arī Apple un Spotify podkāstos!

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!