Latvijā konstatēti jau vairāki pērtiķu baku gadījumi. Cik lipīga ir šī slimība, kā to ārstē un kādas zāles ir pieejamas? Vai esam jaunas pandēmijas sākumā? Par to Andris Auzāns raidījumā "Spried ar Delfi" runā ar epidemiologu, Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktoru Juriju Perevoščikovu un infektoloģi, Rīgas Stradiņa universitātes docētāju Sniedzi Laivacumu.

Jau vēstīts, ka pagājušās nedēļas beigās Latvijā tika konstatēti pirmie divi pērtiķu baku saslimšanas gadījumi. Abi slimnieki, visticamāk, inficējušies ārvalstīs.

SPKC iepriekš norādīja, ka pirmais pērtiķu baku gadījums pasaulē tika konstatēts maija sākumā, un tas bija saistīts ar kāda cilvēka ceļojumu uz Nigēriju. Patlaban pasaulē jauno pērtiķu baku gadījumu skaits pārsniedz 500, no tiem vairāk nekā 300 reģistrēti Eiropas Savienībā (ES). Tikmēr neviens nāves gadījums ES nav reģistrēts.

Slimības tipiskie simptomi ir ķermeņa temperatūras paaugstināšanās līdz 39 grādiem, galvassāpes, muguras sāpes, izsitumi uz plaukstām un pēdām, kā arī limfmezglu palielināšanās. Riska grupā šai slimībai ietilpst zīdaiņi, grūtnieces un cilvēki ar ļoti novājinātu imūnsistēmu.

Veselības jomas eksperti iepriekš bija norādījuši, ka vīrusam ir zema izplatība un viegla slimības gaita, tāpēc Latvijā nav nepieciešams nodrošināt masveida vakcināciju pret šo saslimšanu.

Savus jautājumus raidījuma viesiem sūtiet uz e-pastu spried@delfi.lv.

Raidījuma "Spried ar Delfi" jaunākās epizodes ir pieejamas Apple un Spotify podkāstos!

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!