"Es pati mazgāju grīdas," pirmdien "Delfi TV ar Jāni Domburu" diskusijā par Covid-19 krīzes ietekmi uz viesmīlības un sabiedriskās ēdināšanas nozari atzina "Skrīveru mājas saldējuma" īpašniece Lelde Sotniece. Viņas uzņēmumam, kura galvenie klienti ir nevis ārvalstu, bet gan vietējie tūristi, izdevies izvairīties no darbinieku atlaišanas tikai viena iemesla dēļ – nesezonā uzņēmumam nav bijis algotu darbinieku. Uzņēmuma apgrozījums salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu ir samazinājies par aptuveni 80%.

Sotniece neslēpa, ka patlaban "tiek apēsta" nauda, kas ilgāku laiku krāta, lai investētu virtuves paplašināšanā. "Izdzīvošana notiks, bet attīstības nebūs," teica Sotniece, norādot, ka nodokļu parādi, kas viesmīlības nozares uzņēmumiem nesezonā veidojas gadu no gada, uzskatāmi par apliecinājumu sistēmiskām problēmām.

Diskusijas dalībnieki – Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas prezidents Jānis Pinnis, Latvijas Restorānu biedrības viceprezidents Lauris Aleksejevs un "Skrīveru mājas saldējuma" saimniece Sotniece – vairākkārt pieskārās jautājumam par to, kādas ir viesmīlības nozarē strādājošo uzņēmumu iespējas izdzīvot laikā, kad pirktspēja un apgrozījums krītas. Valdības piedāvātos risinājumus viņi vērtē kā nepiemērotus reālajai situācijai.

"Tiklīdz īpašnieks spēs nostāties kādā no pozīcijām, turpināt darbu un pārņemt kāda cita darbinieka funkcijas – vai nu viesnīcā nostāties recepcijā viesu uzņemšanai, vai virtuvē nostāties, vai vīna pudeles taisīt, kaut vai arī traukus mazgāt vai grīdas mazgāt, ir iespēja, ka šī izdzīvošana notiks," pauda šefpavārs, Latvijas Restorānu biedrības viceprezidents Lauris Aleksejevs.

Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas prezidents Jānis Pinnis norādīja, ka daudzas viesnīcas ir vienojušās ar telpu iznomātājiem un bankām par nomas maksu un kredītmaksājumu atlikšanu, kā arī palaidušas darbiniekus dīkstāvē. Tagad ar nepacietību tiek gaidīts, kas notiks ar Covid-19 dēļ noteiktajiem ceļošanas ierobežojumiem Eiropā. "Viesnīcām ir skaidrs – ja tās neatvērsies tagad uz sezonu un nenoķers kaut ko jūlijā, augustā, septembrī, tad vērties vaļā oktobrī nav jēgas," sacīja Pinnis, piebilstot, ka var pat nākties pieņemt lēmumus par darbības "iesaldēšanu" līdz pat nākamajam pavasarim.

Pagājušajā nedēļā Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācija un Latvijas Restorānu biedrība organizēja protesta akciju "Katlu revolūcija". Tās atbalstītāji, ieskaitot ēdināšanas nozares uzņēmumus, kas nav nevienas asociācijas biedri, ik vakaru skandināja tukšus katlus, atgādinot Saeimā pārstāvētajiem politiķiem par pirms vēlēšanām doto solījumu samazināt sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumiem piemērojamā pievienotās vērtības nodokļa likmi.

Visu "Delfi TV ar Jāni Domburu" diskusiju "Kas pēc "katlu revolūcijas" notiek ar sabiedriskajiem ēdinātājiem Covid-19 krīzē?" var noskatīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!