Dažādu pasākumu rīkotājiem, jo īpaši tiem, kas plāno pasākumus ar ārvalstu viesu piedalīšanos, ir rūpīgi jāvērtē, cik tas ir droši. Tomēr šobrīd situācija ar "Covid-19" izplatību Latvijā vēl nav sasniegusi tādu apmēru, lai būtu jālemj par dažādu masu pasākumu aizliegšanu. "Uz doto brīdi ieviest maksimālos pasākumus, slēgt visus kinoteātrus nav pamata, bet mēs nevaram apgalvot, ka, ja mums notiks nekontrolēta izplatīšanās, ka kinoteātri nebūs slēgti," "Delfi TV ar Jāni Domburu" raidījumā "Kā novērst strauju "Covid-19" izplatību Latvijā?" uzsvēra Slimību profilakses un kontroles centra Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

Otrdienas rītā, kad notika raidījums, Latvijā saslimšana ar “Covid-19” bija apstiprināta astoņiem cilvēkiem. Trešdien kļuva zināms, ka saslimušo skaits pieaudzis vēl par diviem cilvēkiem.

Eiropas valstīs un ASV pēdējo dienu laikā atcelti daudzi masu pasākumi. Tikmēr Latvijā jau tuvāko nedēļu laikā plānoti vairāki izklaides un sporta pasākumi, kas, visticamāk, pulcēs ļoti daudz skatītāju. Piemēram, jau piektdien “Arēnā Rīga” uzstāsies Krievijas popmūzikas zvaigzne Poļina Gagarina, bet dienu vēlāk – krievu estrādes zvaigzne Filips Kirkorovs.

Savukārt 21. martā “Arēnā Rīga” paredzēts Pasaules boksa supersērijas fināls. Ringā spēkiem mērosies Latvijas boksa superzvaigzne Mairis Briedis un Juniels Dortikoss. Paredzams, ka šis pasākums saistīs ne tikai Latvijas skatītāju interesi. Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas galvenā infektoloģijas speciāliste Ludmila Vīksna “Delfi TV ar Jāni Domburu” atzina: “Tas, ka tajā lielajā skatītāju barā noteikti būs kāds inficētais, par to pat teorētiski nekādu šaubu nav. Nākamais jautājums ir tikai par to bučošanos un ciešo kontaktu.”

“Arēna Rīga” valdes priekšsēdētājs Ģirts Krastiņš “Delfi” informēja, ka pagaidām neviens no pasākumu organizatoriem nav informējis arēnu par plānota pasākuma atcelšanu. “Mēs, protams, sekojam SKPC un Veselības ministrijas rekomendācijām. Ja šāds lēmums par pasākumu atcelšanu tiks pieņemts, mēs to respektēsim,” viņš teica.

Krastiņš uzsver, ka “Arēna Rīga” apmeklētājiem jau tiek nodrošināta iespēja dezinficēt rokas, savukārt labierīcībās izvietotas SKPC rekomendācijas par roku mazgāšanu. Arī dažādas virsmas tiek dezinficētas pastiprinātā režīmā.

Teorētiski apsvērta iespēja iegādāties arī termovizierus, lai pie ieejām arēnā mērītu pasākumu apmeklētāju temperatūru. “Bet mēs secinājām, ka nav skaidrs, kā šis process notiktu, kas to kontrolētu un neļautu cilvēkiem ar paaugstinātu temperatūru ieiet pasākumā,” stāstīja “Arēna Rīga” valdes priekšsēdētājs.

Visu raidījumu “Kā novērst strauju “Covid-19” izplatību Latvijā?” var noskatīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!