“Tas, ka Saeima nebija definējusi un devusi konkrētu uzdevumu Ministru kabinetam, kas tad ir minimālais cilvēka cieņas vērtais tas grozs, es domāju, ka tā ir tāda nolaidība, netaisnīgums. ” To, skaidrojot, kādēļ Satversmes tiesas izskatīto jautājumu par garantētā minimālā ienākuma pabalsta apmēru viņa uzskata par vienu no netaisnīgākajiem tiesību aktiem, ko nācies vērtēt konstitucionālajai tiesai, intervijā “Delfi TV ar Jāni Domburu” pauda Satversmes tiesas priekšsēdētāja Ineta Ziemele.

Šā gada 25. jūnijā, izskatot pēc tiesībsarga Jura Jansona pieteikuma ierosinātu lietu, Satversmes tiesa atzina, ka Ministru kabineta noteikumu “Par garantēto minimālo ienākumu līmeni” norma, kas noteic, ka garantētā minimālā ienākuma līmenis no 2020. gada 1. janvāra ir 64 eiro mēnesī, neatbilst Satversmes 1. un 109. pantam.

“Šajā gadījumā, ja jebkuram paprasītu, vai garantētais minimālais ienākums, kurš ir 64 eiro, 2020. gadā...nu, pajautājiet jebkuram, es domāju, ka reakcija būtu pilnīgi tāda pati kā Satversmes tiesai,” sprieda Ziemele.

Viņa skaidroja, ka, izskatot konkrēto lietu, Satversmes tiesa konstatējusi, ka sociālās drošības sistēma un garantētā minimālā ienākuma koncepcija Latvijā nav pārskatīta vismaz desmit gadus, arī pabalsta apmērs nav balstīts ekonomiskos aprēķinos. “Ir skaidrs, ka tur ir tīrais politiskais tirgus starp Labklājības ministriju un pašvaldībām. Tas, ko mēs secinājām, ka nav skaidrs, kāda profila cilvēkiem ar kādu mērķi un kam vispār šis konkrētais pabalsts un arī citi pabalsti ir domāti,” uzsvēra Ziemele.

Pēc Satversmes tiesas sprieduma Labklājības ministrija nāca klajā ar ierosinājumi garantētā minimālā ienākuma līmeni noteikt 109 eiro apmērā. Ziemele intervijā “Delfi TV ar Jāni Domburu” vairījās izteikt konkrētu vērtējumu par to, vai šis piedāvājums ir uzskatāms par Satversmes tiesas sprieduma izpildi.

Septembra sākumā Ziemele tika apstiprināta Eiropas Savienības tiesas tiesneša amatā. Pie jauno pienākumu pildīšanas viņa stāsies šā gada 6. oktobrī.

Visu “Delfi TV ar Jāni Domburu” interviju ar Satversmes tiesas priekšsēdētāju var noskatīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!