Satraucošs, riskants, mulsinošs, neveikls un pat nedaudz baiļpilns ir ikvienu attiecību sākums, un mēs ar prieku izbaudām ikvienu šo nekontrolēto sajūtu minūti. Lai neapaugtu ar sūnām, arī ilgstošas kopdzīves laikā partneriem par sliktu nenāk daži zibens spērieni.
“Es jūku prātā viņa dēļ,” mēs mēdzam teikt. “Viņa klātbūtnē mana sirds daudzās kā negudra.” Mēs zinām, ka mūs gaida vēl daudzi atklājumi, un nezināmo pārsteigumu nojautas izraisa elpu aizraujošu pacilātības sajūtu un trīsas. Ko viņš par mani domā? Vai viņš vēl piezvanīs?

Šis agrīnā attiecību posma saviļņojums rodas no lielā atklājuma prieka. Tuvojoties viens otram, mēs pamazām atklājam aizvien jaunas partnera rakstura īpašības, aizraušanās, spēku, kā arī no apkārtējiem slēptās vājības un bailes.

Nobriedušu partnerattiecību laikā šī intensīvā brīvā kritiena sajūta pārvēršas par apmierinātības un drošības sajūtu, bet dažreiz abi partneri piezemējas tā, ka vairs nespēj izjust pacilātības sajūtu. Kādēļ gan nevarētu apvienot abas jūtu pasaules: dziļi harmonisku un stabilu kopdzīvi ar regulāru adrenalīna injekciju, ko izraisa “izrādās, ka es taču tevi nemaz tik labi nepazīstu” pārsteiguma sajūta?

Kā apgalvo attiecību eksperti un daži laimīgi pāri, tas ir iespējams. Piedāvājam 10 ierosinājumus, kā ilgstošās attiecībās no jauna iedegt satraukuma liesmu.

1. Izdariet kopā kaut ko pārgalvīgi biedējošu.

Medicīnas eksperti baiļu sajūtu organismā salīdzina ar seksuālo uzbudinājumu – pulss paātrinās un notiek pastiprināta svīšana. Seksuālajam uzbudinājumam līdzīgā sajūta varētu izskaidrot, kādēļ daudzi cilvēki meklē pārdzīvojumus, lecot ar gumijām no liela paaugstinājuma vai traucoties no kalniem ar slēpēm.

Pārdzīvojot bailes kontrolētā vidē, izjūtam lielu pacilātību, bet pārvarot bailes roku rokā ar partneri, šī sajūta abus stipri satuvina. Varbūt, ka jūs nekad neuzdrošināsities izbaudīt stimulu, ko sniedz lēkšana ar izpletni, taču līdzīgas izjūtas var piespēlēt arī kopīga šausmu filmas noskatīšanās tumšā istabā.

2. Atklājiet kādu noslēpumu.

Intimitāte un saviļņojums iet roku rokā, un, iespējams, tādēļ sākotējais iepazīšanās periods ir tik aizraujošs. Taču arī pēc piecu gadu kopdzīves, kādu vakaru pastaigājoties pludmalē jūs varat atklāt viens otram kādu noslēpumu par sevi. Piemēram, par šokolādes konfekšu slēptuvīti skapī pie vingrošanas drēbēm. Vai par pazaudēto plīša delfīniņu, kas tika saņemts dāvanā pirmajos kopīgajos Ziemassvētkos.

3. Esat azartiski.

Retu reizi atļaujaties izmest vējā nelielu summu, lai uzspēlētu kādu azartspēli. Jums, protams, nav obligāti jānotriec visa sūri grūti pelnītā nauda Lasvegasā vai tepat vietējā naktsklubā. Līdzīgu efektu var panākt arī uzspēlējot striptīza pokeru dzīvojamā istabā pēc tam, kad bērni aizgājuši gulēt. Varat doties arī uz kādu biljarda zāli, noslēdzot derības, ka zaudētājs gatavos vakariņas un mazgās traukus visu nākamo nedēļu.

4. Esat pārdroši.

Atcerieties, kā bērnībā spēlējāt dakterus un slimniekus mājas viesībās, kamēr blakus istabā pieaugušie sēdēja pie galda. Arī tagad bailes tikt pieķertiem kompromitējošā situācijā garantēs nepieciešamo adrenalīna devu, kas izraisīs ne mazums tirpiņu un saviļņojumu.

