NATO karavīri 2014. gadā Ventspilī uzvedušies kā okupanti, tādēļ viņš šos karavīrus ar okupantiem arī salīdzinājis – tā raidījumā "Nākamais, lūdzu!" pauda Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) premjerministra amata kandidāts Aivars Lembergs, norādot, ka viņa pieredzē padomju armijas karavīri esot uzvedušies labāk. Lembergs arī pauda pārliecību, ka viņam izdosies kļūt par premjerministru, tikt attaisnotam apsūdzībās, saņemt pielaidi valsts noslēpumam un panākt pret sevi vērsto ASV sankciju atcelšanu. Raidījumā ZZS pārstāvji kritizēja Krišjāni Kariņu (JV) un Jāni Bordānu (Konservatīvie), salīdzinot viņus ar Krievijas, Baltkrievijas un Ziemeļkorejas diktatoriem, skaidroja savu nostāju pret viendzimuma partnerattiecībām un ieskicēja savu piedāvājumu, kā uzlabot cīņu ar korupciju.

Lembergs ir Zaļo un Zemnieku savienības premjerministra amata kandidāts, partijas "Latvijai un Ventspilij" valdes priekšsēdētājs un Ventspils domes deputāts. Viņš Saeimas vēlēšanās nekandidē. Raidījumā piedalījās arī Uldis Augulis, kurš ir Saeimas deputāts, Zaļo un Zemnieku savienības valdes loceklis un saraksta līderis Kurzemes vēlēšanu apgabalā, kā arī Armands Krauze, kurš ir Zaļo un Zemnieku savienības, kā arī tajā ietilpstošās Latvijas Zemnieku savienības valdes priekšsēdētājs un saraksta līderis Vidzemes vēlēšanu apgabalā. Saraksta numurs šajās Saeimas vēlēšanās ir 3.

Kaut Lembergu pirmās instances tiesa atzinusi par vainīgu kukuļošanā un citos noziegumos, pret viņu noteiktas ASV sankcijas, un vairākas partijas paudušas, ka ar viņa vadīto ZZS pēc vēlēšanām nesadarbošoties, Lembergs pauda pārliecību, ka nekas no šī nevar kļūt par traucēkli viņam ieņemt premjerministra amatu. Jautāts par to kā iegūs pielaidi valsts noslēpumam viņš atsaucās uz nevainīguma prezumpciju: "Es esmu nevainīgs atbilstoši Latvijas Republikas satversmei, Eiropas Cilvēktiesību un pamatbrīvību konvencijai un, ja kāds neatzīst šos fundamentālos cilvēktiesību dokumentus, tad viņš ir totalitāras domāšanas pārstāvis." Lembergs arī uzsvēra, ka krimināllietā netiekot apsūdzēts noziegumos pret valsti, un viņa politiskā darbība esot bijusi virzīta uz Latvijas drošības un neatkarības stiprināšanu, tādēļ "man simtprocentīgi izdos pielaidi valsts noslēpumam, ja tāda būs vajadzīga".

Savukārt jautāts par saviem 2014. gada izteikumiem, kuros Lembergs Latvijā dislocētos NATO karavīrus pielīdzinājis Padomju okupācijas armijai 1940. gadā, viņš atsaucās uz NATO karakuģiem, kuri Ventspilī ieradušies maijā un uz kuriem esošie karavīri esot uzvedušies ļoti neadekvāti, proti "čurā pilsētas centrā, apvēmušies guļ puķu dobēs un, ieejot kafejnīcā, rāda savus dzimumlocekļus". "Man par to vajadzēja būt sajūsmā? Šitie mērkaķi, kas apdzērušies tā uzvedas Ventspilī, viņi tad mūs aizsargās?" retoriski vaicāja politiķis, sakot ka tā uzvesties varot tikai okupanti, tādēļ arī viņš uz NATO karavīriem attiecinājis šādu salīdzinājumu. "Audzināšanas darbs armijā, kas tā uzvedas, ir ārkārtīgi zems. Pat krievu karavīri, nu vismaz padomju laikā – man nav ziņu, ka viņi gāja kafejnīcās rādīt dzimumlocekļus," teica politiķis.

Savukārt raidījuma noslēgumā, jautāti ar ko pēc vēlēšanām vēlētos sadarboties, un ar ko nē, ZZS pārstāvji "sarkano līniju" vilka pret "Saskaņu", "Stabilitātei!" un "Latvijas Krievu savienību". "Tās partijas, kas vai nu iestājas par okupācijas simbola saglabāšanu vai ir draudzīgas Putina režīmam," skaidroja Krauze. Jautāts, vai starp šīm partijām pieskaita arī Aināra Šlesera vadīto "Latvija pirmajā vietā", kuras politiķi arī kritizējuši tā dēvētā "Uzvaras pieminekļa" nojaukšanu, Krauze skaidru atbildi nesniedza, sakot, ka viņam neesot šādas informācijas. Lembergs piebilda, ka nesadarbošoties arī ar partiju "Konservatīvie", savukārt, jautāts par iespējamo sadarbību ar Alda Gobzema vadīto partiju "Katram un katrai", Augulis attrauca: "Viņš jau netiks nekur. Nav jēgas runāt."

Piedāvājam iepazīties ar raidījuma saturu:

Lembergs par kādreiz Rīdzenes viesnīcā ierakstītajām "Oligarhu sarunām", kurās teicis, ka negrib būt premjers, apgalvoja, ka tas bijis domāts tikai par iespēju veidot valdību ar “Saskaņu”, bet šī sarunas daļa no publikācijas žurnālā "Ir" esot izgriezta. Savukārt plašais necenzētās leksikas lietojums esot bijusi izrāde drošības dienestu pārstāvjiem, par kuru veikto sarunu ierakstīšanu viņš esot zinājis.

