Šobrīd aktīvākās kaujas Ukrainā notiek Severodoneckas pilsētas apkaimē, kurai Krievijas spēki uzbrūk no ziemeļiem, austrumiem un rietumiem, bet ar pārējo valsti tās aizstāvjus savieno vairs tikai viena šoseja, kuru aktīvi bombardē okupantu artilērija. "Tā ir Krievijas pielietotā taktika, vispirms maksimāli ar aviāciju un artilēriju graut iespējamās pretestības ligzdas, līdzīgi kā tas bija Mariupolē, kas kļuva par spoku pilsētu. Pašlaik izskatās, ka Severodonecku gaida līdzīgs liktenis," raidījumā "Komandcentrs" atzina Zemessardzes štāba virsnieks kapteinis Jānis Slaidiņš. Viņš gan pieļāva, ka Ukrainas aizstāvjiem noturoties, pašreizējais varētu būt pēdējais lielais Krievijas uzbrukums.

“Izskatās, ka Krievijas spēki dara visu, lai noslēgtu aplenkumu. Protams ļoti svarīgi būs, vai Krievijas spēki tiks pāri Severskijdoņecas upei Bilahorivkas rajonā. Tur ir trīs pārceltuves, pa kurām šie spēki var veikt upes forsēšanu. Tas ir ļoti grūts uzdevums, jo apvidus ir sarežģīts, jāšķērso meži, lai tiktu atklātajos apvidos, kur var iesaistīt kaujas tehniku,” skaidroja Slaidiņš.

Iepriekš šāda upes forsēšanas operācija Krievijai jau beidzās ar pamatīgu asinspirti un vairāk nekā 70 kaujas tehnikas vienību zaudēšanu, tomēr šobrīd viss liecina, ka iebrucējiem dots uzdevums – nerēķinoties ne ar ko, tikt pāri upei. Ja tas izdotos, tālākais jau būtu standarta Otrā pasaules kara “knaibļu” operācija – uzbrukums no divām pusēm, izveidojot “maisu”, kurā iesprostotas vismaz divas vai trīs ukraiņu bruņoto spēku brigādes, kas aizstāv pilsētu.

Tādēļ Ukrainas aizstāvjiem jādara viss, lai noturētu fronti un neļautu uzbrukuma ķīļiem savienoties. Kā pēdējā opcija pastāv iespēja atvilkt no pilsētas aizstāvjus, tomēr šāda operācija, ņemot vērā atklāto apvidu un Krievijas tehnisko pārsvaru, būtu ļoti sarežģīta – ukraiņiem par to būtu jāsamaksā ļoti liela “asins nodeva”, atzina Slaidiņš.

Piedāvājam iepazīties ar raidījuma saturu:

Situācija frontē šobrīd ir sarežģīta, neskatoties uz atsevišķiem Ukrainas panākumiem, redzam, ka Krievija ir atradusi spēkus, lai izdarītu spiedienu. Ukrainas austrumi ir tas frontes sektors, kur Krievija var gūt panākumus, atzina Slaidiņš.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!