Foto: PantherMedia/Scanpix
Ja pēdējā laikā seksuālā dzīve nav tāda, kā vēlētos, tu tāda neesi vienīgā. Sievietēm mūsdienās ir daudz mazāk laika intīmām attiecībām, nekā tas bija vēl pirms pusgadsimta. Turpat katrs astotais Rietumu pasaules cilvēks dzīvo “attiecībās bez seksa”. Tas nozīmē, ka intīmie brīži partneriem ir retāk nekā desmit reižu gadā.

Seksuāli piepildīta dzīve ir laba tavai veselībai. Tā var palīdzēt atrisināt visdažādākās emocionālās un fiziskās saskarsmes vajadzības, kā arī uzturēt attiecībās tuvību. Portāls “Delfi” aplūko tipiskākos iemeslus, kas mūsdienās veicina “attiecības bez seksa”, un veidus - kā grūtības pārvarēt.

Kas traucē seksuāli piepildītai dzīvei:

Gulta

Foto: PantherMedia/Scanpix

Gulta ir paredzēta vienīgi tam, lai tajā izgulētos un ...seksam! Tomēr daudzi šo robežu pārkāpj un gultā ņem līdzi portatīvos datorus, telefonus, mācību grāmatas un plānotājus, lai pārskatītu turpmākās dienas darāmos darbus.

Visas šīs tehnoloģijas un papildu lietas var radīt bezmiegu, turklāt var iznīcināt vēlmi uz jebkādām seksuālām rotaļām. Ir daudz grūtāk tām ļauties, ja partneris ir paslēpies aiz avīzes, iegrimis TV vai arī aizņemts interneta dzīļu izpētē tā vietā, lai iepazītu tuvāk tavu ķermeni.

Padomi:

Nosakiet gultu par anti-tehnoloģiju zonu, cik nu vien tas ir iespējams.

Pārskatiet savu dienas kārtību un izvērtējiet, cik daudz veltījat laiku romantikai, darbam, izklaidei un ģimenei. Atrodiet laiku arī seksam un, ja citādi nav iespējams, nosakiet tam konkrētu termiņu savā dienaskārtībā.

Medikamenti

Foto: stock.xchng

Dzīves ironija, bet daudzas kontraceptīvās zāles, kas paredzētas drošam seksam, var nogalēt par to vispār jebkādu interesi. Tam par iemeslu ir tas, ka šīs zāles var saturēt vielas, kas sasaista tā saucamos seksa hormonus un samazina testosteronu daudzumu asinīs, kas, savukārt, atsaucas uz dzimumdzīvi.

Tāpat kaitēt var tādi medikamenti, kuri samazina asinsspiedienu, nomierina un samazina skābju daudzumu organismā, kā arī visu veidu antidepresanti.

Padomi:

Pajautā ārstam, ko viņš saka par tevis lietoto zāļu blakusefektiem. Var izmēģināt lietot kontraceptīvās metodes, kuras neietekmē hormonus, piemēram, prezervatīvus, diafragmu vai spirāli.

Aizņemtība

Foto: stock.xchng

Pavadot dienu strādājot, gatavojot, vingrojot un rūpējoties par ģimeni, lai īsi pirms pusnakts nespēkā iemigtu, ir viegli no dzīves izslēgt laiku seksam. Šāds ritms ne tikai neļauj tam atvēlēt laiku, bet pat veicinās hormonālas izmaiņas. To iespaidā tev var ievērojami mainīties seksualitātes cikls.

Aizņemtību un no tās izrietošās sekas rada arī tehnoloģijas, kas neļauj pilnībā noslēgties no ārējās pasaules. Tās veicina papildus uztraukumu un uztur neizdarīta darba sajūtu, piemēram, tāpēc vien, ka neesat pietiekami ilgi bijusi sociālajos tīklos vai kādos citos interneta kanālos.

Padomi:

Šādā dzīvē jāievieš un pašai jāorganizē spontāns seksiņš brīžos, kad beidzot abi ar partneri uz piecām minūtēm esat saskrējušies mājās vai kādā citā ērtā un diskrētā vietā. Izslēdziet telefonus un datoru, un ļaujieties aizmirst apkārt notiekošo pasauli.

