Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) lēmums anulēt licenci Putina opozīcijas medijam “Doždj” izraisījis plašu rezonansi gan Latvijā, gan citviet pasaulē. Kas šajā situācijā ir ieguvēji, kā kopumā klājas opozīcijas spēkiem agresorvalstī un vai septembra nogalē izsludinātā mobilizācija ir ko mainījusi Krievijas sabiedrībā? Par to ceturtdien, 8. decembrī, pulksten 12 raidījumā “Spried ar Delfi” žurnāliste Alina Lastovska sarunāsies ar Latvijas vēstnieku Krievijā Māri Riekstiņu un Austrumeiropas politikas pētījumu centra valdes locekli Mārci Balodi.

Telekanāls “Doždj”, kurš pērn Krievijā tika pasludināts par "ārvalstu aģentu", uz Latviju pārcēlās šā gada vasarā, kad Krievijā stājās spēkā stingrāki cenzūras noteikumi. No 8. decembra kanāls pārtrauks strādāt apraidē – pirmdien Latvijā tam licence atņemta par tādiem pārkāpumiem kā Krimas iezīmēšana Krievijas teritorijā un ēterā izskanējis aicinājums palīdzēt “mūsu armijai” Krievijā.

Kā novembrī publicētā analītiskā rakstā uzsvēris Satversmes aizsardzības birojs (SAB), Kremlis pēdējo gadu laikā ir spēris agresīvus soļus pret jebkāda veida politisko opozīciju un neatkarīgajiem medijiem, ievērojami samazinot viņu spējas iesaistīties lēmumu pieņemšanā un ietekmēt Krievijas stratēģisko kursu. Iekšpolitiskajā retorikā regulāri tiek izmantoti argumenti par Krievijas izdzīvošanu un cīņu pret Krievijas nodevējiem.

Tas arī attur potenciālus aktīvistus no rīcības, preventīvi nomelnojot ikvienu, kuram ir iebildumi pret Kremļa īstenoto politiku. To ilustrē Krievijā izsludinātā mobilizācija, kas veicina un arī veicinās sabiedrības neapmierinātību līdztekus sociālekonomiskajai spriedzei Krievijā.

Tikmēr Krievija neizrāda nekādas pazīmes tam, lai iesaistītos sarunās, kurās būtu respektēta Ukrainas suverenitāte un teritoriālā integritāte, savukārt Francijas prezidents Emanuels Makrons mudinājis domāt par “garantijām Krievijai”, atkārtojot Kremļa propagandas vēstījumus, ka NATO apdraud Krievijas drošību. Vācijas politiķi gan šādus Makrona spriedelējumus noraidījuši.

Vai “Doždj” aiziešanai no ētera ir izšķiroša nozīme Putina varas nostiprināšanā un vai noskaņojums Krievijā kopš mobilizācijas ir mainījies – runāsim raidījumā.

Raidījuma "Spried ar Delfi" jaunākās epizodes ir pieejamas Apple un Spotify podkāstos!

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!