Valstī iebraucošo cilvēku ķermeņa temperatūras mērīšana radītu viltus drošības sajūtu, bet īsto koronavīrusa “Covid-19” pārnēsātāju identificēšanā būtu neefektīva. Tā “Delfi TV ar Jāni Domburu” norādīja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) pārstāvis Jurijs Perevoščikovs. Viņam piebalsoja veselības ministre Ilze Viņķele (AP), kura atsaucās uz Lietuvas pieredzi – tur vairākās nedēļās tādējādi identificēts tikai viens cilvēks ar paaugstinātu temperatūru, un tam pašam drudzi izraisījusi saindēšanās ar pārtiku, nevis vīruss. Infektoloģe Ludmila Vīksna tikmēr norādīja, ka šādi termovizieri, iespējams, būtu jāuzstāda lielajās slimnīcās.

Daudzviet Eiropā, tostarp Latvijas kaimiņvalstīs Lietuvā un Igaunijā valstī iebraucošo cilvēku ķermeņa temperatūra lidostās un ostās tiek mērīta ar īpašiem termovizieriem, tādējādi cenšoties identificēt tos, kuri varētu būs jaunā koronavīrusa “Covid-19” pārnēsātāji. Latvijā, starptautiskajā lidostā “Rīga” lidostā šādi pasākumi nav ieviesti, savukārt Liepājas lidostā tiek apsvērts, vai tādus vajadzētu ieviest.

Viņķele gan apšaubīja šādu pasākumu efektivitāti, atsaucoties uz kaimiņvalstu Lietuvas un Igaunijas pieredzi, kurās mērīšana notiek jau vairākas nedēļas. Lietuvā šajā laikā konstatēts tikai viens cilvēks ar paaugstinātu temperatūru, kurš vienkārši bijis saindējies ar pārtiku. Savukārt Igaunijā šādi identificēti divi cilvēki ar paaugstinātu temperatūru, bet arī nevienam no viņiem analīzes nav uzrādījušas meklētā “Covid-19” klātbūtni.

Perevoščikovs norādīja, ka šādi pasākumi rada tikai viltus drošības sajūtu. Tieši infekcijas epicentrs Eiropā – Itālija – bijusi viena no pirmajām valstīm, kas šādu pasākumu ieviesusi, bet tā efektivitāte šobrīd jau ir acīmredzama. Viņš arī piebilda, ka inficēts cilvēks var lidostā izdzert pretdrudža zāles un šādā termovizierī attiecīgi arī neuzrādīties.

Arī Viņķele piesauca Itāliju kā negatīvo piemēru, kur reāls monitorings aizstāts ar “pseidogājieniem” kā temperatūras mērīšana lidostās, paralēli pieļaujot, ka reāli “Covid-19” pacienti citus cilvēkus aplipina tieši slimnīcās.

Infektoloģe Vīksna savukārt pauda, ka, viņasprāt, termovizieri paši par sevi neesot “slikta lieta”, un būtu jāapsver tādu uzstādīšana lielajās slimnīcās. Tādējādi pacientus, kuriem konstatēta paaugstināta temperatūra varētu novirzīt nostāk no citiem, lai samazinātu iespēju, ka viņi aplipina citus sirdzējus.

Lidostas “Rīga” pārstāve Laura Karnīte “Delfi” norādīja, ka jau janvārī apsvērta termovizieru uzstādīšana, bet SPKC un Pasaules veselības organizācija norādījusi, ka šis nebūtu efektīvs pasākums – daudz lielāks efekts esot no lidostas telpu regulāras dezinficēšanas un informatīvajiem materiāliem pasažieriem, kur vērsties saslimšanas gadījumā. Tādēļ ieviesti ir tieši šie pasākumi.

10. marta rītā Latvijā jau astoņiem cilvēkiem bija laboratoriski pierādīta saslimšana ar "Covid-19", bet nevienam no pacientiem nebija smagi simptomi. Tikmēr Igaunijā konstatēto saslimšanas gadījumu skaits bija pieaudzis līdz 12, bet Lietuvā joprojām bija viens.

Pilnu raidījuma ierakstu skatieties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!