Svētdienā, 16. aprīlī Jēkabpils novadā Leons Rusiņš sava bērna un viņa vecmāmiņas acu priekšā uz nomaļa ceļa automašīnā nodūra savu bijušo dzīvesbiedri, kuru bija vajājis un apdraudējis mēnešiem ilgi. Sieviete bija izmantojusi visas likumiskās iespējas, lai lūgtu aizsardzību, taču to nesaņēma. Kāpēc tiesībsargājošās iestādes nenovērsa šo slepkavību? Par to diskutējām “DelfiTV” raidījumā “Kāpēc”.

Diskusijā piedalījās Valsts policijas priekšnieks Armands Ruks, biedrības "Centrs MARTA" vadītāja Iluta Lāce, Zemgales rajona tiesas priekšsēdētāja Līga Ašmane, Zemgales tiesas apgabala prokuratūras virsprokurors Aigars Bičušs, labklājības ministre Evika Siliņa (JV) un "Apvienotā saraksta" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Edgars Tavars, kura pārstāvētā politiskā spēka pārstāvji šobrīd vada Iekšlietu ministriju.

Pirmais tiesas lēmums par pagaidu aizsardzību pret vardarbību, kas Rusiņam liedza tuvoties dzīvesbiedrei, pieņemts 2021. gada vasaras beigās. Jau piecas dienas vēlāk policijā uzsākts kriminālprocess par to, ka šo tiesas lēmumu Rusiņš pārkāpis. Arī turpmāk viņu neapturēja nedz iesniegumi policijā un tiem sekojoši ierosināti kriminālprocesi, nedz administratīvās lietas un naudas sodi, nedz vairākas aizturēšanas un 25 dienu cietumsods - savu bijušo dzīvesbiedri viņš turpināja neatlaidīgi vajāt, draudēt un terorizēt līdz pat dienai, kad viņu nogalināja.

Rusiņa atrašanās vieta joprojām nav zināma.

Kāpēc tiesībsargājošās iestādes nespēja apturēt varmāku un pasargāt vajāto sievieti, un ko varam darīt, lai šādas traģēdijas nākotnē novērstu, diskutējām raidījumā.

Raidījuma "Spried ar Delfi" jaunākās epizodes ir pieejamas Apple un Spotify podkāstos!

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!