Ja nespēj atslēgties, apsoli sev, ka pēc pusstundas vai stundas atkal visas tev nepieciešamās tehnoloģijas ieslēgsi un atceries, ka nekas šajā brīdī pasaulē bez tevis nevar noiet greizi.

Otrs variants ir spontāni atslēgties vienai pašai, piemēram, brīvu pusstundu izmantojot, lai ieietu karstā vannā. Arī šajā laikā vēlams visas tehnoloģijas atslēgt un ļauties tikai siltā ūdens tvērienam, uz brīdi aizmirstot par ikdienas problēmām. Vannā turklāt var iepilināt pāris piles ilang-ilang ēterisko eļļu, kas paaugstinās libido.

Pašnovērtējums

Foto: PantherMedia/Scanpix

Daudzām sievietēm nepatīk ļauties tuvībai, ja neapmierina ķermeņa izskats, piemēram, liekā svara dēļ vai esot stāvoklī. Psihologi gan norāda, ka “ideālais augums” nemaz nepastāv, jo to izveidojusi mūsdienu idealizācijas kultūra. Tā vietā jāsaprot, ka vislabākais augums ir tieši tāds, kāds tas ir, un tikai to apzinoties, arī mīlēšanās var sniegt vislielāko baudījumu.

Padomi:

Sievietēm piemīt talants atrast sevī sliktās īpašības un vizuālos defektus, kas citiem, savukārt, var šķist pat ļoti pievilcīgi. Tā vietā, lai pārdzīvotu kādu šķietamu nepilnību, labāk partnerim pajautāt, lai viņš padomā un pasaka, kas viņam tavā ķermenī un sejā patīk vislabāk – tas liks tev justies komfortabli, nedomājot par to, kas nepatīk tev pašai.

Tajā pat laikā nenovērtē par zemu iespēju neuzkrāt liekos kilogramus. Lai kā pašlepnums dažkārt liek aizstāvēties, ka “es sev patīku tāda, kāda esmu”, pētījumi pierādījuši, ka, nometot svaru, aptuveni 40% cilvēku paši sajūtas seksīgāki un brīvāki.

Peri-menopauze

Foto: PantherMedia/Scanpix

Vēl labu laiku pirms menopauzes, sākās hormonālās pārmaiņas, kuru laikā samazinās estrogēna līmenis ķermenī. Tā rezultātā sekss var šķist tik pat aizraujoša ideja kā maratona skriešana ar akmentiņu kurpē. Mīlējoties bez uzbudinājuma, jebkura kustība sāk šķist asāka, kā rezultātā drīz vien partnerim jāatsaka pavisam.

Padomi:

Pajautā savam ārstam par hormonu aizvietošanas terapijas plusiem un mīnusiem attiecībā uz tavu ķermeni. Tā var mazināt perimenopauzes simptomus.

Tāpat mūsdienās ir pieejami estrogēnu saturoši krēmi un svecītes, kas var novērst nepatīkamās sajūtas. Vieglākos gadījumos sāpīgā seksa problēmas novēršanai pietiek arī ar parasta lubrikanta lietošanu.

Partneris

Foto: PantherMedia/Scanpix

Ne mazums ir arī gadījumu, kad daiļā dzimuma pārstāve attiecībās ir seksuāli aktīvākā, kamēr partneris šķiet kā sastindzis. Viens no biežākajiem iemesliem ir vīrieša emocionālais nogurums.

Gultā vislabāk atklājas arī attiecību problēmas, kuru laikā vīrietis var zaudēt interesi par draudzenes ķermeni un seksu vispār. Citkārt iemesls aktivitātes zudumam var būt pat pavisam pretējs – viņš no tevis vēlas lielāku aizrautību un vēlmi eksperimentēt.

Padomi:

Izrunājiet problēmas bez apvainojumiem. Ir tikai saprotams, ka vari justies aizvainota, ja esi atstumta gultā, taču nedrīkst uzsākt konfrontāciju, piemēram, apvainojot partneri krāpšanā. Tas viņu noslēgs pavisam.

Ja vīrietim seksa dzīvē neiet labi, viņš ar laiku sāks justies nenovērtēts vai nepilnvērtīgs, jo stiprajam dzimumam seksualitāte nozīmē daudz vairāk kā sievietēm. To var laikus novērst izrunājoties, vai mēģinot eksperimentēt. Vari, piemēram, uzņemties iniciatīvu, ko viņš, iespējams, nebūs gaidījis.

