Koalīcijas partiju vadošie politiķi diskusijā "Delfi TV ar Jāni Domburu" nespēja sniegt skaidru, atbildi, kādēļ līdz ar "KPV LV" izslēgšanu no valdošās koalīcijas, amatu nācās zaudēt arī Jaunās konservatīvās partijas (JKP) deleģētajai izglītības un zinātnes ministrei Ilgai Šuplinskai. JKP pārstāvis Juris Jurašs to skaidroja kā "normālu darba procesu". Pati Šuplinska sarunā ar "Delfi" gan bija daudz atklātāka – partijas līderi par viņas nomaiņu sākuši runāt jau maija vidū, piedāvājot ministrei arī jaunu amatu Saeimas komisijas vadībā, bet viņa šādu darījumu atteikusi. Beigu beigās, kaut, viņasprāt, atsaukšanas īstais iemesls bijusi kāda aizkulišu vienošanās, partijas biedriem tas pamatots ar ministres zemo reitingu. " (Krišjānis) Feldmana kungs pateica ļoti precīzi – tas nav stāsts par nozari, nav par personību. Tīrā matemātika un reitingi. Mums ir jātiek nākamajā Saeimā. Viss," bijušo domubiedru citē Šuplinska.

Jau vēstīts, ka četri no valdošo koalīciju veidojošajiem politiskajiem spēkiem – JKP, Nacionālā apvienība (NA), "Jaunā Vienotība" (JV) un "Attīstībai/Par!" - ir no tās izslēguši piekto partneri "KPV LV". 3. jūnijā Saeimā notiek balsojumi par līdzšinējo "KPV LV" ministru aizstāšanu ar kandidātiem no citām partijām.

Līdz ar viņiem amatu gan nākas pamest arī JKP deleģētajai Šuplinskai. "Delfi TV ar Jāni Domburu" diskusijā, jautāti, kādēļ tā, politiķi vispirms ieturēja ļoti izteiksmīgu pauzi. Pēc tās Juris Jurašs centās skaidrot: "Mēs aktīvi piedalījāmies visās šajās sarunās ar mērķi šo valdības restartu veidot un cita starpā arī tika izskatītas visas tās iespējas, kā mēs vēl varam uzlabot darbu arī citās ministrijās, kā mēs varam daudz veiksmīgāk un labāk pabeigt iesāktās reformas. Šis bija viens no darba kārtības jautājumiem un mēs redzam, ka šobrīd izvirzītā ministra amata kandidāte Anita Muižnieces kundze ir spilgta, enerģiska personība."

Uz atkārtotu jautājumu, kas tieši ielicis Šuplinskas atsaukšanu darba kārtībā – vai to aizsākusi pati JKP vai kāds to pieprasījis – Jurašs teica: "Manuprāt, tas ir tāds normāls darba process, kur neviens nemēģina pateikt, kurš ko ir pateicis..." Konkrētu brīdi, kad Šuplinska informēta par gaidāmo amata zaudēšanu Jurašs gan nenosauca, tikai atkārtoja tēzi, ka "mēs par šiem jautājumiem pēdējās dienās esam runājuši dažādos sastāvos".

Raivis Dzintars (NA) savukārt piebilda, ka "stāsts" par iespējamo Šuplinskas nomaiņu esot "parādījies" vēl pirms ekonomikas ministra Jāņa Vitenberga pārejas no KPV LV uz NA, kas raisīja pašreizējo koalīcijas nestabilitāti. "Neapmierinātība ne tikai no partiju puses, no dažādu viedokļu līderu puses, no arodbiedrību un organizāciju puses, cirkulēja jau sen," teica Dzintars.

Tikmēr pati Šuplinska sarunā ar portālu "Delfi" detalizēti atstāstīja pēdējo nedēļu notikumus. Viņa pārmeta savai bijušajai partijai, ka tā izglītības jomu nekad neesot turējusi starp savām prioritātēm, tādēļ viņai, virzot dažādas reformas, pietrūcis partijas biedru atbalsts. Šī gada martā gan radušās cerības, ka situācija mainījusies, jo JKP paziņojusi, ka tās prioritāte valsts budžetā būs pedagogu finansējums, tomēr tad maijā valdību sašūpojusi Vitenberga pāreja uz NA. Kaut premjers Krišjānis Kariņš (JV) sadarbības sanāksmē paziņojis, ka "vajadzīga stingrāka domāšana par valdību, bet visus lēmumus pieņemsim pēc vēlēšanām", reāli politiķu sarunas par izmaiņām valdībā turpinājušās. Šajās sarunās Šuplinska pati neesot piedalījusies – pārsvarā tajās JKP pārstāvējuši Jānis Bordāns un Gatis Eglītis. Tomēr tad 24. maijā viņa saņēmusi ziņu no Bordāna, ka vajadzētu "pārrunāt tālāko taktiku". "Ļoti nopriecājos, jo domāju – beidzot ministri tiks informēti, kādas tad ir šīs iekšējās sarunas. Un tā bija pirmā reize, kad taustoties mēģināja noskaidrot, kā es reaģētu (uz demisijas pieprasījumu – red.). Vajagot domāt, kā būs nākotnē, kādi būs nākamo Saeimas vēlēšanu rezultāti, beigu galā tika pateikta frāze – klau, tā kā man ir tie viszemākie reitingi, tad šajā brīdī vēlas noņemt mani," atminējās Šuplinska.

