Kaut valdība jau rīt 17. augustā plānojusi lemt par dažādiem nosacījumiem, saskaņā ar kādiem šogad darbosies skolas, vēl pirmdien nebija atrisinātas visas domstarpības starp Veselības (VM) un Izglītības un zinātnes (IZM) ministrijām par masku valkāšanu. VM vēlas, lai maskas būtu jāvalkā visiem skolēniem, IZM – lai šāda prasība uz jaunākajām klasītēm neattiektos. Tāpat izglītības jomā pastāv bažas par mobingu un ņirgāšanos starp bērniem, ja masku valkāšanā noteiks atšķirīgas prasības vakcinētajiem un nevakcinētajiem audzēkņiem.

Izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece (JKP) diskusijā skaidroja, ka viņas vadītās ministrijas ieskatā, vakcinētiem pedagogiem, vadot nodarbības, maskas nebūtu jāvalkā, bet ministrijai nebūtu iebildumu, ja koplietošanas telpās maskas valkātu visi – gan vakcinētie peagogi, gan vakcinētie bērni. "Lai arī skolotājam nav jāatceras – Jānim, Pēterim ir sertifikāts vai nav,. Koplietošanas telpās mēs visi ejam ar maskām, aizdodamies līdz kabinetam, tajā brīdī, kad es apsēžos savā vietā, kas ir distancēta no pārējiem skolēniem, tajā brīdī es novelku masku," skaidroja Muižniece.

Jautāta, vai būtu tomēr jānodala, ka tie bērni, kas vakcinējušies maskas var nevalkāt, Muižniece atsaucās uz argumentu, kas skanējis no vecākiem – "par iespējamu mobingu, pirksta rādīšanu". "Skolā tomēr tas būs skolotājs, kas būs atbildīgs par to, vai Jānis, Pēteris, Anna ir vakcinēti un tāpēc staigā bez maskas, liekam visus un tā arī nav tik liela grūtība. Savukārt stundās apsēžamies un dzīvojam bez tās maskas," skaidroja Muižniece.

Līdzīgu nostāju pauda Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības priekšsēdētāja Inga Vanaga, atsaucoties uz to, ka "mikrovide psiholoģiskā ir būtiska". Viņa gan atgādināja, ka Latvijā ir arī skolas, kurās 80%, 90% vai pat 100% darbinieku jau ir savakcinēti, un aicināja piešķirt izglītības iestādēm lielāku autonomiju, lemjot par masku lietošanu, ja sasniegta laba vakcinācijas aptvere. "Jo kāpēc, ja trīs nav vakcinējušies, visiem likt ar maskām staigāt?" retoriski vaicāja Vanaga.

Latvijas izglītības vadītāju asociācijas valdes priekšsēdētājs Rūdolfs Kalvāns savukārt aicināja vairāk uzsvērt tās priekšrocības, ko sniedz potēšanās, tostarp arī ļaujot vakcinētajiem maskas nevalkāt nekur. "Tūlīt te birs komentāri "Delfos", bet jā, vakcinētais ir pelnījis, ka viņam ir bonuss, viņš strādā un mācās bez maskas. Konceptuāli ir jābūt kaut kādai priekšrocībai, viņš šo izvēli ir izdarījis un mēģina radīt stimulu – pievelkamies arī pārējie," prātoja Kalvāns.

Jāpiebilst, ka piedalīties diskusijā tika aicināti gan VM politiskās vadības, gan ierēdniecības pārstāvji, bet visi dalību atteica, atsaucoties uz aizņemtību vai atrašanos atvaļinājumā.

Pilnu diskusijas ierakstu skatieties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!