Šīs nedēļas sākumā sociālajos tīklos strauji izplatījās daudzi video, kuros redzama migrantu un policijas spēku pretstāvēšana un centieni nojaukt gar Baltkrievijas un Polijas robežu izbūvētos nocietinājumus. Vai ar jaunu sparu uzjundījusi Baltkrievijas režīma atbalstītā Tuvo Austrumu migrantu plūsma uz Eiropas Savienības ārējo robežu un kā uz to reaģēt - par to Andris Auzāns 11. novembrī raidījumā "Spried ar Delfi" runāja ar Latvijas Ārpolitikas institūta direktoru, Rīgas Stradiņa universitātes profesoru Andri Sprūdu un "Delfi" Ārzemju ziņu nodaļas redaktoru Ansi Īvānu.

Šoreiz lielākā migrantu aktivitāte vērojama tieši uz Polijas un Baltkrievijas robežas - pirmdien izplatītajos video no pierobežas redzams, kā simtiem migrantu dodas uz Polijas robežu pie Kužnicas ciemata un vairāki cilvēki ar knaiblēm un citiem instrumentiem mēģina izlauzties cauri žogam. Vēlāk simtiem migrantu uz robežas arī pārnakšņoja. Polijas policijas publiskotajos video redzams, kā migranti robežas Baltkrievijas pusē uzslējuši teltis un kurina ugunskurus.

Polijas robežsardze ziņu aģentūrai "Reuters" atklāja, ka pie pašas robežas nakti pavadījuši aptuveni 800 cilvēku, bet kopumā mežos Baltkrievijā pie Polijas robežas atrodas aptuveni 4000 migrantu. Savukārt Polijas specdienestu preses pārstāvis sacīja, ka Baltkrievijā varētu būt savākti aptuveni 12 000 migrantu.

Baltkrievijas līdera Aleksandra Lukašenko režīma izvērstā hibrīduzbrukuma ietvaros aizvadīto mēnešu gaitā notikuši centieni Latvijā, Lietuvā un Polijā iesūtīt tūkstošiem nelegālo imigrantu, kuru lielākā daļa kā tūristi ieradušies Baltkrievijā no Irākas.

Eiropas Savienība (ES) apsūdzējusi Minskas režīmu centienos tādējādi atriebties par atbalsta sniegšanu baltkrievu opozīcijai un par sankcijām, kas vērstas pret Baltkrieviju, reaģējot uz pagājušā gada protestu vardarbīgo apslāpēšanu.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!