"Protams, pabalsti ir jāpieprasa, bet viņi cilvēkiem pienākas. Nevajag kautrēties tos pieprasīt," tā raidījumā "Tiesības zināt" izteicās Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte Dace Prenclava. Viņa atzina, ka, kaut valsts sniegto pabalstu klāsts ir gana plašs, ir gadījumi, kad cilvēki tos nesaņem tikai tādēļ, ka nav paprasījuši.

Prenclava skaidroja, ka cilvēkiem ar invaliditāti pienākas invaliditātes pensija vai pabalsts, 1. grupas invalīdiem var pienākties arī kopšanas pabalsts, bet cilvēkiem ar kustību traucējumiem - arī transporta kompensācija. To nosaka Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisija (VDEAK), izdodot atzinumu. "Transporta kompensācija pienākas reizi sešos mēnešos, bet mums bija problēma - viņu ļoti bieži nepieprasīja ļoti daudzi cilvēki. Vajag vienkārši pieprasīt, jo tas pienākas," skaidroja Prenclava.

"Tiesības zināt" ir "Delfi TV" raidījums, kura epizodes publicējam katru otro nedēļu trešdienās pulksten 16. Raidījuma mērķis ir visiem Latvijas iedzīvotājiem saprotamā un atraktīvā veidā skaidrot, kā sevi vislabāk aizstāvēt, ja nonāc saskarsmē ar likumu – kā rīkoties, no kādām kļūdām izvairīties un kur meklēt palīdzību.

Piedāvājam iepazīties ar raidījuma saturu:

VSAA pārrauga valsts sociālās apdrošināšanas sistēmu, proti, sociālos pakalpojumus, to piešķiršanu un izmaksu. Tas ietver pensijas un dažādus valsts pabalstus, bet ne tos, kurus piešķīrušas pašvaldības.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!