Kā tas bija iespējams, ka daudzu gadu garumā jauniešu pasākumu organizatori, arī citu pieaugušo klātbūtnē, ar meitenēm varēja veidot nepiedienīgas attiecības, un neviens uz to nereaģēja? Šādu jautājumu licis uzdot šonedēļ publicētais portāla "Delfi" un "Latvijas Radio" publicētais kopīgais pētījums "Līdera apskāviens", kas atklāj jaunu sieviešu sistemātisku seksuālu izmantošanu. Atbildes 8. decembrī meklējām "Delfi TV" raidījumā "Kāpēc", kuru vadīja viena no pētījuma autorēm, žurnāliste Olga Dragiļeva.

Diskusijā piedalījās Valsts Izglītības satura centra (VISC) Izglītības departamenta direktore Diāna Šavalgina, Valsts Bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) vadītājas vietniece Valentīna Gorbunova, Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes galvenā inspektore Dace Landmane, Pusaudžu resursu centra klīniskā un veselības psiholoģe Linda Astašova, žurnāliste Dace Krejere un trauksmes cēlēja Alina Kurova.

Žurnālistu publikācijās iekļautie notikumi risinājušies no 2013. līdz 2019. gadam. Pētījumā uzklausītie astoņu jaunu sieviešu stāsti liecina, ka seksuālās izmantošanas gadījumi notika gan krievvalodīgo jauniešu vidū populārās organizācijas K.I.D rīkotajās nometnēs, gan ar tām saistītos pasākumos un intelektuālo spēļu klubā "Kas? Kur? Kad?".

Zināms, ka vismaz vienā gadījumā policija bija sākusi pārbaudi, tomēr likumpārkāpumus nesaskatīja, un neviens pie atbildības nav saukts. "Mēs uzskatām, ka ir nepieciešama plašāka tiesībsargājošo iestāžu izmeklēšana. Dažos gadījumos ir aizdomas par seksuālu vardarbību, kas meitenēm atstājusi traumatiskas sekas. Tā nedrīkst palikt, ka sistemātiska seksuāla uzmākšanās skolniecēm ir normāla un privāta atsevišķu cilvēku darīšana," norādījusi Latvijas Radio galvenā redaktore Anita Brauna.

Kāpēc šādas situācijas Latvijā nespējam efektīvi un taisnīgi risināt un kā nākotnē labāk pasargāt bērnus un jauniešus no nevēlamas un traumatiskas pieredzes – skatieties raidījumā.

Visas raidījuma "Kāpēc" epizodes klausāmas arī Apple un Spotify podkāstos!

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!