Foto: PantherMedia/Scanpix

Flirtēšana jau no seniem laikiem uzskatīta par īpašu veidu, kā pievērst pretējā dzimuma uzmanību, nomākt garlaicību vai vienkārši patīkami pavadīt laiku. Piedāvājam portāla time.com apkopotos, uz zinātniskiem pētījumiem balstītos padomus, kā izkopt smalko koķetēšanas mākslu un sasniegt tajā vēlamos rezultātus.

Flirtēšana darbojas

Vebsteras Universitātē tika veikts pētījums, kura laikā tā autore analizēja flirtēšanas tehnikas bāros, iepirkšanās centros un citās vietās, kur mēdz iepazīties jauni cilvēki. Tika atklāts, ka lielāku pretējā dzimuma uzmanību izpelnās nevis vizuāli pievilcīgi cilvēki, bet tie, kuri nekautrējas flirtēt, izmantojot acu kontaktu un savu smaidu, tādējādi ziņojot, ka ir pieejami un ieinteresēti otrā personā.

Tas nozīmē, ka neatkarīgi no tā, vai esi sieviete vai vīrietis, intereses izrādīšana pretējā dzimuma pārstāvim jau ir kā pusceļš ceļā uz vēlamo mērķi.

Flirtēšanas paņēmieni

Ir divi vispārzināmi, visā pasaulē izmantoti koķetēšanas paņēmieni, kas tiek izmantoti, lai izrādītu otram romantisku interesi- smaids un acu kontakts. Tās ir universālas metodes, ko var pielietot vienmēr un kas iedarbojas uz abu dzimumu pārstāvjiem.

Vēl flirtējot otrai personai daudz iespējams pateikt, izmantojot pieskārienus. Kādā pētījumā atklāts,ka par romantiskākajiem nolūkiem liecina maigs pieskāriens sejai, kā arī plecam vai viduklim. Pozitīvi tiek vērtēta arī apakšdelma aizskaršana. Savukārt pleca pagrūšana, uzsišana pa to vai rokasspiediens tika atzīti par visneromantiskākajiem žestiem.

No tā var secināt, ka lielāko labumu varam gūt, ja pieskaramies otram cilvēkam maigi un neformāli - pētījums rāda, ka maigs vīrieša pieskāriens sievietes rokai ļautu viņam vieglāk iegūt iecerētās numuru.

Ņem vērā vidi, kurā atrodies

Nedrīkst aizmirst, ka ikvienai situācijai ir jāpielāgo uzvedība - jo formālāka vide un pasākums, jo skaidrākam ir jābūt savos nolūkos, lai otrai personai raidītu pareizo signālu.

Kāda pētījuma laikā dalībniekiem vajadzēja norādīt, vai viņi, ielikti konkrētos apstākļos, uzskata, ka pretējā dzimuma pārstāvji ar viņiem flirtē.

Rezultāti uzrādīja, ka vairāk cilvēku uzskata, ka ar viņiem koķetē, ja tas notiek restorānā vai bārē nevis skolas gaitenī (61 pret 40 procentiem). Tāpat par flirtēšanu uzskatīja to, ka otra persona pienāk pie tevis klāt, nevis vienkārši cenšas uzturēt acu kontaktu (68 pret 41 procentu), kā arī komplimentu izteikšanu, nevis jautājumu, vai otrai personai ir laiks, ko tev veltīt (83 pret 25 procentiem).

Padomi vīriešiem

Pētījumi ir pierādījuši, ka flirtēšanas laikā vīrieša fiziskajai pievilcībai ir maza vērtība, daudz svarīgāk ir izrādīt savu sociālo statusu un pozitīvos nolūkus.

Pētījumā par to, kādiem vīriešiem flirtēt padodas vieglāk, atklājās, ka romantisku kontaktu ar sievieti veiksmīgi izdodas uzsākt tiem, kuri pārraida dažādus neverbālus signālus, kas liecina par viņu statusu sabiedrībā un attieksmi pret apkārtējiem.

Veiksmīgo vīriešu skatiens bija vērsts nolūkotās sievietes virzienā, viņi ap sevi izveidojas daudz brīvas telpas, piemēram, pārkarinot vienu roku pāris blakus esošā galda atzveltnei vai ik pa brīdim izstaipīja rokas. Tāpat šie vīrieši brīvi pārvietojās pa bāru un draudzīgi izturējās pret citiem sava dzimuma pārstāvjiem, rotaļīgi izrādoties vai ar elkoni iedunkājot kāda sava drauga ribas.

Pārrunājot novēroto, pētnieki atklāja, ka vīrieši, kuri izrāda savus nolūkus un statusu, no sievietēm saņēma krietni lielāku uzmanību, kā tie, kuri to nedarīja.

Signāls netiek uztverts - kādēļ?

Pētnieki ir atklājuši, ka nereti mēs mēdzam neobjektīvi novērtēt savu veikumu. Proti, var šķist, ka savus nodomus otrai personai esam atklājuši pavisam skaidri, taču patiesībā nevienam citam nav licies, ka esam ieinteresēti un flirtējam. Tātad, var teikt, ka signāla nenolasīšana ir mūsu pašu vaina.

Vesela virkne pētījumu uzrāda, ka neobjektīvu vērtējumu par flirtēšanas paņēmieniem rada bailes tikt atraidītam no potenciālā partnera, kā arī to, ka sievietes ir krietni veiksmīgākas flirtēšanā, ja viņas ir tiešas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!