Civilās savienības likumprojektu galīgajā lasījumā Saeimai tā arī neizdevās pieņemt, tādēļ, ka vairāk nekā puse Saeimas deputātu, kaut atradās sēžu zālē, balsojumā nepiedalījās. Tas raisījis jautājumus par konstitucionālo krīzi - vai tiešām parlaments var nepildīt Satversmes tiesas spriedumu? Ja tā, kādas šai rīcībai būs sekas? Pirmdien raidījumā "Spried ar Delfi" Andris Auzāns par to sarunājās ar bijušo Satversmes tiesas priekšsēdētāju, Latvijas Universitātes profesori Sanitu Osipovu un Saeimas deputātu Igoru Pimenovu (Saskaņa).

Kā ziņots, jau iepriekš bija radusies neskaidrība, vai likumprojekta pieņemšanai būs kvorums, jo iepriekš deputāti, kuri iebilda pret likumprojekta izskatīšanu, nepiedalījās balsojumos, lai "norautu kvorumu". Ja Saeimas sēdē nav kvoruma, konkrētais likumprojekts netiek ne noraidīts, ne apstiprināts, bet vienkārši atliekas uz citu sēdi.

Pirmajos divos lasījumos likumprojekta pretiniekiem "noraut kvorumu" neizdevās, tomēr neilgi pirms trešā lasījuma partija "Saskaņa", kuras deputāt iepriekš balsoja kā pašiem šķita pareizāk, paziņoja, ka balsojumā nepiedalīsies. Tā kā iemeslu minēja bažas, vai deputāta Aivara Geidāna balsojums par likumprojektu iepriekš Saeimas Juridiskās komisijas sēdē nav ticis pretlikumīgi ietekmēts. Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs par to ierosinājis resorisko pārbaudi.

Ar Civilās savienības likumprojektu bija paredzēts noteikt jaunu veidu divu pilngadīgu personu kopdzīves juridiskai reģistrēšanai, tostarp pavērt iespējas reģistrēt viendzimuma pāru attiecības. Likumprojekts tika izstrādāts pēc tam, kad vairākos Satversmes tiesas spriedumos tika konstatēts, ka esošā likumdošana pārkāpj viendzimuma ģimeņu tiesības.

Satversmes tiesas priekšsēdētāja vietniece Irēna Kucina aģentūrai LETA skaidrojusi, ka līdz brīdim, kad būs īstenota regulējuma pilnveide par spriedumu saistībā ar viendzimuma pāru aizsardzību, tiesību normu piemērotāji - iestādes un administratīvās tiesas - Satversmi piemēros tieši un nepastarpināti.

Savus jautājumus raidījuma viesiem sūtiet uz e-pastu spried@delfi.lv.

Raidījuma "Spried ar Delfi" jaunākās epizodes ir pieejamas Apple un Spotify podkāstos!

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!