Karš Ukrainā mobilizējis iedzīvotājus dažādos veidos – vieni cenšas palīdzēt bēgļiem, citos notiekošais raisījis bažas par savu nākotni, bet daži dodas karot. Raidījumā "Spried ar Delfi" otrdien, 8.martā, žurnāliste Alina Lastovska par sabiedrībā aktuāliem aizsardzības tematiem sarunājās ar Zemessardzes komandieri Egilu Leščinski un Iekšlietu ministrijas valsts sekretāru Dimitriju Trofimovu.

Turpinoties Krievijas iebrukumam Ukrainā, kurā okupācijas karaspēks apšauda un bombardē arī civiliedzīvotājus, bēgļu gaitās devušies vairāk nekā pusotrs miljons cilvēku, tajā skaitā daļa nonāk arī Latvijā. Latvijas iedzīvotāji bēgļiem palīdz dažādos veidos, taču ne vienmēr tas notiek koordinēti, un šajos apstākļos uzdarbojas arī krāpnieki.

Tāpat sabiedrībā manāma spriedze saistībā ar bažām, ka arī Latvija varētu piedzīvot uzbrukumu no naidīgās kaimiņvalsts Krievijas, raisot diskusijas par valsts iespējām aizsargāt mierīgos civiliedzīvotājus iebrukuma gadījumā.

Tikmēr valdība vienojusies ievērojami palielināt finansējumu aizsardzības un iekšlietu nozarēm, lai stiprinātu valsts militārās spējas un iekšējo drošību. Savukārt Zemessardzē vērojams liels jaunu pieteikumu skaits no dažāda vecuma iedzīvotājiem, lai iegūtu prasmes nepieciešamības gadījumā aizstāvēt savu valsti. Daži karavīri no Zemessardzes arī izstājas, lai dotos karot Ukrainā.

Raidījuma "Spried ar Delfi" jaunākās epizodes ir pieejamas Apple un Spotify podkāstos!

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!