“Mēs visi kaut kādā brīdī esam aizspēlējušies par tālu,” “Delfi TV” raidījumā “Kultūrklubs” atzīst brāļi Lauris un Raitis Ābeles, runājot par savu pirmo pilnmetrāžas filmu “Nemierīgie prāti”, kurā dramaturģiski salikti kopā dažādi patiesi notikumi no bērnības draugu dzīves un pašu pieredzes. Paši brāļi filmas tapšanas procesu raksturo kā “gaļasmašīnu”, jo tajā centušies panākt dokumentālo klātesamību, vienlaikus cenšoties panākt, ka kadram jābūt kinematogrāfiskam. “Tas bija spriedzes pilns process,” atzīst Lauris Ābele.

Filmu iedvesmojusi mentālo problēmu klātbūtne mūziķu vidē

Ideja par filmu radusies pirms ilgāka laika, un to brāļiem piespēlējusi dzīve pati. "Mēs ar Lauri spēlējam divās grupās "Soundarcade" un "Sonntags Legion". Kaut kā tā vide mūs sasaistījusi ar daudziem cilvēkiem, kas staigā pa normalitātes naža asmeni. Tajā vidē ir ļoti daudz cilvēku, kas nododas alkoholam ne jau tāpēc, ka garšo, bet jo tā ir sava veida pašārstēšanās," atzīst Raitis.

Mentālās veselības problēmas mūziķu vidē ir ļoti klātesoša, un draugus, kuriem ir šizofrēnija, bipolārie traucējumi, viņi tāpat ņēmuši līdzi uz koncerttūrēm: "Mēs nekad nebūsim tie, kas atstums viņus kā dīvaiņus," saka Raitis, kurš pats šobrīd doktorantūrā studē klīnisko psiholoģiju. Tā kā mentālās veselības problēmas mūzikas vidē apkārt ir bieži, režisori tām pieskaras arī citās savās filmās.

"Tu nevari atlaist brāli!"

Filma ir stāsts ir par diviem brāļiem, no kuriem viens "aizspēlējas par tālu savā prātā un pazūd", aizbrauc uz ziemeļiem, un otram brālim ir jādodas viņu meklēt. Šeit savienojas kāda bērnības drauga piedzīvojumi un pašu brāļu attiecības.

Runājot par brāļu attiecībām, Raitis un Lauris lauž aizspriedumus par to, ka ģimenes locekļiem un draugiem nevajadzētu strādāt kopā, citādi sastrīdēsies. "Cilvēki bieži baidās iziet tumšākajam procesam, kas būs, kad ar draugu ir jāizstrīdas. Ja tiek cauri tam izstrīdēšanās procesam, tālāk viss ir labi. Arī mums ir strīdēšanās procesi, bet tie nenotiek uz laukuma, bet pirms tam," norāda Lauris.

Brāļi darba vidē cits pret citu atļaujas būt prasīgāki nekā pret citiem kolēģiem, un zināmā mērā tas ir izaicinājums, jo brālis nav darbinieks, kuru var atlaist, atzīst Raitis. Viņš gan arī piebilst, ka trešais brālis – operators Mārcis Ābele – savukārt esot brāļiem atzinis, ka labā lieta ir tāda, ka arī 2 naktī brālis pacels klausuli, uzklausīs idejas un nedusmosies.

Piedāvājam noskatīties raidījuma spilgtākās epizodes:


Mēs visi esam kaut kādā brīdī aizspēlējušies par tālu, taču jautājums ir par normalitāti. Māksliniekiem to grūtāk piefiksēt, skaidro režisori.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!