Latvijai ir jāizprot tādas valstis, kā Itālija un Portugāle, kuras grib bēgļu pārdales kvotas, lai tās savukārt izprastu un atbalstītu mūsu robežas stiprināšanu ar Krieviju un Baltkrieviju. Tā Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām veltītā raidījumu cikla "Nākamais, lūdzu!" epizodē pauda Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Eiropas Komisāra amata kandidāts Viktors Valainis. Raidījumā ZZS saraksta pārstāvji arī skaidroja savas pozīcijas tādos ES līmeņa jautājumos kā zaļais kurss un sankcijas pret Krieviju, aizstāvēja Aivara Lemberga reputāciju un stāstīja, ko labu Andris Ameriks paveicis piecos gados Eiropas Parlamentā.

Valainis šobrīd ieņem ekonomikas ministra amatu un partija viņu virza arī Eiropas Komisijas komisāra amatam. Raidījumā piedalījās arī ZZS saraksta līderis Harijs Rokpelnis, kurš iepriekš vadījis Mazsalacas novada domi, pēc Administratīvi teritoriālās reformas kļuvis par Valmieras novada domes deputātu, savukārt 2022. gadā ievēlēts par 14. Saeimas deputātu. Trešā viese bija Diāna Novicka, kura ZZS sarakstā iekļauta ar ceturto kārtas numuru. Viņa ir partjas "Gods Kalpot Rīgai" (GKR) valdes locekle un iekļauta sarakstā pēc tam, kad ZZS un GKR vienojās par sadarbību. Iepriekšējās Saeimas vēlēšanās Novicka startēja no "Latvija pirmajā vietā" saraksta, bet vēl 2017. gadā kā viena no "No sirds Latvijai!" (NSL) dibinātājām kandidējusi uz Rīgas domes priekšsēdētājas amatu.

Sadarbība ar 'Latvijai un Ventspilij'

Raidījumā Valainis, jautāts, vai ZZS saistība ar ASV sankcionēto iekļauto Aivaru Lembergu nevar iztraucēt viņa ambīcijas kļūt par Eiropas Komisāru, uzsvēra, ka nē. "Mums ir sadarbības līgums ar partiju "Latvijai un Ventspilij", ja man uzdos šos jautājumus, es labprāt uz tiem atbildēšu. Jūs arī varat vērtēt mūsu politiķu darbību līdz šim valdībā, ko esam izdarījuši, kādus lēmumus esam pieņēmuši valstiski svarīgos jautājumos. Ikvienā jautājumā esmu gatavs atbildēt, par ko balso arī "Latvijai un Ventspilij" visi deputāti, kas šobrīd ir ZZS frakcijā," viņš uzsvēra.

ZZS un Lemberga vadītās "Latvijai un Ventspilj" sadarbības līgumā arī paredzēts, ka politiskajiem spēkiem abpusēji jārūpējas par laba tēla uzturēšanu. Jautāts, vai tas attieksies arī uz darbu Eiroparlamentā, Valainis atbildēja: "Bet kas slikts ir partijas "Latvijai un Venstpilij" labajā tēlā, viņi kādu sliktu lēmumu ir pieņēmuši? Mēs runājam par partiju, nevis par vienu cilvēku!"

Rokpelnis piebalsoja: "Ja jūs paskatieties uz pēdējā laika ziņu lentēm, politiķi ir garda maltīte žurnālistiem vienmēr un, tā teikt, katrā skapī pa kādam skeletam var arī atrast. Šajā situācijā es domāju, ka tas ir normāls politisks process, it sevišķi tādā līmenī kā ES politiskajā līmenī potenciālie riski, ka kāds varbūt kaut ko ir ne tā pateicis vai sapratis, domāju viņi ir stipri nelieli. Jautājums par tēlu – šeit mēs primāri runājam par nacionālo līmeni un ES līmenī tas neko neietekmēs."

