“Es domāju, ka pagaidām veicas,” tā piektdien “Delfi TV ar Jāni Domburu” diskusijā, atbildot uz jautājumu, ar ko skaidrojami salīdzinoši zemie Covid-19 mirstības rādītāji Latvijā, pieļāva Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Toksikoloģijas un sepses klīnikas vadītājs, anesteziologs-reanimatologs Oļegs Šuba. Viņa vadītajā RAKUS klīnikā tiek ārstēti vissmagākie Covid-19 pacienti un daļu no viņiem izdevies glābt.

Diskusijā “No ģimenes ārsta līdz reanimācijai – kā Latvijā ārstē Covid-19 pacientus?” mediķi gan pauda nopietnas bažas par to, cik ilgi Latvijā vēl varēs runāt par salīdzinoši zemu mirstību no Covid-19 un relatīvi zemu smago pacientu skaitu. Ģimenes ārste Ilze Skuja atklāja, ka līdz šim šoruden, kad saslimstība ar Covid-19 nedēļu no nedēļas sasniedz līdz šim nepieredzēti augstu līmeni, savu iespaidu uz epidēmijas attīstību atstāj fakts, ka slimības uzliesmojuma avoti ir mācību iestādes.

“Ir ļoti daudz bērni, jaunieši, kas pašreiz slimo, un viņiem stacionēšanas gadījumu skaits viennozīmīgi ir mazāks arī visā pasaulē. Patreiz ir mazāk skartas riska grupas. Patreiz no šiem uzliesmojumiem sāk slimot vecmāmiņas, sāk slimot vecākā paaudze ar daudzām blakussaslimšanām, kas lēnām arī sāk pildīt šīs gultas,” norādīja Skuja. Viņas ģimenes ārsta prakses pacientu vidū patlaban esot astoņi cilvēki, kam apstiprināta saslimšana ar Covid-19.

Bažas par slimības izplatīšanos vecāka gadagājuma ļaužu vidū pauda arī RAKUS Toksikoloģijas un sepses klīnikas vadītājs Šuba. Savukārt Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta Operatīvās vadības centra vadītāja Raita Krišjāne norādīja, ka, atbilstoši dienesta vadlīnijām, patlaban par lielākam riskam pakļautiem tiek uzskatīti Covid-19 pacienti vecumā virs 65. “Ja pacienta vecums ir 65 un vairāk, šeit mēs nediskutējam, šeit mēs nosūtam brigādi, kam uz vietas ir jāizvērtē šī pacienta veselības stāvoklis,” skaidroja Krišjāne. NMPD Operatīvās vadības centra vadītāja gan neslēpa, ka pēdējā laikā smagāki saslimšanas gadījumi novēroti arī gados jaunākiem pacientiem.

“Viņa iet savādāk šī slimība katram cilvēkam. Un arī tās izpausmes un tas, cik strauji var pasliktināties stāvoklis katrā konkrētā gadījumā, ir izvērtējams atsevišķi,” brīdināja Šuba.

Visu “Delfi TV ar Jāni Domburu” diskusiju “No ģimenes ārsta līdz reanimācijai – kā Latvijā ārstē Covid-19 pacientus?” var noskatīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!