Nereti rodas situācijas, kad jūtam, ka attiecības ar citiem neveidojas tik gludi, kā gribētos. Tādos brīžos gribas sākt meklēt vainīgos – es kaut ko daru ne tā vai problēma ir citos? Šādas likstas var gadīties ikdienas saskarsmē ar draugiem, kolēģiem, radiem un otro pusīti, taču, atceries, ka tu nevari mainīt citu cilvēku paradumus, tomēr vari veidot savu attieksmi pret tiem. Ja arī tev nācies būt situācijās, kad nesaproti, kā pareizāk rīkoties, iepazīsities ar Trevisa Bredberija sešiem toksiskajiem attiecību veidiem. Viedokli vaicājām arī psiholoģei, ķermeņa valodas un emociju speciālistei Dacei Čākurei.

Psiholoģe, ķermeņa valodas un emociju speciāliste Dace Čākure skaidro, ka kašķīga un enerģiju atņemoša attieksme pret apkārtējiem var būt saistīta ar bērnības pārdzīvojumiem un traumām. Šādu toksisku rīcību esamība šiem cilvēkiem var kalpot kā aizsargmehānisms, uz kura pamata celt savu pašapziņu: "Katrs pasauli redz citādāk. Katram sava taisnība, bet patiesība ir kaut kur pa vidu."

Čākure iesaka vienkārši nerunāt ar neapmierinātiem cilvēkiem, ja ir iespējams. Ja šāds variants nepastāv, tad ieslēdz pati savu aizsargmehānismu – saproti, ka šis cilvēks pats ar kaut ko nav apmierināts, tāpēc cenšas iegūt enerģiju uz tava rēķina. Tādus cilvēkus dēvē par "enerģētiskajiem vampīriem", kuri kūda, aktivizē un sakaitina citus. Tu vari pārtapt par enerģijas donoru vai labāk iemācīties to visu neuztvert personiski.

Vēl psiholoģe iesaka, kā tev rīkoties, ja esi ar šādu cilvēku aci pret aci: "Tiešā saskarsmē meklē viņa "trešo aci". Tas nozīmē neskatīšanos tieši acīs, bet starp uzacīm. Acis ir visaktīvākā zona, no kuras atņem enerģiju."

Attiecības, kuras ir pasīvi agresīvas

Foto: Shutterstock

Šim attiecību veidam ir visdažādākās formas, sākot ar mīļotā cilvēka draugiem, kuri lielāko daļu laika tevi ignorē, līdz pat kolēģim, kurš paslepus raksta priekšniekam e-pastus. Cilvēkiem, kuri atrodas pasīvi agresīvajā lokā, ir grūti pieņemt kritiku par sevi, kā rezultātā var kristies darba produktivitāte un kopīgā saskarsme. Respektīvi – viņiem kaut kas tevī nepatiks, bet viņi to itin nemaz necentīsies pateikt tev acīs. Savu neapmierinātību viņi paturēs pie sevis vai arī paudīs to tev aiz muguras.

Ko darīt? Ja tu jūtu, ka kāds pret tevi izturas agresīvi un tev ir vēlme situāciju uzlabot, ņem grožus savās rokās un izliec savas kārtis uz galda. Pasīvi agresīvā tipa cilvēki ir emocionāli un jūtīgi, tāpēc parasti cenšas izvairīties no skaļiem konfliktiem. Atceries, ka par problēmām jārunā, tāpēc centies komunicēt pēc iespējas mierīgāk un konstruktīvāk.

Attiecības, kurās trūkst uzticības un piedošanas

Foto: Shutterstock

Kļūdīties ir cilvēcīgi. Cilvēks nav robots, lai spētu itin visu izdarīt pēc labākās sirdsapziņas katrā dzīves situācijā, taču šī tipa cilvēki kļūdām pievērš pastiprinātu uzmanību. Dažreiz var rasties sajūta, ka paši savā acī baļķi neredz, bet citos skabargas meklē. Viņi uztraucas, ka tu kaut ko atkal izdarīsi nepareizi, tāpēc sarunu un lēmumu pieņemšanas laikā cenšas atstāt tevi aiz durvīm.

Šādu cilvēku uzticību iegūt ir grūti, taču tad, kad tā zaudēta, atgūt to ir dubultsarežģīti. Esi vērīga! Ja esi nokļuvusi šādā situācijā, centies atkal sev sakrāt pāris "uzticības" plusus. Tev būtu jāpievērš pastiprināta uzmanība sīkumiem un detaļām, kā arī jācenšas nedomāt par citu vēlmi atrast tavas pat vismazākās kļūdas. Rēķinies, ka tas prasīs laiku.