Novickas politiskā bagāža

Novicka skaidroja, ka savulaik iesaistīties politikā, līdz ar bijušo valsts kontrolieri Ingunu Sudrabu dibinot partiju NSL, viņu pamudinājusi bērna dzimšana – esot gribējusi veidot tādu, Latviju, kurā bērni būs laimīgi un droši. Vēlāk ceļi šķīrušies, jo Novicka neesot piekritusi partijas attīstības kursam. Jautāta par Sudrabas saistību ar dziedniecības centru "DVS Urantija", kura interneta vietnē bija publicēti Valdimiru Putinu slavinoši teksti un konspirācijas teorijas par reptiļiem, kas valda pār pasauli, Novicka uzstāja, ka neesot par to tolaik zinājusi. "Šādas lietas ir kaut kas vispār ārpus normāluma. Tajā mirklī Sudrabas kundze daudziem nebija asociējusies ar kaut ko tādu, bet gan ar valsts kontrolieres amatu un reputāciju. Kas attiecas uz mani – es nekad mūžā neesmu bijusi un stāvējusi tam klāt, ja godīgi es pat nedaudz apšaubu 2014. gada sižetu, jo tas ir tieši tas laiks, kad mēs tikko dibinājām partiju un tas nevarēja tā būt uzreiz, ka es par to nezinātu, jo tas bija viens no iemesliem, kāpēc es arī pametu partiju," viņa skaidroja.

Novickas atmiņa viņu gan bija pievīlusi, jo "De Facto" sižets par "DVS Urantija" tika publicēts 2014. gadā, bet viņa NSL pameta vairākus gadus vēlāk pēc nesekmīgā starta pašvaldību vēlēšanās. Jautāta, kādēļ tolaik, pametot partiju, nav minējusi šo saistību, Novicka atzina, ka viņai esot kauns par ko tādu vispār izteikties. "Man liekas, ka tas ir diezgan nekorekti pieminēt kaut ko tādu, kas ir tiešām prātam neaptverams. Man pat kauns īstenībā vispār par šo izteikties, jo es tiešām nesaprotu, kas tas ir," viņa atzina.

Bez populisma par kvotām

Jautāti par Eiropas Savienības (ES) bēgļu pārdales mehānismiem jeb kvotām, ZZS politiķi aicināja saprast problēmas, ar kurām saskaras Eiropas dienvidi. "Mums ir jāizprot tās valstis – Itālija, Portugāle – kur šī problēma ir ārkārtīgi liela, lai tās izprastu arī mūsu problēmu, kur mums tā ir ārkārtīgi liela," Valainis uzsvēra, atsaucoties uz austrumu robežas stiprināšanu.

"Arī šobrīd šajās valstīs milzīgi ES fondu līdzekļi tiek ieguldīti dažādās atbalsta programmās, lai palīdzētu viņiem ar šo tikt galā. Tam ir jābūt abos virzienos – mums kā valstij ir jāparāda izpratne arī šajā bēgļu kvotu jautājumā, jāpieiet tam ar izpratni un jāpanāk tieši tāda pati izpratne no šīm valstīm, lai viņas saprot, kāpēc mums aizsardzība ir tik ļoti svarīga. Te ir jābūt skaidrām, saprotamām papildus investīcijām un priekšnosacījumiem ārpusbilances investīciju veikšanai drošības stiprināšanā ne tikai Latvijā, bet visā reģionā, kas robežojas ar Krieviju un Baltkrieviju," viņš skaidroja.

"Jābūt ir izpratnei, nebūšu populists šajā jautājumā. Mēs esam spēks tikai tad, ja mēs esam vienoti, risinot vienai vai otrai valstij sasāpējušās problēmas. Ja mēs sāksim izvēlēties – šī problēma mums nav aktuāla, risiniet ka nu jūs paši, tad šīs citas valstis varētu sākt izturēties tieši tāpat pret Latviju – nu tā ir jūsu robeža, tā nav mūsu robeža. Tādā situācijā mēs nedrīkstam nonākt un tieši Latvijas interesēs, īpaši šobrīd, ir jāpauž kopējā ES vienojošā politika, ka mēs ejam un dzirdam viens otru un palīdzam viens otram grūtā brīdī," viņš uzsvēra.

