Foto: PantherMedia/Scanpix
Mūsu ikdiena kļūst arvien steidzīgāka, un darba dienu vakaros nereti esam tik ļoti noguruši, ka spēka pietiek vien atlaisties uz dīvāna, lai drīz iemigtu. Diemžēl mūžīgā noguruma un laika trūkuma dēļ cieš arī mūsu seksuālā dzīve. Šai sakarā izdevums "Hitched" centies rast atbildi uz jautājumu: "Kā mēs vispār varam domāt par seksu, ja pastāvīgi esam noguruši?"

Kā izrādās, nogurums gan nav attaisnojošs iemesls seksa trūkumam, jo visbiežāk neregulāras un neaktīvas mīlas dzīves pamatā ir motivācijas trūkums nodoties tuvībai ar otru.

Tik ierastie vārdi "Esam pārāk noguruši" nereti sevī slēpj krietni lielākas problēmas, kas valda pāra starpā - komunikācijas trūkumu, nepatiku pret mīlēšanos, kas kļuvusi garlaicīga un paredzama, vai noklusētu aizvainojumu.

Tā rezultātā ir krietni vieglāk visu vainu novelt uz kādu vispārēju argumentu, kas netiks apstrīdēts, nevis stāties pretī attiecību problēmām. Tiesa, arī šai aizsardzības taktikai ir ierobežots efektivitātes termiņš.

Tāpat jāņem vērā fakts, ka aktīva seksuālā dzīve organismam ļauj krietni efektīvāk cīnīties ar nogurumu. Mīlēšanās laikā smadzenēs izdalās endorfīni, kas atbild par laimes sajūtas rašanos, kā arī oksitocīns, kas rada mieru un emocionālo līdzsvaru.

Šai sakarā speciālisti iesaka pāriem vienoties par iespējamo mīlēšanās laiku un vietu, pieskaņojot to savam šī brīža dzīvesveidam, jo intīmā tuvība palielina organisma atjaunošanās spējas, kā arī ļauj nezaudēt savstarpējo saikni. Turpretī, izvairoties no mīlēšanās un nemitīgi attaisnojot šo lēmumu ar laika trūkumu, kas reizēm pat nav pamatots, pakāpeniski notiek arvien lielāka distancēšanās vienam no otra.

Protams, šāda seksa kā pienākuma iekļaušana savā ikdienas grafikā neskan pārāk romantiski, tomēr tas ir ērtākais un nereti vienīgais veids, kā intīmo tuvību nezaudēt vispār, īpaši tad, ja pāra ikdienas gaitas ir saplānotas teju pa minūtēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!