Amerikas Savienoto Valstu (ASV) prezidents Džo Baidens jūlija sākumā paziņoja, ka viņa valsts militārā misija Afganistānā beigsies šī gada 31. augustā. Par šī lēmuma ietekmi uz drošību Afganistānā, globālo ģeopolitisko situāciju un terorisma draudiem pasaulē Andris Auzāns 22. jūlijā pulksten 14 raidījumā "Spried ar Delfi" runāja ar Saeimas deputātu Ati Lejiņu (JV)un portāla "Delfi" Ārzemju ziņu nodaļas redaktoru Ansi Īvānu.

Baidens uzrunā uzsvēra, ka karaspēka izvešana notiek saskaņā ar plānu un galvenā prioritāte ir karavīru drošība. Armija ir sasniegusi savus mērķus – vājināt islāmistu grupējumu "Al Qaeda" un novērst jaunus uzbrukumus ASV.

Viņš uzsvēra, ka militārpersonas nedevās uz Afganistānu veidot šo nāciju un vietējo iedzīvotāju rokās ir lemt par savu nākotni.

Tikmēr ASV Aizsardzības ministrija informē, ka līdz šim jau izvesti 90% militārpersonu.

Lejiņš Afganistānu vairākkārt apmeklējis, laikā, kad tā karoja Padomju Savienība, meklējot baltiešu karavīrus starp padomju gūstekņiem. Šī viņa pieredze atspoguļota vairākās dokumentālajās filmās. Viņš ir arī Latvijas Ārpolitikas institūta dibinātājs un bijis tā direktors līdz 2011. gadam.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!