Sabiedriskajā transportā, darba vietā, mājās, uz ielas - grūti iedomāties vietu, kur sievietes nesaskartos ar seksuālu uzmākšanos, robežu pārkāpšanu vai pat vadrarbību. Kāpēc tā ir tik bieža parādība, kā reaģēt apkārtējiem un kādas sekas šādas pieredzes atstāj sieviešu dzīvē? Par šiem un citiem jautājumiem raidieraksta "Visas labas" devītajā epizodē diskutē žurnālistes Alina Lastovska, Olga Dragiļeva un Anastasija Tetarenko-Supe.

Daudzas sievietes, kuras saskarušās ar seksuālu uzmākšanos, piedzīvojušas arī apkārtējo nosodošo reakciju par šķietami "nepareizo" reakciju un saņem jautājumus par to, kāpēc necīnījās pretī vai neiesita. Raidījuma "Visas labas" veidotājas dalās savā pieredzē un atgādina, ka dabiska psihes reakcijas uz apdraudējumu var būt dažāda, un bieži vien tā ir sastingšana. Žurnālistes aicina apkārtējos būs saprotošiem un vispirms uzklausīt cietušo sievieti.

Gatavojoties raidījuma devītajai epizodei, žurnālistes sociālajos medijos aicināja sievietes dalīties ar savām pieredzēm, taču visus gadījumus podkastā epizodē nebija iespējams iekļaut. Zemāk var iepazīties ar klausītāju piedzīvoto (stāsti tiek publicēti anonīmi, saglabājot autoru rakstību).

"Mana pieredze ar uzmākšanos sākās jau ar faktu, ka man ir blondi mati, kas vīriešiem laikam nozīmē - o! šitā izskatās draudzīga. Paldies dievam, nekad nav bijusi smagāka pieredze ar šo, bet tas ir briesmīgi, ka ikdienā notiek tādas lietas. Un no 10 manām draudzenēm katrai ir vismaz viens šāds stāsts.

Esmu piedzīvojusi, ka policists, kurš mani ir apturējis par ātrumu, cenšas ar mani sarunāt "kaut ko vairāk", berzējoties pret manu mašīnu, ar jautājumu: Nu, ko mēs varētu sarunāt? Kamēr es ar asarām acīs nesaprotu, kas notiek. Tad sapratu, ka viņš nav mani pieķēris uz konkrētu ātrumu, kas man deva iespēju viņam agresīvāk pateikt, ka, ja nav iemesla, mani aizturēt nevar. Uz ko policista kungs man pateica, ka atņems man tiesības, ja vēl kādreiz dzīvē mani noķers, un iemeta man ar tiesībām pa pieri.

Vēl ir bijusi darba intervija, diezgan milzīgā un zināmā uzņēmumā - Toyota Baltics. Intervijas laikā uzņēmuma vadītājs jautāja, vai man nav karsti, un vairākas reizes precizēja, vai nevēlos novilkt žaketi. Stingri turējos pie nē, jo jau sāku justies neērti. Tad viņš man jautāja par pieredzi atbilstoši vakancei, kur es atbildēju uz 100%, bet tā vietā, lai komentētu par tēmu, viņš man sāka jautāt, vai es neesmu par jaunu un skaistu, lai strādātu auto noliktavā, un varbūt vēlos apsvērt administrācijas vai sekretāres lomas."

"Grūtniecības laikā veikalā mani mēģināja aizskart vīrietis, pirms tam izteica seksuālus komentārus. Pēc tam izsekoja :) Es biju viena pati tajā rindā veikalā, bija rīts. Neviens neko neredzēja un nedzirdēja. Pati es vienkārši sastingu. Regulāri dabūju dzirdēt, ka vajadzēja kliegt, saukt palīgā, utml."

"Vasarā braucu ar vilcienu (Rīga - Rēzekne), blakus apsēdās vecāka gadu gājuma vīrietis. Pēc kāda laika viņš noliek telefonu blakus savai kājai (tā, lai tikai es varētu redzēt ekrānu). Ekrānā bija video, kā vīrietis masturbē - visticamāk, viņš pats. Es pavisam apstulbu, jo sēdēju pie loga un nezināju, ko darīt, jo baidījos, kāda būs viņa tālākā rīcība. Nākamajā pieturā atbrīvojās vietas un es vēl pieklājīgi palūdzu mani palaist pārsēsties."

"Biju studente, autobuss pilns. Es pie loga, blakus apsēdās kungs krietni gados, virs 70, sirmu galvu, lietišķā apģērbā, atgādināja manas kolēģes tēti. Viss bija labi, līdz pēc kāda laika jutu, ka viņš berzē savu kāju pret manējo un klusi kunkst. Klēpī turēja portfeli. Es biju pilnīgā šokā, sastingusi. Nesapratu, ko darīt. Neviens no apkārtējiem cilvēkiem nekādi nereaģēja uz notiekošo. Es nejutos spējīga piecelties un likt mani izlaist, man šķita, ka neviens taču nenoticēs, ka tāds cienījams kungs kaut ko tādu dara. Turklāt... Man tobrīd nebija vārdu, lai vispār aprakstītu sev vai citiem, kas tas īsti ir, kas notiek."