Viņa Bordānam esot aizrādījusi, ka viņa paša reitingi neesot daudz augstāki un piedāvājusi partijas vadībai kompromisu – Šuplinska kļūtu par ministrijas parlamentāro sekretāri, bet līdzšinējais parlamentārais sekretārs Reinis Znotiņš – par ministru un turpinātu iesāktos darbus. Uz to gan saņēmusi atbildi, ka arī Znotiņam nebūšot atbalsta partijā.

Nākamā saruna jau bijusi atsevišķi ar Jurašu. Viņš esot Šuplinskai atzinis, ka visi partijas valdes lēmumi viņam pieņemami neesot, bet "viņš ir karavīrs un viņš pieņem partijas teikto". 31. maijā JKP valdes sēdē Šuplinska informēta, ka partija "redz, ka man ir jāatpūšas". "Feldmana kungs pateica ļoti precīzi – tas nav stāsts par nozari, nav par personību. Tīrā matemātika un reitingi. Mums ir jātiek nākamajā Saeimā. Viss."

Šuplinskai piedāvāts, atgriežoties Saeimā, vadīt Publisko izdevumu un revīzijas komisiju, bet viņa no tā esot atteikusies, jo "ne jau amats mani ir virzījis". "Es nespēju saprast pamatiemeslu. Ja cilvēki tik ļoti turās pie tā, ka kā Bordāna kungs teica, pie pietuvināta, partijas pārbaudīta cilvēka ar pozitīvāku reitingu nekā es, man atliek domāt, ka ir nepieciešams cilvēks, kas neiebilst un kas ir "lokans"," rezumēja Šuplinska.

Tagad Šuplinska esot vīlusies bijušajā partijā, jo tā neesot spējusi izrauties no Latvijas politikai raksturīgās "šauru lobiju interešu" aizstāvēšanas. "Mana sāpe ir, ka es noticēju "godīgi, drosmīgi, gudri", domāju, ka ienākot ar taisnu muguru un mēģinot problēmas risināt, tu kāpini kapacitāti ar padarītajiem darbiem. Beigu galā viņi man pasaka – nē, svarīgi ir vienkārši noturēties krēslā. Tas bija arī mans retoriskais jautājums, ko es uzdevu, kad otrdien vakarā tika sasaukta frakcijas sēde – ja jauns politiskais spēks ienāk ar skaidru uzstādījumu mainīt politisko kultūru, tajā brīdi, kad tas sāk pielāgoties sistēmai, spēlēt tieši pēc tiem pašiem shēmu nosacījumiem, vai tajā brīdī viņš paliek jaunais spēks, vai viņš jau ir kļuvis par veco?" atstāsta Šuplinska.

Jautāta par versiju, ka viņu no amata atsaukt spieduši arī koalīcijas partneri, Šuplinska atzina, ka "tā ir arī zināma vienošanās", konkrēti atsaucoties tieši uz Nacionālo apvienību. "Mana versija ir, ka reitings bija tikai acīmredzamais, kā to pasniegt pārējiem biedriem un sabiedrībai," viņa teica.

Jautāta, vai, atgriežoties Seimā, plāno atbalstīt koalīciju vai darboties opozīcijā, Šuplinska norādīja, "konceptuāli es esmu koalīcijas pusē", jo "būtu neloģiski, ja es ietu pret augstākās izglītības, ostu pārvaldības vai skolu tīkla reformu – šīs idejas ir absolūti pareizas un man pieņemamas". Tomēr citos, sevišķi vērtību jautājumos, viņa plānojot darboties kā neatkarīgā deputāte un balsot, kā saka viņas sirdsapziņa.

Pilnu diskusijas ierakstu skatieties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!