ZZS esot gatavi strādāt koalīcijā, un par to, ka viņi piedalīsies koalīcijas veidošanā, neesot nekādu šaubu, pauda Augulis, norādot, ka vēsturiski ZZS sastrādājušies ar “Vienotību”, Nacionālo apvienību. Tikmēr Lembergs Krišjāņa Kariņa (JV) un Jāņa Bordāna (Konservatīvie) atteikumu piedalīties debatēs ar viņu centās pielīdzināt Krievijas, Baltkrievijas un Ziemeļkorejas diktatoru rīcībai.

Jautāts par bažām, ka viņam neizdosies iegūt pielaidi valsts noslēpumam, Lembergs pauda pārliecību, ka pielaidi tomēr iegūšot.

Tikmēr par ASV Valsts kases pret Lembergu vērstajām sankcijām politiķis pauda pārliecību, ka tās tikšot noņemtas pēc vēlēšanām. Lembergs uzskata, ka tās esot noteiktas pēc pašreizējās valdības lūguma, lai izrēķinātos ar viņu kā opozicionāru: "Kariņa un Bordāna valdība palūdza man noteikt sankcijas, mana valdība palūgs noņemt."

“Ventspilī 14. gada maijā ieradās NATO karakuģi un jūrnieki čurāja pilsētas centrā, apvēmušies gulēja puķu domēs un kafejnīcās rādīja savus dzimumlocekļus,” Lembergs skaidro, kāpēc NATO saucis par okupantiem. Viņš uzsvēra, ka Padomju armijas karavīri Latvijas okupācijas laikā esot uzvedušies pieklājīgāk. NATO karavīru disciplīnas problēmas gan esot pazudušas kopš Lembergs par tām pasūdzējies alianses ģenerālsekretāram.

Bijušā sabiedrotā, Latvijas Zaļās partijas līdera Edgara Tavara iepriekš Delfi TV ēterā pausto, ka Lembergs vairākkārt izteicies, ka ukraiņi paši pie kara vainīgi, Lembergs nodēvēja par meliem.

Krauze apgalvoja, ka ZZS jaunā dalībniece Latvijas Sociāldemokrātiskā strādnieku partija esot pat mazāk kreisi noskaņota nekā bijusī dalībniece "Latvijas Zaļā partija".

Augulis norādīja, ka ZZS esot bijusi visaktīvākā opozīcijas partija, un 13. Saeimas pilnvaru laikā iesniegusi vairāk, nekā 700 priekšlikumus likumprojektiem.

Kaut iepriekš Augulis nav atbalstījis ģimenes definēšanu Satversmē, kā to piedāvāja Nacionālā apvienība un diskusijās sociālajā tīklā Twitter iestājies par viendzimuma pāru kopdzīves regulējuma ieviešanu, tagad viņš uzstāja, ka ZZS viennozīmīgi esot pret viendzimuma laulībām, un arī Civilās savienības likums ne ar ko no tām neatšķiroties. Lembergs gan piebilda, ka personīgi pazīstot dažas lezbietes, kuras esot “burvīgas sievietes” un, viņaprāt, viņas būtu pelnījušas sakārtot mantojuma tiesības un apmeklēt viena otru slimnīcās. “Bez seksa dzīvot nevar,” piebilda politiķis.

Latvijas Sabiedrisko mediju "Partiju šķirotavā" iekļautās ZZS pozīcijas – viennozīmīgs atbalsts Stambulas konvencijai un obligātai vakcijācijai pret Covid-19 – studijā esošajiem politiķiem izrādījās pārsteigums. Krauze solīja skaidrot, kur sabiedriskie mediji šādas ZZS pozīcijas smēlušies.

Lembergs noliedza, ka būtu izmantojis Ventspils pašvaldības policijai piederošu auto Audi A8, lai ierastos uz raidījumu, skaidrojot, ka viņu uz "Delfi" esot atvedis dēls. Šī pašvaldības policijas auto numurzīme gan arī raidījuma laikā tika fiksēta “Delfi” autostāvvietā, bet Lembergs skaidroja, ka nezinot, ko tas tur dara, un pieļāva, ka tas “kārtojot savas lietas”. Jāpiebilst, ka iepriekšējā dienā uz LTV tiešraidi Lembergs ieradās tajā pašā auto, bet par to viņš skaidroja, ka šajā gadījumā Ventspils dome esot taupījusi naudu, jo šim auto esot bijušas citas darīšanas Rīgā un viņš vienkārši atvests līdzi.

ZZS programmā iekļautais solījums pastiprināt cīņu pret korupciju esot skaidrojams kā vēlme stiprināt Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju ar kapacitāti, inspektoriem, atalgojumu, lai tas varētu labāk izmeklēt sarežģītus ekonomiskus noziegumus, skaidroja Augulis.

Krauze skaidroja, ka ZZS pēc vēlēšanām nesadarbošoties ar partijām, kas nenosoda karu Ukrainā vai iestājas pret "Uzvaras pieminekļa" nojaukšanu. Tās, viņaprāt, esot “Saskaņa”, “Latvijas Krievu savienība” un “Stabilitātei!”. Par to vai sadarbosies ar partiju “Latvija pirmajā vietā” Krauze viennozīmīgu atbildi nesniedza, savukārt, jautāts par Alda Gobzema vadīto “Katram un katrai”, Augulis atteica: "Viņš jau netiks nekur, nav jēgas runāt!" Lembergs tikmēr piebalsoja, ka kategoriski nesadarbošoties ar Konservatīvo partiju.

Raidījuma epizodes ir pieejamas arī Apple un Spotify podkāstos!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!