Transporta nozare ir viena no tām, kas sāpīgi izjutīs Krievijai piemēroto sankciju abpusgriezīgumu. Par izaicinājumiem un risinājumiem ceturtdien, 28. aprīlī, pulksten 14 raidījumā "Spried ar Delfi" žurnālists Andris Auzāns iztaujāja satiksmes ministru Tāli Linkaitu ("Konservatīvie").

Eiropas Savienība (ES) ir pieņēmusi jaunas sankcijas pret Krieviju un Baltkrieviju, kas transporta jomā aizliedz šo valstu autotransporta uzņēmumiem veikt kravu autopārvadājumus uz ES, kā arī liedz Krievijas karoga kuģiem piekļūt ostām. Šiem lēmumiem tuvākajos mēnešos būs negatīva ietekme uz tranzīta nozari, un situāciju kļūs vēl nopietnāka, kad ES vienosies par sankcijām arī naftas produktu eksporta jomā.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) izteicies, ka valdībai būs jābūt "ļoti radošai", lai atrastu finansējumu dzelzceļa infrastruktūras uzturēšanai gadījumā, ja to izmantos tikai vietējie un Baltijas pārvadātāji.

Tikmēr Baltijas valstis un Polija paudušas gatavību palīdzēt Ukrainai meklēt jaunus loģistikas virzienus, lai nodrošinātu tai iespēju eksportēt lauksaimniecības produktus.

Vienlaikus šogad pēc ilgām un plašām debatēm Saeima pieņēmusi grozījumus Likumā par ostām, kas nosaka Rīgas un Ventspils ostu pārvaldības modeļa maiņu, pārveidojot tās par kapitālsabiedrībām. Saeimas opozīcijas deputāti ierosināja balsu vākšanu, lai par šo likumu rīkotu referendumu, taču nepieciešamo balsu skaitu savākt neizdevās un trešdien, 27. aprīlī, grozījumi "Likumā par ostām" stājās spēkā.

Kā risināsim sagaidāmos izaicinājumus tranzīta nozarē un kāpēc ostu reforma izraisījusi tādu pretestību – runāsim raidījumā.

Raidījuma "Spried ar Delfi" jaunākās epizodes ir pieejamas Apple un Spotify podkāstos!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!