Vienpusējās attiecības

Foto: Shutterstock

Cilvēku attiecības standarta pieņemtajā formā pastāv mijiedarbībā – es tev un tu man. Darbavietā, piemēram, kāds veic tevis dotu uzdevumu, bet tu pretī sniedz konsultācijas, padomus un pamācībās, kā pilnveidoties. Apgrieztā situācijā tu no kāda cita mācies, pretī sniedzot savu palīdzību konkrētā jautājumā. Šādas attiecības kļūst neveiksmīgas, kad viens sāk vilkt deķīti uz savu pusi jeb, nedodot neko pretī, tikai ņemt un ņemt.

Ja tu esi tā, kura neko nesaņem pretī, visvienkāršākais veids, kā to izbeigt, ir atbildēt ar to pašu. Kad esi pamēģinājusi šo veidu un tas rezultātu nedod, jāņem talkā vienkāršākā, taču efektīvākā metode – komunikācija. Paņem aiz rokas, nosēdini sev priekšā un izrunā, kas uz sirds.

Idealizētās attiecības

Foto: Shutterstock

Visam ir robežas. Lai attiecības ar partneri būtu veiksmīgas, nedrīkst attālināties no realitātes, celt viņu augstāk par debesīm un piemērot pārdabiskas spējas. Saskarsme, kura pārtapusi šādā līmenī, arī ir toksiska. Tu tik ļoti tici šim cilvēkam un viņa spējām, ka nespēj izvērtēt, vai viss teiktais ir patiess un darītais pareizs.

Pirmkārt, tev pašai jāapzinās šādas situācijas esamība. Labā ziņa – tevas pašas rokās ir to vienkārši izbeigt, jo robežu neapjušana tikai un vienīgi kaitē. Neviens nesaka, ka cilvēks nevar būt talantīgs un veiksmīgs, taču tavam vērtējumam vajadzētu būt objektīvam.

Viedokļu dažādībai gan jāpiemin "Business Insider" pavisam nesen apspriesto pētījumu, kurā atklājās – partneri, kuri saglabā pozitīvas ilūzijas viens par otru, daudz biežāk mēdz palikt kopā. Citiem vārdiem sakot – stabilās attiecībās cilvēks savu otro pusīti mēdz nedaudz idealizēt, saskatot vairāk labo. Līdzko patīkamās ilūzijas izgaist, attiecības palēnām sāk irt.

Tomēr arī šajā gadījumā būtu jāmeklē zelta vidusceļš, saglabājot realitātes sajūtu.

Attiecībās, kurās viens ir pārāks

Foto: PantherMedia/Scanpix

Vai esi bijusi tādās attiecībās, kurās tiec nepatiesi vainota itin visā? Tad tu esi nokļuvusi šajā attiecību modelī, kurā viens no diviem dalībniekiem dominē negatīvā nozīmē, jo acīmredzot tu viņu pievil, neattaisnojot viņa cerības un gaidas par tavām darbībām. Šos cilvēkus raksturo nevēlēšanās iedziļināties, adekvāti izrunāt situācijas, saprast detaļas. Šādus paradumus izskaust ir gandrīz neiespējami. Skaidrs ir tas, ka no šādas noniecinošas pieejas nekas labs nav gaidāms.

Domā divreiz! Ja nonāc šādā situācijā, izvēlies savas "kaujas" prātīgi – ja centīsies stāties pretī ikvienai pārākā partnera darbībai un izteiktajam vārdam, viņš tevī neieklausīsies vispār. Tāpēc izmanto kareivīgi noskaņotos brīžus apdomīgi.

Attiecības, kuras balstītas melos

Foto: Shutterstock

Protams, ikviens cilvēks vēlas radīt pēc iespējas labāku priekšstatu par sevi. Taču tas nedod zaļo gaismu, lai nepatiesi sevi sāktu cildināt. Sākot melot un stāstot idealizētus faktus, var zaudēt realitātes sajūtu, un līdz ar to attiecību "mājiņas" pamatos liet melus. Vari pati sev uzdot jautājumu – vai tu šādam cilvēkam uzticētos?

Uzticība ir visu attiecību kodolā. Ja tās nav, tad attiecību arī nav. Iedomājies, ka tev ir jāizvēlas, no kā būvēt savu māju, piemēram, ķieģeļiem vai salmiem. Māja no salmiem būs pilnībā nestabila, nedroša, un par attiecībām, kuras balstītas melos, var teikt tieši to pašu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!