Vēlmi nomainīt pērnvasar atlaisto “Latvenergo” padomi ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro (KPV LV) Ekonomikas ministrijas valsts sekretāram Ērikam Eglītim paudis jau aizvadītā gada februārī, tas ir, dažas nedēļas pēc stāšanās ministra amatā. To pirmdien intervijā “Delfi TV ar Jāni Domburu” pavēstīja Eglītis, kurš ar Nemiro rīkojumu kopš pagājušās nedēļas ir atstādināts no amata pienākumu pildīšanas uz disciplinārlietas izmeklēšanas laiku, bet pats iesniedzis atlūgumu. Eglītis pastāstīja par vairākām epizodēm, ko varētu uzskatīt par politisku iejaukšanos "Latvenergo" padomes konkursa procedūrā.

Intervijā viņš atklāja, ka Nemiro jau pirms gada gan sarunās aci pret aci, gan sava biroja darbinieku klātbūtnē licis noprast, ka iepriekšējās, 2016. gadā ieceltās “Latvenergo” padomes darbs viņu neapmierina. Ekonomikas ministrs Nemiro un viņa birojs esot vairākkārt iejaukušies arī jaunās “Latvenergo” padomes atlases procesā – vispirms vēl laikā, kad tapa konkursa nolikums. Toreiz pēc ministra biroja prasības konkursa nolikumā iekļauts punkts, kas noteic, ka vienam no pieciem jaunās “Latvenergo” padomes locekļiem ir jābūt juristam. Eglītis esot pret to iebildis, taču piekāpies.

“Latvenergo” padome, kurā darbojās Andris Ozoliņš, Mārtiņš Bičevskis, Baiba Rubesa, Martins Sedlackis un Andris Liepiņš, tika atlaista aizvadītā gada jūnijā. Tās vietā ieceltajā pagaidu padomē tika iekļauts arī Nemiro ārštata padomnieks, zvērināts advokāts Pāvels Rebenoks. Viņš tagad pretendē uz vietu jaunajā pastāvīgajā “Latvenergo” padomē. “Es izpildīju ministra rīkojumu. Tas ir viens no, droši vien, maniem lielākajiem grēkiem, par ko man, tā teikt, būs jātaisnojas savai sirdsapziņai,” komentējot apstākļus, kādos Rebenoks pērnvasar uz dažām nedēļām kļuva par “Latvenergo” pagaidu padomes vadītāju, pirmdien sacīja Eglītis.

Eglītis, kurš līdz pagājušajai nedēļai bija arī “Latvenergo” kapitāldaļu turētājs, stāstīja, ka vēl aizvadītā gada decembrī informējis ekonomikas ministru par nodomu apstiprināt jauno, konkursa kārtībā izraudzīto “Latvenergo” padomi, kurā viņš piedāvājis iecelt tos piecus no astoņiem konkursu izturējušiem pretendentiem, par kuriem saņemti pirmšķietami pozitīvi valsts drošības iestāžu atzinumi. Tā kā par Rebenoku saņemtais atzinums bijis pirmšķietami negatīvs, viņš ministram piedāvātajā padomes sastāvā neesot iekļauts.

Tajā brīdī Nemiro esot uzstājis, ka nepieciešams veikt pilnu pārbaudi par visu pretendentu kvalificēšanos darbam ar valsts noslēpumu saturošiem dokumentiem. “Man, protams, radās tāds filozofiskas dabas jautājums, vai ir jēga taisīt par visiem, ja par vienu ir pirmšķietami pateikts: “Nē!” Un ministrs pietiekami labi zina, par kuru iet runa, jo viņam ir pieeja šai te klasificētai informācijai,” stāstīja Eglītis.

No amata pienākumu pildīšanas atstādinātais Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs arīdzan uzsvēra, ka jaunajai “Latvenergo” padomei darbs jāsāk pēc iespējas ātrāk, jo energokompānijas valde jau kopš 2018. gada rudens strādā nepilnā, tas ir, četru cilvēku sastāvā. Vēl triju valdes locekļu – Āra Žīgura, Ulda Barisa un Guntara Balčūna pilnvaras beidzas šā gada novembrī. “Latvenergo” akcionāru sapulce bija plānota jau 5. februārī, bet tagad tā pārcelta uz trešdienu, 12. februārī.

Visu sarunu ar Ēriku Eglīti var noskatīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!