"Īsā atbilde ir – nē!" – tā, jautāts, cik Latvijas sabiedrība kopumā būs gatava uzņemties individuālo atbildību un ievērot piesardzību pret Covid-19 tagad, kad tā vairs nav obligāta, raidījumā "Kāpēc" teica Latvijas Universitātes sociālās psiholoģijas profesors Ivars Austers. Viņš norādīja, ka masku valkāšana ne tikai sargājusi cilvēkus no slimības, bet arī likusi viņiem atcerēties, ka "ziepes nav pagājušas". Veselības ministrijas parlamentārais sekretārs Ilmārs Dūrītis (V/M) gan atbildēja, ka infekcijas līknei atkal pieaugot, "nav jau problēmas noteikt kārtējos ierobežojumus". Savukārt epidemiologs Ģirts Briģis atzina, ka pats arī turpmāk publiskos pasākumos turpinās valkāt respiratoru.

No 1. aprīļa vairs nav spēkā lielākā daļa Covid-19 dēļ noteikto ierobežojumu. Kaut masku valkāšana joprojām ir obligāta sabiedriskajā transportā un medicīnas iestādēs, citos apstākļos, piemēram, kultūras pasākumos un koncertos, maskas tiek tikai rekomendētas.

Austers pauda bažas, ka rekomendācijas Latvijā nestrādās. "Senos laikos drošības jostas arī bija tikai rekomendējošas. Cik lietoja, cik nelietoja – šeit līdzīga analoģija varētu būt," teica profesors.

Viņš norādīja, ka masku un respiratoru valkāšana, ne tikai fiziski pasargā apkārtējos, bet kalpo arī kā acīmredzams un tūlītējs atgādinājums visiem apkārtējiem, ka "vispār tās ziepies nav pagājušas". "No šāda viedokļa skatoties, es būtu bijis priecīgāks, ja tas būtu bijis saglabāts. Tāpat jau gāja kā gāja ar to sejas aizsegšanu, īpaši deguna gadījumā, kad citi pat bija iemācījušies respiratorus novilkt uz leju dīvainā kārtā. Par spīti tam, cilvēki bišķīt piesargājās. Manuprāt, pats fakts, ka tev kaut kas ir uz mutes un deguna, liek arī publiskās vietās piesargāties," norādīja Austers.

Dūrītis gan argumentēja, ka nāk vasara, cilvēki vairāk laika pavadīs brīvā dabā, un arī ventilācijas režīms uzlabosies, turklāt "mums tomēr gribētos sagaidīt, ka cilvēki pierod pie tā, ka viņu veselība un drošība arī ir viņu pašu jautājums". Vienlaikus viņš norādīja, ka, ja infekcijas līkne palielinās, "nav jau problēmas tās maksas izvilkt no kabatām un noteikt kārtējos ierobežojumus".

Birģis savukārt pauda piesardzīgu optimismu, norādot, ka diez vai sabiedrības uzvedībā gaidāmas tik straujas izmaiņas, salīdzinot 31. martu un 1. aprīli. Viņš arī aicināja tos cilvēkus, kuri ietilpst riska grupās, turpināt valkāt maskas publiskās vietās, piebilstot, ka to attiecina arī uz sevi un, piemēram, veikalus arī turpmāk apņemas apmeklēt respiratorā.

Pilnu diskusijas ierakstu skatieties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!