embedded_article_video:53617657
Covid-19 izplatība Latvijā turpina augt – saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra datiem, pagājušajā nedēļā saslimstības līmenis pieaudzis par 25,5%. Dienu pirms valdības sēdes, kurā ministri lēma par jaunu pandēmijas pārvaldības regulējumu "Delfi TV ar Jāni Domburu" diskusijā "Kā valdībai lemt par Covid-19 ierobežojumu izmaiņām?" par šī regulējuma tapšanu un to, cik savlaicīgi vai novēloti politiķi tam pievērsušies, diskutēja eksperti.

Raidījumā Pārresoru koordinācijas centra vadītāja vietnieks un akadēmisko ekspertu grupas darba koordinators Vladislavs Vesperis un Krīzes vadības padomes sekretariāta vadītāja pienākumu izpildītājs Kaspars Druvaskalns atklāja, ka jau jūnija beigās un jūlija sākumā valdība brīdināta par nepieciešamību sagatavoties saslimstības pieaugumam rudenī.

Kritisku vērtējumu izpelnījās arī Veselības ministrijas piedāvātie ierobežojumi, par kuru apstiprināšanu valdība lemj 28. septembrī – diskusijas laikā izskanēja bažas, ka šādu ierobežojumu iedzīvināšana neļaus būtiski bremzēt infekcijas izplatību. Tāpat izskanēja mājieni par to, ka politiķi pārlieku ieklausās dažos lobistos un secinājums, ka sabiedrībai būtu nepieciešama skaidrība, kādi ierobežojumi sekos, ja tagad piedāvātie izrādīsies neefektīvi.

Piedāvājam noskatīties raidījuma nozīmīgākās epizodes:

Biķis diskusijā, komentējot Citskovska pārmetumus, ka LDDK turējusies arodbiedrību ēnā, uzsvēra, ka arī uzņēmēju vidū ir ļoti dažādi viedokļi par to, kā mazināma pandēmijas ietekme uz sabiedrību un ekonomiku – 13:43.

Druvaskalns kritizēja, ka valdība joprojām nav noteikusi skaidru mērķi, uz ko tiekties caur ierobežojumiem – 17:11.

Ne jau valdības lēmums mainīs saslimšanas līkni, to var tikai cilvēku rīcība, tādēļ valdībai nav jēgas pieņemt lēmumus, kas nespēs mainīt cilvēku rīcību, atzina Citskovskis – 23:59.

Bērziņš skaidroja, kādas ir kritiskās robežas pacientu skaitam slimnīcās, lai Latvija nenonāktu “melnajā zonā” – 27:02.

Jautāti, vai vakcinētiem cilvēkiem varētu pārskatāmā nākotnē tikt atcelti visi ierobežojumi, piemēram, masku valkāšana iekštelpās, eksperti atzina, ka “ne tik droši” – 37:58.

Biķis pauda, ka būtu jāļauj darba devējiem pašiem šķirot, kuri darbinieki ir obligāti jāvakcinē, jo ne visos darbos ir saskarsme ar cilvēkiem – 43:54.

Kritika izskanēja arī par valdības lēmumiem vispirms šoziem izmaksāt naudu visiem pensionāriem, bet pēc tam atteikties no plāna piemaksu pensijai dot tiem, kuri savkacinējušies – 45:49.

Biķis dalījās sava uzņēmuma “Latvijas finieris” pieredzē – ražotnē Rēzeknē strādājošajiem piedāvājot 50 eiro piemaksu par vakcinēšanos izdevies sasniegt divkārt lielāku vakcinācijas aptveri, nekā reģionā kopumā – 51:15.

Noslēgumā izskanēja arī prognozes, pie kādiem nosacījumiem Latvijā varētu notikt visu ierobežojumu atcelšana – 90% vakcinācijas aptvere riska grupās, 70% sabiedrībā kopumā un zems hospitalizācijas līmenis – 01:04:20.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!