"Šeit nav jāmeklē vainīgos," ceturtdien "Delfi TV ar Jāni Domburu" paziņoja Rīgas domes Satiksmes departamenta (RDSD) direktora pienākumu izpildītājs Jānis Vaivods, pamatojot, kādēļ, viņaprāt, nav nepieciešams atklāt, kuras amatpersonas saskaņoja kļūmīgo Ojāra Vācieša-Altonavas ielas krustojuma pārbūvi.

Jau vēstīts, ka šā gada jūnijā aculiecinieki fiksēja kadrus kā pēc Ojāra Vācieša-Altonavas ielas krustojuma aprīkošanas ar stabiņiem un atdurēm ir izveidojusies situācija, ka “Rīgas Satiksmes” autobuss šajā vietā ir spiests braukt pa gājējiem paredzēto ietvi. Šis projekts izpelnījās skaudru kritiku, izskanēja pat aizdomas par sabotāžu, tādēļ daļa stabiņu tika demontēti.

Konkrētā krustojuma pārbūves darbi ir veikti bez projekta – RDSD uzsver, ka satiksmes organizācijas izmaiņām projekts nemaz nav nepieciešams. Konkrēto risinājumu sagatavojis kāds uzņēmuma “AVS Latvija” speciālists, kura vārdu Vaivods nosaukt nevēlējās.

“Delfi TV ar Jāni Domburu” rīcībā esošais starp RDSD un “AVS Latvija” noslēgtā līguma pielikumā norādīts, ka norobežojošo elementu dislokācijas shēma darbu veicējam ir jāsaskaņo ar “Latvijas Valsts ceļiem”, kā arī citām normatīvajos aktos paredzētajām juridiskajām un privātpersonām, bet gadījumos, kad shēma tiek izstrādāta ielai, pa kuru kursē “Rīgas Satiksmes” sabiedriskais transports – arī ar “Rīgas Satiksmi”. Pēc saskaņošanas norobežojošo elementu dislokācijas shēma ir jāapstiprina arī RDSD Satiksmes organizācijas un kustības drošības nodaļā.

RDSD direktora pienākumu izpildītājs Vaivods diskusijā “Stabiņi Rīgā: invāzija vai rūpes par drošību?” apgalvoja, ka viss noticis atbilstoši prasītajam, proti, shēma saskaņota ar “Latvijas Valsts ceļiem” un apstiprināta minētajā RDSD nodaļā. To, kas bijis shēmas autors un kas – saskaņotāji viņš atklāt nevēlējās, atrunājoties, ka nav paņēmis līdzi Ojāra Vācieša-Altonavas ielas krustojuma norobežojošo elementu dislokācijas shēmu. Uz uzaicinājumu to atsūtīt publicēšanai Vaivods atbildēja, ka šajā gadījumā nav nepieciešams meklēt vainīgos.

“Mums krustojumi, kas aprīkoti ar šiem stabiņiem, ir n-tie. Mēs tagad no visiem vairākiem desmitiem izceļam vienu, kurš nesanāca,” aizstāvot RDSD pauda par satiksmes jautājumiem atbildīgais Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Vilnis Ķirsis (JV).

Viņš gan atzina, ka operatīvo dienestu, proti, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta un Valsts policijas vadības atzītais, ka drošības stabiņu un atduru uzstādīšana nav saskaņota arī ar šiem dienestiem, liecina arī par sistēmiskas dabas problēmu. “Mani vispār izbrīnīja, ka Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests nav tā saucamajā RDSD konsultatīvajā padomē, kur katru piektdienu tiek apspriesti aktuālie notikumi,” sacīja Ķirsis.

Visu “Delfi TV ar Jāni Domburu” diskusiju var noskatīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!