Latvijā uzsākta Īlona Maska kompānijas "SpaceX" ražoto "Starlink" satelītu interneta ieviešana. Ko jaunais interneta piekļuves veids dos Latvijas iedzīvotājiem, kādas ir tehnoloģijas priekšrocības un kā to var izmantot kara apstākļos, par to raidījumā "Spried ar Delfi" ceturtdien, 24. martā, Andris Auzāns izjautāja Latvijas Universitātes Datorikas fakultātes docentu Leo Trukšānu un VAS "Elektroniskie sakari" Radiofrekvenču plānošanas departamenta direktoru Rinaldu Ritmani.

"Delfi" jau vēstīja, ka Latvijā ir uzsākta “Starlink” satelītu interneta pakalpojumu ieviešana, kas ļaus nodrošināt interneta pakalpojumus vietās, kur mobilā interneta pieejamība šobrīd nav vai ir nestabila. Par to “Twitter” tīklā pavēstījis vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs (A/P).

Viņš norādīja, ka VAS "Elektroniskie sakari" izsniegusi pagaidu atļauju, kas ļaus uzsākt pakalpojuma testēšanu un tuvākajā laikā ieviest pakalpojumu visā Latvijas teritorijā. Tas nodrošinās tīkla alternatīvu arī potenciālās krīzes situācijās.

"SpaceX" pēc Krievijas iebrukuma Ukrainai nodrošina savu satelīta internetu "Starlink". Turklāt Ukrainas prezidents Volodomirs Zelenskis video tiešraidē sazinājās ar Īlonu Masku, uzaicināja viņu ciemos uz Ukrainu, uz ko "SpaceX" vadītājs atbildēja, ka pēc kara beigām šo iespēju labprāt izmantotu.

"Starlink" ir satelītu sistēma, kas nodrošina piekļuvi internetam, izmantojot vairāk nekā 2000 zemes orbītā esošos satelītus.

Šobrīd "Starlink" piedāvātais internets ir pieejams 29 valstīs, tostarp Lietuvā.

Raidījuma "Spried ar Delfi" jaunākās epizodes ir pieejamas Apple un Spotify podkāstos!

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!