26.aprīlī, plkst. 14.15 "Delfi" tiešraidē norisinājās vidusskolas jauniešu debates "Izglītība Latvijā - šodien, rīt". Debatēs jaunieši argumentēja savu viedokli par izglītības jautājumiem valstī, kā arī aplūkoja problēmjautājumus un meklēja mūsdienām atbilstošus risinājumus.

Izglītības saturs un izglītības kvalitāte Latvijā ir augstā līmenī, taču svarīgi ir raudzīties ne tikai uz šodienas sasniegumiem un trūkumiem, bet ielūkoties arī nākotnē - kādu izglītību vēlamies iegūt, kā izglītība ietekmēs jauniešu karjeru nākotnē, kādi ir jauniešu mērķi un gaidas attiecībā uz karjeru, izglītību un reālajām iespējām Latvijā?

Debašu mērķis ir jauniešu auditorijai atbilstošā formātā ar labiem argumentiem, aizraujošu sarunu un trāpīgiem jautājumiem paust viedokli par izglītības saturu, vērtēšanas sistēmas maiņu, skolu tīkla sakārtošanas ietekmi uz jauniešu karjeru, kā arī diskutēt par aktuālo skolotāju iztrūkumu izglītības iestādēs.

Diskusiju vadīs žurnālists Arnis Krauze un tajā piedalīsies "Junior Achievement Latvia" Līderu programmas dalībnieki – 15 jaunieši no visas Latvijas:

  • Agnese Bušmane, Jelgavas Tehnoloģiju vidusskola, 11. klase

  • Amanta Anna Mezīte, Ogres 1.vidusskola, 12. klase

  • Katrīna Šrama, Jelgavas Spīdolas Valsts ģimnāzija, 12. klase

  • Laura Lutoka, Daugavpils Valsts ģimnāzija, 12. klase

  • Marta Šaicāne, Valmieras Viestura vidusskola, 12. klase

  • Maryia Paromava, Rīgas Valsts 2. ģimnāzija, 11. klase

  • Sāra Siliņa, Rīgas Juglas vidusskola, 11. klase

  • Una Līna Lauciņa, Rīgas Franču licejs, 12. klase

  • Artūrs Teteris, Valmieras tehnikums, 3. kurss

  • Dāvis Melnis, Rīgas Teikas vidusskola, 12. klase

  • Knuts Riekstiņš, Āgenskalna Valsts ģimnāzija, 10. klase

  • Markuss Damulevičs, Rīgas Katoļu ģimnāzija, 12. klase

  • Paulis Jēkabsons, Ventspils Valsts 1. ģimnāzija, 11. klase

  • Valters Kristovskis, Rīgas Franču licejs, 12. klase

  • Filips Rasmussens, Cēsu Valsts ģimnāzija, 11. klase

"Junior Achievement Latvia" Līderu programma ir biedrības oriģinālprogramma, kas paredzēta vidusskolas vecuma jauniešiem. Šajā vecuma grupā tā ir unikāla līderu sagatavošanas programma, kuru katru gadu absolvē 10–15 jaunie līderi. Patlaban Latvijā nav nevienas līdzvērtīgas līderību attīstošas izglītības programmas, kas paredzēta tieši vidusskolas vecuma jauniešiem.

Programmas mērķis ir attīstīt jauniešos līderības prasmes, lai nākotnē tie kļūtu par izciliem līderiem biznesā, politikā, valsts pārvaldē vai radošajās sfērās. Desmit gadu laikā Līderu izglītības programmu absolvējuši jau ap 120 jauniešu. Līderu programma ir izcila platforma, kur zinātkāriem jauniešiem iegūt pārliecību par savu varēšanu, drosmi ideju īstenošanai un profesionālu kontaktu loku, kas atbalsta, palīdz ar padomu un iedrošina uzdrīkstēties. Līderu programma apvieno ne tikai Latvijas skolu aktīvākos jauniešus, bet arī ļoti spēcīgu mentoru komandu – augsta līmeņa profesionāļus gan no publiskā, gan komercsektora dažādām uzņēmējdarbības jomām.

JA Latvia Līderu programmas viena cikla ilgums ir viens mācību gads, kura laikā trīs kārtās atlasītie potenciālie līderi strādā ar koučiem, mentoriem un lektoriem. Programmā iesaistītie mentori ar savu pieredzi iedvesmo un iedrošina jauniešus īstenot savu līdera talantu. Savukārt profesionālie Rīgas Koučinga skolas kouči projekta īstenošanas procesā atbalsta jauniešus un veicina katra līdera individuālā potenciāla apzināšanos, kā arī palīdz saglabāt fokusu uz izvirzītajiem mērķiem. JA Latvia nodrošina vidi, kas attīsta un pilnveido jauniešu līdera kompetences. Programmas noslēgumā katrs jaunais līderis demonstrē savu izaugsmi paša izstrādāta projekta prezentācijā, kas veidots, aktīvi sadarbojoties ar savu mentoru.

"Junior Achievement Latvia" Līderu programma tiek īstenota sadarbībā ar uzņēmumu CleanR Grupa un Rīgas Koučinga skolu, kā arī Rīgas Ekonomikas augstskolu (Stockholm School of Economics in Riga).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!