Covid-19 pandēmijas savaldīšanai ieviestie ierobežojumi bijis nopietns pārbaudījums Latvijas ekonomikai. Kopš 1. marta lielākā daļa ierobežojumu ir atcelti, taču gaidītās atelpas vietā ekonomiku sagaida jauni izaicinājumi, ko rada Krievijas iebrukums Ukrainā un Rietumvalstu noteiktās ekonomiskās sankcijas agresīvajai lielvalstij. Par gaidāmajiem izaicinājumiem ekonomikā pirmdien, 7. martā, raidījumā "Spried ar Delfi" žurnāliste Alina Lastovska sarunājās ar Latvijas Bankas Monetārās politikas pārvaldes vadītāju Uldi Rutkasti, bankas "Citadele" valdes locekli Uldi Upenieku un Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) ģenerāldirektori Līgu Meņģelsoni.

Covid-19 pandēmija un pasākumi tās ierobežošanai 2021. gadā turpināja ietekmēt Latvijas ekonomiku, tomēr saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem pērn iekšzemes kopprodukts palielinājies par 4,8%. Lai arī kopš pagājušā gada vidus kopumā ekonomika pārsniedz pirms pandēmijas līmeni, tomēr nozaru griezumā atgūšanās no krīzes ir ļoti atšķirīga, liecina Ekonomikas ministrijas informācija.

Šis gads Latvijā iesācies ar pozitīvu mazumtirdzniecības apgrozījuma pieaugumu, tomēr turpmāko situāciju ietekmēs ne tikai spēja ierobežot Covid-19 pandēmiju un energoresursu cenu straujais kāpums, bet arī nenoteiktība saistībā ar pašreizējo ģeopolitisko situāciju.

Kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā Eiropas Savienības valstis, tajā skaitā Latvija, un virkne citu demokrātisko valstu ieviesušas sāpīgas ekonomiskas sankcijas pret Krieviju, kas tās ekonomiku varētu novest uz sabrukuma sliekšņa. Premjerministrs Krišjānis Kariņš (JV) iepriekš raidījumā "Spried ar Delfi" atzina, ka ieviestās sankcijas negatīvi ietekmēs arī mūsu pašu ekonomiku, taču ekonomiskas grūtības ir mazāk nepatīkamas kā atklāts karš.

Raidījumā apspriedām to, kāds ir Latvijas ekonomikas stāvoklis pēc kārtējā Covid-19 viļņa un ierobežojumiem, kāda ir pret Krieviju ieviesto sankciju gaidāmā ietekme uz Latvijas ekonomiku un kurās nozarēs gaidāmi lielākie sarežģījumi. Tāpat spriedām par pārorientēšanās iespējām, kā arī par pandēmijas un kara izraisītajām izmaiņām patērētāju uzvedībā.

Raidījuma "Spried ar Delfi" jaunākās epizodes ir pieejamas Apple un Spotify podkāstos!

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!