Jaunajā Ministru kabinetā (MK) "katrā ziņā" jābūt vienam MK loceklim, kurš ir atbildīgs par demogrāfijas, ģimenes un bērnu politikas veidošanu valstī, intervijā raidījumam "Spried ar Delfi" otrdien uzsvēra Valsts prezidents Egils Levits. Patlaban šādas atbildības nevienam nav, kaut arī šī ir viena no svarīgākajām mūsu valsts attīstības jomām, uzsvēra prezidents: "Ko mēs te būvējam, ja mēs pastāvīgi zaudējam cilvēkus?"

Prezidenta ieskatā demogrāfijas un reemigrācijas jautājumiem nav jādibina jauna ministrija, bet, piemēram, jāievieš ministra biedra amats, kā tas ir bijis gan pirmskara Latvijā, gan parlamentārajā republikā, gan vēlāk, un kāds atbildīgais jānosaka par katru no problēmu jomām, tādējādi noteiktas politikas jomas paceļot augstākā līmenī.

Konkrētais cilvēks arī veidotu šo poltiiku, pārstāvētu to valdībā un sabiedrībā: "Mēs nevaram atstāt šo jomu pašplūsmā," uzsvēra Levits.

"Domāju, ka Kariņa kungs ir vērsts uz to, ka valdības modelim ir jābūt elastīgam un jāaptver visas jomas. Es gribētu uzsvērt, ka šīs specifiskās politikas jomas nav mūžīgas. Var gadīties, ka pēkšņi mūsu demogrāfijas jautājums atrisinās – es neticu, ka tā būs, bet var būt – un tādā gadījumā arī tas postenis vairs nav vajadzīgs," skaidroja Valsts prezidents.

Viņš noraidīja "populistiskos argumentus", ka šāda ideja saistīta ar valsts darbinieku skaita palielināšanu - šādu atbildīgo posteni varētu izveidot, pārgrupējot resursus un izveidojot pareizāku struktūru.

Valdības veidošanas procesā ierasti tiek diskutēts ne tikai par darāmajiem darbiem, bet ieskanas arī partiju vēlmes uzņemties konkrētu nozaru ministrijas, taču ierasti "iekārojamāko" ministriju vidū nav nedz Veselības, bedz Izglītības un zinātnes ministrijas. Uz jautājumu, vai šajā koalīcijā būs citādi, Levits atbildēja: "Man jāsaka, ka šī vecā kolhoznieku domāšana - ka ir ministrijas, kur var dalīt naudu, kaut ko sagrābt, -tas viss ir jāliek pie malas. Mums ir jāskatās uz mērķi un tad, atpakaļ ejot no šī mērķa, ir jāveido attiecīgā valdība un koalīcijas programma."

To prezidents uzsvēris arī otrdien svinīgajā uzrunā 14. Saeimai, kura sanāca uz pirmo sēdi: "Es šodien savu Saeimas runu iesāku tieši ar zinātni, izglītību, tehnoloģijām un inovācijām – tā ir kopnozare, kas Latviju var pavirzīt uz priekšu." Tādēļ, pēc prezidenta domām, arī IZM, iespējams, varētu veidot ministra biedra posteni, kuram būtu jāuzņemas atbildība par augstāko izglītību un zinātni: "Tas ir ārkārtīgi svarīgs postenis."

Pilnu raidījuma ierakstu skatieties šeit.

Raidījuma "Spried ar Delfi" jaunākās epizodes ir pieejamas Apple un Spotify podkāstos!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!