Depresija

Foto: PantherMedia/Scanpix

Ja emocionāli jūties kā bedrē, arī vēlme pēc intīmiem brīžiem var ciest. Pretēji vīriešiem, kas šādos brīžos var pat palikt aktīvāki, sievietes cenšas izolēties, turklāt tas var notik pat visromantiskākajās attiecībās.

Antidepresanti no vienas puses var palīdzēt cīnīties ar tumšo mākoni virs tavas galvas, taču jāņem vērā, ka daži medikamenti negatīvi ietekmē iespēju gūt pilnvērtīgu baudu.

Padomi:

Ja jūti, ka tava seksualitāte krītas līdz ar zālēm, ko esi sākusi lietot, informē par to savu ārstu. Viņš, iespējams, varēs ieteikt alternatīvu.

Tāpat izmēģini citas ārstniecības metodes, piemēram, psihoterapiju. Tā var palīdzēt tikt galā ar depresiju, vienlaikus nemazinot seksualitāti. Var palīdzēt arī vingrošana – tā palielina enerģiju, uzlabo garastāvokli un asinsriti.

'Viagrizācija'

Foto: Publicitātes foto

Mūsdienu medicīna ir ienācis termins 'viagrizācija', kas apzīmē vīrieša aktīvo stadiju pēc “Viagra” vai citu seksuāli stimulējošu zāļu lietošanas. Lai gan tās pamatā paredzētas vecāka gadagājuma cilvēkiem, arī jauni vīrieši dažkārt tās lieto, lai uzlabotu savu “uzstāšanos”.

Rezultāts gan var būt pilnīga psiholoģiskā un emocionālā aiza starp tevi un partneri. Vīrietis jau īsi pēc zāļu lietošanas ir gatavs visam, bet sievietei bieži vēl vajag tam emocionāli nobriest, atrast emocionālo lādiņu.

Padoms:

Kādā brīdī, kad neatrodaties gultā, izrunājies ar draugu, kas vienam otrā patīk un nepatīk seksa laikā. Tādējādi var izvairīties no situācijām, kad viens vēlas otru pārsteigt vai iepriecināt ar kādiem jaunievedumiem, kas partnerim nebūt nav patīkami.

Vibrators

Foto: PantherMedia/Scanpix

Ja tev pašai šķiet, ka vibrators sniedz daudz lielāku baudu nekā tavs draugs, tas nav nekas neierasts. Tas ir vienkāršāk pieejams ikreiz, kad sagribas seksuālo baudu, turklāt vara pār to ir tikai tev.

Nav nekas slikts, ja vibrators palīdz tev noņemt seksuālo spriedzi. Problēma gan rodas tajā brīdī, ja seksa rotaļlietas sāk aizvietot partneri pavisam.

Padomi:

Ja patiešām jūti, ka vibrators tev sniedz vairāk nekā draugs, varbūt vērts pārdomāt attiecību nozīmi savā dzīvē vai pat griezties pie psihoterapeita, kas varētu palīdzēt paskaidrot attiecību stāvokli.

Ja attiecības kopumā tomēr nav pie vainas, varbūt jums abiem seksā nepieciešams izmēģināt ko jaunu. Tostarp var eksperimentēt, seksa rotaļlietas izmantojot mīlēšanās laikā.

Slimības

Foto: Shutterstock

Dažkārt sievietes, kuras sūdzas par zemu libido, ar laiku atklāj, ka tām ir endokrīnās sistēmas problēmas, piemēram, kāda vairogdziedzera slimība, kas var novest pie nepārtraukta noguruma, depresijas, zemas seksualitātes un pat neauglības.

Ja ir kāda hroniska slimība, piemēram, fibromialģija, anēmija, diabēts vai reimatoīdais artrīts, arī to radītās sāpes un nogurums var atņemt jebkādu vēlmi pēc intīmas tuvības.

Padomi:

Ja endokrīnā problēma vai anēmija ir laikus noteikta un ārstēta, arī simptomi drīz pazudīs.

Gadījumos, kad slimība ir hroniska, abiem partneriem jāmeklē citi veidi, kā iegūt un sniegt seksuālo un juteklisko baudu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!