Gripas izplatība aizvadītajā nedēļā sasniegusi epidēmijas mērogu, arī Covid-19 pandēmija nav izsīkusi un nedēļas nogalē ar šo infekciju slimnīcās ārstējās vairāk nekā 440 cilvēku. Savukārt Bērnu klīniskās universitātes slimnīca (BKUS) brīdina par respiratori sincitālā vīrusa (RSV) izplatību, kas apdraud mazu bērnu veselību. Kā pasargāt sevi no saslimšanas un vai laiks domāt par kādiem ierobežojumiem? Par to raidījumā “Spried ar Delfi” žurnālists Andris Auzāns sarunājās ar Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Sabiedrības veselības un epidemioloģijas katedras vadītāju Ģirtu Briģi un RSU profesori, infektoloģi Ludmilu Vīksnu.

Epidēmijas slieksni gripas izplatība sasniegusi divās pilsētās – Rīgā un Jūrmalā. Tāpat pēdējo divu nedēļu laikā strauji pieaudzis pacientu skaits, kuri vērsušies pēc medicīniskās palīdzības ar akūtiem augšējo elpceļu infekcijas simptomiem, un augstākā vīrusa izplatības intensitāte novērota maziem bērniem vecumā līdz četriem gadiem. Kopējais pacientu skaits, kuri vērsušies ambulatorajās ārstniecības iestādēs akūtu elpceļu infekciju gadījumos, ir sasniedzis 30%.

Slimību profilakses un kontroles centra informācija liecina, ka pēdējo trīs nedēļu laikā novērots arī straujš pacientu skaita pieaugums ar pneimoniju – salīdzinājumā ar novembra sākumu, saslimušo skaits teju dubultojie.

Salīdzinot ar citiem gadiem, pacientu skaits, kuri vēršas ar elpceļu infekcijas slimības simptomiem un kuriem konstatēta pneimonija, ir neparasti liels.

Savukārt Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā norāda, ka kopš rudens sākuma bērnu vidū intensīvi cirkulē citi vīrusi - īpaši daudz gadījumu, kad nepieciešama ārstēšanās slimnīcā, pēdējos mēnešos ir saistīti ar respiratori sincitiālo vīrusu (RSV), kā arī to, ka sabiedrībā raksturīgs tā dēvētais "imūnais parāds", kuru radījusi bērnu un pieaugušo izolētība no pārējiem pandēmijas ierobežojumu laikā.

Plašāk par aktuālo vīrusu sezonu skatieties raidījumā!

Raidījuma "Spried ar Delfi" jaunākās epizodes ir pieejamas Apple un Spotify podkāstos!

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!