Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas (PSKUS) jaunajam A2 korpusam bija jābūt gatavam pagājušā gada vasarā, taču būvdarbiem galu vēl neredz. Termiņi vairākkārt pārcelti un strīdi starp slimnīcu un būvuzņēmēju "Velve" samilzuši tiktāl, ka PSKUS 13. februārī līgumu vienpusēji lauza. Piektdien, 1. martā, raidījumā "Kāpēc" ar žurnālisti Olgu Dragiļevu analizējām notikumus, kas noveduši līdz līguma laušanai ar būvnieku, un diskutējām, kā šo projektu veiksmīgi novest līdz kvalitatīvai un drošai ēkai, kuru nepieciešama gan mediķiem, gan pacientiem.

PSKUS rīkotajā iepirkuma konkursā par A korpusa otrās kārtas būvniecības darbiem 2020. gada augustā noslēdza līgumu ar SIA “Velve”, kuras piedāvājums atzīts par saimnieciski izdevīgāko un izmaksu ziņā lētāko - uzņēmums piedāvājis 88 364 300 eiro vērto projektu pabeigt trīs gadu laikā.

Ēkas būvniecības laikā nozare piedzīvojusi vairākus satricinājumus - vispirms Covid-19 dēļ kavējās gan ražošana, gan piegāžu ķēdes, bet 2022. gadā, kad Krievija sāka pilna mēroga uzbrukumu Ukrainai, būtiski saruka būvniecības izejmateriālu pieejamība, kam sekoja nepieredzēts cenu kāpums.

Projektā termiņi vairākas reizes pagarināti, bet zaudējumi sasnieguši vairākus desmitus miljonus eiro. "Velve" kritizē, ka projekts pārvaldīts neefektīvi, un pārmet, ka nācies strādāt ar nekvalitatīvu būvprojektu. Savukārt PSKUS vaino būvnieku, ka tas nav ievērojis termiņus, būvobjektā konstatēti būtiski defekti un dažādi pārkāpumi.

Sarežģījumu būvprojektā dēļ rudenī amatu zaudēja gan iepriekšējā PSKUS padome, gan arī valde, savukārt jaunā PSKUS pagaidu valde 13. februārī paziņoja par vienpusēju līguma laušanu, un 21. februārī Valsts policijas klātbūtnē notikusi būvlaukuma pārņemšana.

Šobrīd būvdarbus pavada jau divas tiesvedības, prokuratūras pārbaude, krimināllieta policijā, desmitiem miljonu zaudējumi. Kas atbildēs par šo izgāšanos un uz cik ilgu laiku apstāsies slimnīcas turpmākā modernizācija - skaidrosim diskusijā! Tajā piedalījās Veselības ministrijas (VM) parlamentātais sekretārs Artjoms Uršuļskis, no PSKUS valdes priekšsēdētāja amata atbrīvotais Rinalds Muciņš, kurš šobrīd vada Aizkraukles slimnīcu, Būvniecības valsts kontroles biroja Būvniecības departamenta direktors Māris Demme, "Velve" projektu direktors Stradiņa slimnīcas projektā Valdis Koks, jurists, SIA "Būves nākotnei" dibinātājs Jānis Uzulēns, savukārt ministrijas atbildīgie ierēdņi un PSKUS valde un padome raidījumā piedalīties atteicās.

Visas raidījuma "Kāpēc" epizodes klausāmas arī Apple un Spotify podkāstos!

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!