Foto: LETA
Ņemot vērā tieslietu ministra Dzintara Rasnača (NA) priekšlikumu, valdība nākamnedēļ plāno lemt par Datu valsts inspekcijas (DVI) direktores Signes Plūmiņas atbrīvošanu no amata, liecina sagatavotais rīkojuma projekts.

Plūmiņu no amata plānots atbrīvot līdz ar viņas pilnvaru termiņa beigšanos - 2016. gada 1. janvārī.

Pati Plūmiņa portālam "Delfi" norādīja - par to, ka jautājums par viņas atbrīvošanu no amata iekļauts valdības sēdes darba kārtībā, uzzinājusi no žurnālistiem, jo pašlaik DVI lielākie resursi veltīti pārbaudei par Liepājā cietušās meitenītes vārda publiskošanu.

Lai gan Plūmiņa vēl nav paspējusi iepazīties ar rīkojuma pamatojumu, viņas vērtējumā, DVI darbībā nav tādu problēmu un pārkāpumu, kas varētu būt par iemeslu šādam lēmumam.

"Katras iestādes darbībā ir nianses, kas tiek novērstas," teica Plūmiņa, noliedzot, ka viņas darbībā būtu kādi pārkāpumi. Arī ministrijas vērtējumos viņa iepriekš saņēmusi labu un teicamu novērtējumu.

Rasnačs kā pamatojumu līguma nepagarināšanai ar Plūmiņu min Valsts kontroles revīzijas secinājumus - Plūmiņa, pieņemot lēmumu par savu komandējumu izdevumu atlīdzināšanu, nav ievērojusi likumā „Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" noteiktās prasības un nav izveidojusi atbilstošu DVI struktūru, kā arī nav klasificējusi amatus atbilstoši ārējos normatīvajos aktos noteiktajam.

Tāpat Plūmiņa neesot nodrošinājusi pietiekamu iekšējo kontroli pār normatīvo aktu aktualizāciju, līdz ar to pastāv normatīvo aktu nepareizas piemērošanas risks un risks, ka plānošanas dokumenti netiek pietiekami koordinēti, nenodrošinot plānoto darbību pēctecību.

Arī DVI iekšējie tiesību akti, kas reglamentē inspekcijas iepirkumu procedūru, esot pretrunā viens otram un tajos nav noteikta pārskatāma, kontrolējama rīcības un atbildības deleģēšana, nav noteikta atbildīgās struktūrvienības un amatpersonu atbildība un pienākumi iepirkumu rīkošanā.

"Līdz ar to pastāv neatbilstošu lēmumu pieņemšanas risks un risks, ka netiks veikta detalizēta vajadzību apzināšana, lai precīzāk un atbilstošāk iestādes vajadzībām definētu iepirkuma priekšmetu," klāstīts dokumentos.

Rasnačs vērš uzmanību uz to, ka tuvākajos gados gaidāmas būtiskas izmaiņas datu aizsardzības regulējumā Eiropas līmenī un viņš vēlas konkursā noskaidrot piemērotāko DVI vadītāju šo izmaiņu ieviešanai.

DVI vadītājs tiks meklēts konkursā, un kandidātiem būs jāsniedz sava vīzija par DVI darbu, uzsver Rasnačs, piebilstot, ka arī Plūmiņa varēs piedalīties konkursā.

Plūmiņa ir DVI direktore kopš inspekcijas izveidošanas 2001. gadā.

Jautājums par Plūmiņas atbrīvošanu no amata iekļauts otrdienas, 8. septembra, valdības sēdes darba kārtībā.

Saskaņā ar likumu DVI direktoru ieceļ amatā un atbrīvo no amata Ministru kabinets pēc tieslietu ministra priekšlikuma.

DVI ir Tieslietu ministrijas pārraudzībā esoša tiešās pārvaldes iestāde, kuras mērķis ir personas datu aizsardzības uzraudzība, uzticamu sertifikācijas pakalpojumu sniedzēju akreditācija un uzraudzība, datu aizsardzības uzraudzība elektronisko sakaru nozarē, kā arī informācijas sabiedrības pakalpojumu aprites uzraudzība atbilstoši kompetencei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!