Lai saglabātu spēju sniegt savlaicīgu neatliekamo medicīnisko palīdzību pacientiem dzīvībai kritiskā situācijā, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) no 28. decembra pārgājis uz darbu ārkārtas situācijas režīmā. Šāds lēmums pieņemts, jo ārkārtas dienesta tālruni pārslogo zvani, kuri nav saistīti ar neatliekamām situācijām. Kāpēc izveidojusies šāda situācija, kur meklēt palīdzību veselības likstās un kādos gadījumos lūgt palīdzību neatliekamā kārtā? Par to pirmdien, 2. janvārī, pulksten 12 raidījumā "Spried ar Delfi" žurnālists Andris Auzāns sarunāsies ar Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) direktori Lieni Cipuli un Nacionālā veselības dienesta Rīgas nodaļas vadītāju Renāti Neimani.

Kā norādīja dienestā, sabiedrībā pieaug gripas, Covid-19 un citu augšējo elpceļu infekciju izplatība un līdz ar to turpina pieaugt arī uz ārkārtas tālruni saņemto zvanu un brigāžu izsaukumu skaits situācijās, kas nav neatliekamas. Šobrīd ik dienu NMPD ārkārtas tālruņa dispečeri saņem jau vairāk nekā 2000 zvanu, no kuriem 300-400 ir saistīti ar saaukstēšanās situācijām, paaugstinātu temperatūru, iesnām, galvassāpēm un citiem akūtu elpceļu vīrusu saslimšanas simptomiem. Tas rada augstus riskus iedzīvotājiem patiešām kritiskās situācijās nespēt operatīvi izsaukt un saņemt neatliekamo palīdzību.

Dienu pēc ārkārtas situācijas izsludināšanas NMPD, Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA) nosūtījusi vēstuli jaunajai veselības ministrei Līgai Meņģelsonei (AS) ar aicinājumu uz iespējami drīzu tikšanos nozares hronisko problēmu risināšanai, jo ārkārtas stāvoklis NMPD saistīts ne tikai ar lielo saslimšanas gadījumu skaita pieaugumu, bet arī ar darba roku trūkumu, lai varētu nodrošināt operatīvu palīdzību, skaidro arodbiedrībā.

Organizācijas paziņojumā atzīmēts, ka saslimšanas gadījumā NMPD bieži vien ir pirmais dienests, kur cilvēki, pasliktinoties veselības stāvoklim, vēršas pēc palīdzības, jo arī ģimenes ārsti ir pārslogoti cilvēkresursu trūkuma dēļ.

Cilvēkresursu trūkums veselības aprūpes nozarē ir tik nopietns, ka apdraud ne tikai neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšanu, bet arī nopietni vājina valsts drošību, akcentēja LVSADA.

Raidījuma "Spried ar Delfi" jaunākās epizodes ir pieejamas Apple un Spotify podkāstos!

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!