Kādā veidā, jūs jautāsiet? Nākamreiz, kad iesit kopā uz kino, nosēdieties pēdējā rindā un atļaujieties mazas mīļas muļķībiņas. Cits piemērs: publiskās vietās vienmēr var atrast klusus kaktus, kur nevienam neredzot, viens “nepieklājīgi” atkailinās, kamēr otrs fotogrāfē.

5. Atsauciet atmiņā pirmo randiņu.

Jūsu pirmais randiņš ir mistērija, kas vēl aizvien ir izpētāma un baudāma. Pikantuma atslēga slēpjas vairākos momentos – kāds bija acu skatiens, īpašais skūpsts – un milzum daudz nervu spriedzes. Lai gan jūs abi zināt, kā šī mistērija izvērtusies, atgriešanās nozieguma vietā var atdzīvināt senās atmiņas.

Ieteicams šo brīdi izplānot tieši tādu, kāds tas bija pirmajā reizē – tās pašas smaržas, tā pati neveiklības sajūta, un arī viss pārējais. Var pat saģērbties atsevišķi, lai pēc tam satiktos šajā vietā.

6. Lakstojaties virtuālajā telpā.

Mūsdienās virtuālā telpa nereti mēdz radīt bezdibeni starp diviem cilvēkiem. Viņš var stundām ilgi spēlēt datoru spēles, bet viņa nespēj atrauties no pļāpāšanas Internetā. Taču šī pati tehnoloģija var nostrādāt arī kā “karstais tālrunis”.

Ar e-pasta palīdzību mēs varam darīt to, ko mūsdienās parasti neviens nedara, piemēram, rakstīt romantiskas vēstules, sūtīt mīļotajam cilvēkam uz darbu erotiskas virtuālās kartiņas.

7. Ieraugiet viens uz otru citā gaismā.

Ierosiniet kādu kopīgu nodarbību vai iesaistieties tādā pasākumā, kur atklāsies partnera mazāk zināmās rakstura īpašības, un jūs viņā iemīlēsieties vēlreiz. Ieraugot partneri it kā ar citām acīm, tiks sagrauti daži laika gaitā radušies stereotipi. Šāds pavērsiens attiecības maina uz labo pusi.

Daži acu atvēršanas padomi: noorganizējiet kopīgas boksa nodarbības, kur varēsiet iztrakoties, izgāzt dusmas un apspiesto agresivitāti; vai arī piesakieties uz Argentīnas tango nodarbībām, kur būs izdevība pārsteigt vienam otru ar savu grāciju.

8. Pavediniet viens otru.

Mazdrusciņ fantāzijas atmodinās kaislības jūsu kopdzīvē, pat ja tas būs parasts otrdienas vakars. Izraisiet viens otrā kārdinājumu ar mazām pikantām dāvaniņām. Iedegtas sveces, smaržas, mūzika un no spilveniem sakrauta gulta uz grīdas un kopīga mazgāšanās vannā vienmēr rada neatkārtojami romantisku noskaņu.

9. Ļaujieties kaislībām.

Sekss ir galvenais kopdzīves balsts. Pēc iespējas biežāks un daudzveidīgāks seksuālais kontakts ir veids, kā atjaunot erotisko spēku, kas reiz saveda kopā divus cilvēkus.

10. Dodieties ceļojumā.

Jūsu attiecību sākumā ikviens randiņš bija vesels piedzīvojums; nekad nevarēja paredzēt, kas notiks un ar ko tas beigsies. Tādēļ arī tagad kādā nedēļas nogalē dodieties kopīgā izbraukumā vai pārgājienā, neuzstādot īpašu mērķi. Nevajag neko iepriekš plānot, paņemiet dažas mantas, sviestmaizes, nedaudz naudas un - uz priekšu, kur deguns rāda.

Dodieties laukā, tiklīdz rodās šāda vēlēšanās, esiet avantūristiski. Atbrīvojoties no ikdienas rutīnas noteicošās ietekmes uz dzīvi, būs iespējams vēlreiz satvert šo satraucošo sajūtu, kura bija pirmoreiz, dodoties iekšā nezināmajā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!