Foto: PantherMedia/Scanpix
Līdzīgi formas atgūšanai, arī seksuālajai dzīvei pēc dzemdībām nepieciešama restartēšana. Kā informē izdevums "Woman's Health", kādā pētījumā noskaidrots, ka jaunās māmiņas pēc bērna nākšanas pasaulē visbiežāk nogaida astoņas līdz desmit nedēļas, pirms stāties intīmā tuvībā.

Savukārt tās mātes, kuru mazuļi piedzimuši ar zināmām grūtībām, piemēram, ķeizargriezienu, seksuālo dzīvi atsāk pat pēc divpadsmit nedēļu miera perioda, kad jūtas atkopušās ne tikai fiziski, bet arī emocionāli.

Komentējot šo novērojumu, pētījuma vadītāji uzsver, ka nav noteiktas laika atskaites, kas jāievēro, atsākot nodarboties ar seksu, un ir ļoti svarīgi apgāzt sabiedrībā valdošos mītus par noteikto laiku, kas sievietēm nepieciešams pēcdzemdību atveseļošanās periodam, jo katra to nosaka individuāli.

Jaunās māmiņas nereti ir tik nogurušas un aizņemtas ar jaunajiem pienākumiem, ka mīlas dzīvei vienkārši nepietiek spēka, savukārt citas baidās no sāpēm. Tomēr saistībā ar grūtniecību un seksuālo dzīvi pastāv vēl citi mīti.

Tavs libido būs nevaldāms

Ir absolūti normāli, ka grūtniece mazuļa gaidīšanas periodā jūt sava libido kāpumus un kritumus, īpaši grūtniecības pirmajā trimestrī, kad novērojamas arī dažādas blakusparādības.

Tomēr uzskats, ka grūtnieces vienmēr jūt pastiprinātu vēlmi pēc seksa, ir aplams. Hormonālās izmaiņas atsevišķām sievietēm var pastiprināt libido, savukārt citas jutīs seksuālo tieksmju mazināšanos.

Bieži vien arī novērots, ka tieši ķermeņa jaunās aprises liek atplaukt sievietes seksualitātei, aktivizējot arī mīlas dzīvi.

Atceries, ka neskaitāmi pāri dzīvo aktīvu seksuālo dzīvi visu deviņu bērna gaidīšanas mēnešu laikā, tomēr tā ir atkarīga no katra individuāli, kā arī tā, kāda ir bijusi topošo vecāku intīmā dzīve līdz šim.

Mīlēšanās var savainot mazuli

Nereti vīrieši šai ziņā ir krietni piesardzīgāki nekā sievietes, jo baidās, ka viņi var savainot augli, tomēr simts procentos gadījumu gan mazuļa, gan mammas veselībai ar mīlēšanos kaitēts netiks.

Zināma riska gadījumā, kas ietver noteiktas sievietes anatomiskās īpatnības, kas var apdraudēt augļa drošību, par to topošos vecākus informēs ginekologs, attiecīgi aplūkojot arī jautājumu par seksuālās dzīves aktivitātēm.

Seksam jābūt jau pēc sešām nedēļām

Kā informē speciālisti, sešas nedēļas ir minimālais atkopšanās laiks, kas jāievēro pēc dzemdībām, bet daudzām sievietēm visbiežāk nepieciešamas vēl pāris nedēļas.

Ņem vērā, ka pēc bērniņa piedzimšanas tavas intīmās zonas ir savainotas un jutīgas pret infekcijām, un tām jāsadzīst, kā arī paiet zināms laiks, līdz aizveras dzemdes kakls.

Nodarbojoties ar seksu pirms laika, pastāv risks just sāpes un gūt iekaisumus, tāpēc aprobežojieties ar glāstiem un skūpstiem, līdz jutīsies pilnībā vesela!

Pirmā reize pēc dzemdībām vienmēr ir sāpīga

Daudzas sievietes baidās stāties intīmos sakaros pēc dzemdībām, jo uztraucas par iespējamām sāpēm.

Tomēr, ja būsi pilnībā atkopusies, tad par to nevajadzētu baidīties, vien paturi prātā, ka katra māmiņa atveseļojas individuālā tempā, kā arī lieto lubrikantu, jo bērna barošana ar krūti var izraisīt vaginālo sausumu.

Atceries, ka šai jautājumā galvenais ir komunicēt ar savu partneri un rīkoties saskaņā ar savām izjūtām!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!