"Ar draudzeni piknikojām, kad mūs uzrunāja 50 gadīgs hipijs. Bijām draudzīgas, un sākās ilgstošs čakars. Izrādījās, ka viņš ir no mana rajona. Sūtīja man erotiskas vēstules, nesa dāvanas, vakaros stāvēja pie loga (liku pie logiem pledus), prasījās ciemos, uzmeklēja mūs. Devās uz tiem pašiem pasākumiem, grābstījās un izteica komplimentus. Lai gan viņš nebija ļauns un bīstams, mani māca paranoja. Man tolaik bija meitene, bet viņš neuztvēra to kā stop zīmi un likās mierā tikai pēc kādiem pieciem gadiem, kad man uzradās draugs."

"Jaunākā pirms dažiem mēnešiem, tepat Rimi. Draugs palika gaidīt ārā, iegāju fiksi nopirkt burtiski vienu trūkstošo lietu vakariņām. gandrīz uzreiz pēc ieiešanas iekšā jūtu, ka kāds man ieķeras dibenā. Es nekā nenoreaģēju, jo domāju, ka draugs ir pārdomājis un tomēr ienācis līdzi, bet paskatījos uz aizmuguri, un tur mierīgi pagāja garām cits vīrietis. It kā neko nebūtu izdarījis."

"Kad biju Romā, no rīta braucu ar sabiedrisko autobusu, viss bija tā pārpildīts, ka vīrietis, kurš man sāka berzēties no aizmugures to varēja mierīgi darīt, jo man nebija, uz kurieni paiet malā, neviens to neredzēja, jo pārpildīts un es biju pilnīgi sastingusi, lai kaut ko darītu. Atceros, ka izkāpu daudz ātrāk nekā bija vajadzīgs"

"Kad man bija 14 gadi, lielveikalā pusmūža vecuma vīrietis pienāca man klāt un sāka uzdot jautājumus par tīrīšanas līdzekļiem, atceros, ka kaut ko atbildēju, jo sākumā neko sliktu nenojautu. Pēc tam, kad viņš man sāka nākt pakaļ un jautāt, kur es dzīvoju un vai gribētu iet ar viņu uz kafiju, atstāju savu grozu turpat kaut kur un izsteidzos ārā. Tikai, kad biju jau izgājusi un labu gabalu no tā veikala, tikai tad pamanīju, kā trīc rokas."

"Vīrietis sekoja man vairākos sociālajos tīklos, visu laiku rakstīja, ka vēlas iepazīties, aizvest randiņā utt. Atteicu. Protams, biju nočekojusi, kā viņš izskatās. Vienā publiskā pasākumā viņš man visu laiku staigāja pakaļ (atpazinu no redzētajām bildēm soctīklos), tad divas reizes nogāja garām ļoti tuvu un pa pusei čukstus teica "tev no manis būs bērns" un, ejot uz priekšu, skatījās man acīs. Viņu pēc tam, protams, visur nobloķēju, bet ilgi baidījos, ka viņš man nodarīs pāri."

"Labs" piemērs ir arī interneta saziņa. Uzsākot (psihologa) praksi, izveidoju FB lapu. Profila bildei izmantoju ļoti neitrālu fotogrāfiju: balts fons, brilles, tumšas drēbes. Liels bija mans pārsteigums par vēstulēm ar seksualizētiem piedāvājumiem."

"Ārzemēs paliku hostelī, biju salikta numuriņā ar 60gadīgu draudzīgu onku. Gulēju gultas 2. stāvā un naktī pamodos no tā, ka ritmiski kustējās gulta, sveša roka bija uz manas segas tur, kur apakšā mans kaunuma kauls. Laikam satrūkos un viņš ieskrēja vannasistabā. No rīta devos tālāk."

"Strādāju naktsmaiņu, klientu apkalpošanā DUS. Man atnāca, nolika 100 eur uz kases un teica, ka jāiet līdzi. Okay! Tas klientu apkalpošanas darbu aspekts ir interesants, jo nedrīksti rupji atbildēt."

"Savulaik jaunībā bieži stopēju, jo mamma nedeva kabatas naudu un gribējās tādā veidā ietaupīt, lai varētu atļauties kaut ko sev nopirkt. Spilgti atceros divus gadījumus (abās reizēs man bija 17-18 gadu). Viens šoferis visu laiku "mācīja", kā pareizi ir seksuāli jāapmierina vīrietis (ļoti smalki un detalizēti), otrajā gadījumā bija līdzīgi, tikai beigās paslidināja roku uz manas kājas ar komentāru "nu tad kaut kad jau tiksimies vēlreiz, vai ne?". Nevienā no situācijām es nepretojas un neizrādīju nepatiku, jo šķita, ka, ja iebildīšu, tad iekulšos vēl lielākās nepatikšanās. Tikai paklausīgi māju ar galvu un klusēju."

"Visas labas" ir desmit raidījumu sērija, kur žurnālistes pievērsīsies tādiem tematiem kā mīti un aizspriedumi par sievietēm, viņu spējām, piemērotību dažādiem amatiem un nodarbēm, kā arī centīsies veicināt izpratni par feminismu un dzimumu līdztiesību.

Projektu "Visas labas" līdzfinansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.

"Visas labas" ir pieejamas dažādās platformās - Spotify, Apple, Youtube un Podbean.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!