Rīgā turpina palielināties piedāvājums dzīvokļu īres tirgū, liecina nekustamo īpašumu kompānijas "Latio" veiktais pētījums.
Decembrī turpinājis palielināties piedāvājums dzīvokļu īres tirgū. Saglabājusies tendence, ka palielinās dārgo dzīvokļu īres piedāvājums par cenu virs 300 latiem mēnesī, neskaitot komunālos maksājumus, tomēr pieprasījums pēc šādiem dzīvokļiem nav atbilstošs.

Par 300 latiem augstākus īres maksājumus akceptējot pārsvarā ārvalstu pilsoņi, kuri strādā Latvijā. Viņiem noteicošais ir dzīvokļa novietojums un labiekārtojuma pakāpe. Galvenokārt tiek pieprasīti augstvērtīgi mēbelēti dzīvokļi rekonstruētās ēkās Vecrīgā, tuvējā vēsturiskajā centrā vai atbilstošās vietās Pārdaugavā. Kā papildu nosacījumi tiek izvirzīti ēkas apsardzes, lifta un citu ērtību esamība, teikts pētījumā.

Saglabājusies tendence, ka dzīvokļu īres piedāvājumu arvien papildina dzīvokļu pārdevēji, kuri vēlas atlikt pārdošanu uz labvēlīgāku laiku - ar īres ienākumiem daļēji vai pilnībā segt kredītu izmaksas. Tādu pārdevēju mēneša ieņēmumi no īres ir daudz mazāki nekā īpašuma cenas samazinājums. Tas varētu liecināt, ka pārdevēji sava īpašuma cenu kritumu uzskata par īslaicīgu un sagaida, ka drīzumā sekos cenu kāpums. Šāds uzskats pašreizējos tirgus apstākļos ir priekšlaicīgs, uzsver "Latio" eksperti.

"Latio" norāda, ka pašreiz ļoti maz uzņēmēju domājot par mājokļu ilgtermiņa izīrēšanu kā pastāvīgu biznesa nišu.

Rīgā saglabājies pieprasījums pēc īres dzīvokļiem par cenām: vienistabas dzīvoklim tā ir 170 - 200 lati mēnesī, divistabu dzīvoklim - līdz 250 latiem mēnesī un trīsistabu dzīvoklim līdz 300 latiem mēnesī, neskaitot komunālos maksājumus.

Ja ārvalstu pilsoņiem, kuri strādā Latvijā, noteicošais faktors ir īres dzīvokļa novietojums un labiekārtojuma pakāpe, tad Latvijas iedzīvotājiem tā ir cena, atzīst eksperti.

Līdzīgi kā iepriekš, īres cenas stabilizē iedzīvotāju ienākumu apjoms. Papildu spiedienu uz īres cenām rada arvien pieaugošais komunālo maksājumu apjoms, kas neietilpst īres cenās, norāda "Latio".

Rīgas rajonā potenciālie īrnieki kā vēlamo cenu par vienistabas vai divistabu dzīvokļa īri minējuši līdz 100 - 150 latiem mēnesī, neskaitot komunālos maksājumus, konstatēts pētījumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!