Piedāvājam iepazīties ar raidījuma saturu:

02:54 Mēs pamatā vērtējam cilvēku spējas, dzimumu kvotas neatbalstām – Valainis skaidroja, kāpēc ZZS sarakstā ir divreiz vairāk vīriešu nekā sieviešu.

06:12 Rokpelnis jautāts, kā pildīs pirms Saeimas vēlēšanām dotos vēl neizpildītos solījumus, ja nonāks EP, atzīmēja, ka līdz vēlēšanām vēl ir laiks. Valainis piebalsoja, ka tie ir nevis Rokpeļņa, bet ZZS komandas solījumi.

12:34 Ja EP vēlēšanās uzvarēs kāda opozīcijas partija, tas nenozīmēs, ka automātiski uz Eirokomisāra amatu tiek virzīts tās pārstāvis, norādīja Valainis. Viņam šāda kārtība nebūtu pieņemama.

25:50 Jautāta, ko viņas partijas biedrs Andris Ameriks paveicis piecos gados Eiropas Parlamentā, Novicka uzsvēra viņa panākumus veidojot ciešāku transporta jomas sadarbību ar Gruziju. Jautāta, kā viņa būtu balsojusi jautājumā par Amerika izdošanu kriminālvajāšanai, Novicka ieturēja pauzi un uzsvēra, ka esot jāiepazīstas ar visām detaļām, lai par to spriestu. Valainis kolēģi atbalstīja, sakot, ka jautājums nav korekts.

39:22 Valainis atturējās minēt, kurai politiskajai grupai ZZS varētu pievienoties gadījumā, ja iekļūs EP. Viņš skaidroja, ka ZZS sadarbojas ar līdzīgām partijām, piemēram, Lietuvā un Polijā. Jautāts, vai tā varētu būt Eiropas Tautas partiju vai Eiropas Konservatīvo un reformistu grupa, viņš atzina, ka "tēmējat pareizā virzienā", bet aizrāda, ka nevarot izslēgt arī sociāldemokrātus.

48:23 "Domāju, ka mēs uzlikt tāda veida ierobežojumu šobrīd nevaram," par šķeldas aizliegumu apkurē, norādīja Valainis. Viņš atzina, ka klimata mērķu dēļ šajā diskusijā ir jāiesaistās, bet ne nosakot konkrētu termiņu, kad tādam aizliegumam būtu jāstājas spēkā. Rokpelnis piebalso, ka šķelda vispār Co2 izmešu ziņā esot "neitrāla".

51:53 Eiropas mērķi klimata jomā līdz 2030. gadam jāpārskata, nosakot pakāpeniskāku "trepi" dažādu pasākumu ieviešanai, skaidroja Valainis. Pašreizējie priekšlikumi esot pārāk krasi, draudot izjaukt visas ES lauksaimniecības konkurētspēju, cīnoties ar citu valstu ražoto produkciju. "Zaļais kurss ir ļoti pareizs, bet nākamais EP sasaukums saskarsies ar milzīgām problēmām to realizēt. Mums būs jāskatās, kā to sabalansēt ar nacionālajām interesēm," piebalsoja Novicka.

01:05:31 "Mēs ejam uz nākamo sankciju paketi šajā jautājumā, ir jābūt ES kopējai nostājai šajos jautājumos," par mangāna rūdas tranzīta uz Krieviju aizliegumu norādīja Valainis.

Viss "Delfi" saturs par EP vēlēšanām pieejams šeit. Raidījuma epizodes ir pieejamas arī Apple un Spotify podkāstos!

Šo satura ciklu "Nākamais, lūdzu!" līdzfinansē Eiropas Savienība, izmantojot Eiropas Parlamenta dotāciju programmu komunikācijas jomā. Eiropas Parlaments netika iesaistīts tā sagatavošanā, un jebkāda informācija vai viedokļi, kas pausti saistībā ar šo projektu, tam neuzliek nekādu atbildību vai saistības; par projektu ir atbildīgi tikai programmas autori, intervējamās personas, redaktori vai izplatītāji saskaņā ar piemērojamiem tiesību aktiem. Eiropas Parlaments arī neuzņemas atbildību par tiešu vai netiešu kaitējumu, kas var rasties, īstenojot šo projektu. 

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!