Jau vasaras pirmajā pusē – vēl šā gada jūnijā gan dažādas Latvijas augstskolas pārstāvoši, gan krīzes vadības eksperti brīdinājuši valdību par nepieciešamību jau savlaicīgi gatavoties tam, ka rudens pusē Latvijā ar jaunu spēku var uzliesmot Covid-19 pandēmija. To pirmdien "Delfi TV ar Jāni Domburu" diskusijā "Kā valdībā lemt par Covid-19 ierobežojumu izmaiņām?" apliecināja gan Pārresoru koordinācijas centra vadītāja vietnieks Vladislavs Vesperis, gan Krīzes vadības padomes sekretariāta vadītāja pienākumu izpildītājs Kaspars Druvaskalns.

Vesperis, kas koordinē neatkarīgo ekspertu darba grupas darbu atklāja, ka vēl jūnija beigās eksperti brīdinājuši, ka vakcinācijas aptvere šā gada rudenī sasniegs 50%-60%, tādēļ cilvēkiem atsākot darbu iekštelpās, saslimstības pieaugums ir neizbēgams. “Ja mēs paskatāmies, kas notika jūlijā un augustā, tad principā nenotika nekādas būtiskas aktivitātes. Bija valdības sēde, kurā tika izskatīts vakcinācijas likumprojekts, kurš tikpat ātri Saeimā tika apturēts un vēlāk vispār atsaukts. Bet visos pārējos jautājumos pat nav īsti zināms, kādas īsti aktivitātes notika,” sacīja Vesperis. Vienīgais izņēmums esot bijusi slimnīcu kapacitātes palielināšana.

Piekrītoši uz Dombura jautājumu, vai vasara ir “nogulēta” atbildēja arī krīzes vadības eksperts Kaspars Druvaskalns. Viņš pēc savas iniciatīvas vēl jūnija beigās un jūlija sākumā veicis risku novērtējumu, kas nosūtīts atbildīgajām amatpersonām, kā arī ierosinājis premjerministra rezolūcijas projektu, lai sāktu darbu pie scenāriju sagatavošanas ziemai un rudenim. Taču nekāda reakcija neesot sekojusi, proti, uzdevums sākt šo scenāriju gatavošanu no valdības vadītāja Krišjāņa Kariņa tā arī neesot saņemts.

“No darba devēju puses mēs neesam spējuši pārliecinoši argumentēti uzrunāt valdību, lai nedaudz tomēr mainītu principus,” diskusijā atzina Latvijas darba devēju konfederācijas viceprezidents, akciju sabiedrības “Latvijas finieris” padomes priekšsēdētājs Uldis Biķis. Viņš skaidroja, ka, lai nodrošinātu uzņēmumu, jo īpaši lielo uzņēmumu darbu pandēmijas laikā, darba devējiem būtu nepieciešamas tiesības pašiem pārliecināties par savu darbinieku vakcinācijas faktu un pieņemt vajadzīgos lēmumus. Taču tas esot nokavēts.

“Nevarētu teikt, ka mēs neesam uzklausīti. Mēs esam uzklausīti, tikai kopējais lēmums nav,” tā Biķis.

Visu “Delfi TV ar Jāni Domburu” diskusiju “Kā valdībai lemt par Covid-19 ierobežojumu izmaiņām?” var noskatīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!