Šaubas par mīļotā uzticību jeb greizsirdība ir spēcīga emocija, ko izjūt gan sievietes, gan vīrieši savās attiecībās. Situācijās, kurās greizsirdība ir rosinājusi konfliktus, bieži dominē asas diskusijas, strīdi un kaismīgas vārdu apmaiņas. Tomēr ne vienmēr var apgalvot, ka greizsirdīgais partneris rīkojas nepareizi un pārlieku dramatizē situāciju – pie vainas var būt gan sāpīga pagātnes pieredze, gan dzīves notikumi, kuros drīkst šaubīties.

Nereti daudzi jauc divus emocionālus stāvokļus – skaudību un greizsirdību. Ja pirmo vari novērot, piemēram, brīžos, kad vēlies kāda cita lietu vai attiecību modeli, tad greizsirdība izpaužas mazliet citādāk, norādīts "Cosmopolitan". Turklāt skaudība balstās ārējā veidolā – tu nekad nevari zināt, kas patiesībā aiz kārotās lietas vai stāvokļa slēpjas. Savukārt tas, vai skaudība pāraugs greizsirdībā atkarīgs no attiecību veidošanas un iesaistītajiem cilvēkiem.

Kāpēc tiek izjusta greizsirdība?

Viens no skaidrojumiem ir pats cilvēks – kāda ir viņa pieredze, raksturs un būtība. Daži greizsirdību izjutīs kā milzīgas mīlas mokas, bet citi – pasmiesies kopā ar partneri un piekodinās divdomīgās situācijās vairs neiesaistīties. Nereti šaubas par otra uzticību var rasties brīžos, ja jūties apdraudēta – tā var būt gan nedrošība par sevi, gan arī par attiecībām kā tādām. Greizsirdība ir arī reakcija uz kaut ko, kas ir ārpus ierastā un normālā, tomēr tā balstās lielā nedrošībā par sevi un otro pusīti.

Turklāt greizsirdība var rasties pēc attiecību krīzēm, ja partneris mazākā vai lielākā mērā ir bijis neuzticīgs. Tad rodas sajūta – viņš izvēlējies citu un tagad savu mīlestību nodod viņai, nevis tev. Tāpat apkārt cirkulē neveiksmes sajūta, kuru grūti pārvarēt, ja tomēr attiecības izvēlaties turpināt. Ja tā arī notiek, visticamāk, tev radušās regulāras greizsirdības scēnas, jo šķiet – katra situācija var beigties ar jau piedzīvoto krāpšanu.

Tomēr padomā, vai kādreiz nerīkojies pārspīlēti? "Cosmopolitan" norādīts, ka eksistē arī neracionāla greizsirdība. Piemēram, abi ar partneri dodaties pastaigā pa pilsētu – kādā no skatlogiem redzamas atkailinātas sievietes, bet tu "uzmet lūpu", jo šķiet, ka otra pusīte pārāk ilgi vērojis fotogrāfijas. Nav vērts uzsākt strīdu, kuram nav īsti nekāda pamata un pat jēgas.

Kā rīkoties, ja greizsirdīga esi tu vai partneris

Foto: Shutterstock

Ja izjūti kaut nedaudz greizsirdību pret savu partneri, centies piedomāt pie iespējami veiksmīgākas komunikācijas. Tas ir atslēgas vārds, lai vispār jūsu abu saruna notiktu. Turklāt ir dzīves notikumi, piemēram, bērniņa piedzimšana vai tuvinieka zaudējums, kuros greizsirdība var izpausties asāk. Tāpēc esi atvērta sarunai, ja nepieciešams paskaidro apstākļos, kāpēc jūties ievainojamāka vai nedrošāka šajā situācijā.

Tāpat vēl viena iespēja, kā saprast notiekošo, ir pavaicāt sev pašai – vai šī greizsirdības izpausme ir normāla, adekvāta, vai arī jūties citādāk nedroša? Visticamāk, atbildi arī atradīsi, ja būsi pret sevi pietiekami godīga. Turklāt, ja jūti, ka attiecībās kaut kas šķiet savādi vai ir ne tā, kā vienmēr, izrunājies ar savu partneri un neslēp bažas, ja tev radušās aizdomas par neuzticību un jūties greizsirdīga.

Tomēr situācija var būt arī pilnīgi pretēja – greizsirdību partneris izjūt pret tevi. Iespējams, nemaz neesi devusi iemeslu, lai rastos šaubas, taču vakariņas draugu lokā bieži pārtop par karstām un greizsirdību pārņemtām diskusijām pēc tam. Ja otra pusīte regulāri rīko scēnas un apvaino tevi situācijās, kuras nemaz nav notikušas, centies paskaidrot un izrunāt sasāpējušos jautājumus, bet atsevišķos gadījumos iemeslus greizsirdībai ieteicams risināt pie terapeita.

Kā greizsirdība var iznīcināt attiecības?

Šāda tipa situācijas, kurās valda šaubas, liecina par attiecībām nevēlamu apstākļu kopumu. Turklāt bieži greizsirdīgā persona uzstāda ierobežojošus noteikumus savam partnerim, kurus nedrīkst pārkāpt. Tāpēc attiecībās rodas spriedze un vēlāk arī konflikti. Saprotams, ka pamatotu greizsirdību nevajadzētu atstāt novārtā, taču arī "no mušas uzpūstu ziloni" vajadzētu ar partneri izrunāt. Tu noteikti nevēlies nonākt tādā situācijā, kad otra pusīte tavu aizliegumu dēļ, attiecībās iesaistīties vairs nevēlas.

Situācijas, kurās greizsirdībai vari ļaut vaļu

Saprotams, ka greizsirdība ir strīdīgs temats, taču ir dzīves situācijas, kurās tu noteikti drīksti apšaubīt partnera motīvus vai darbības, norādīts "Bustle". Turklāt greizsirdība bieži tiek saistīta arī ar privātīpašnieciskumu, kad tev vai partnerim šķiet – otrs pieder tikai un vienīgi man. Tomēr spēcīgas greizsirdības jušana vienmēr liecina par dziļākām un nopietnākā attiecību problēmām, piemēram, neuzticēšanos.

Greizsirdībai ļauj vaļu, ja otra pusīte viedokli jautā vai uzklausa tikai no apkārtējiem. Ir tikai normāli, ja jutīsies mazliet atstumta, jo attiecības ir par diviem cilvēkiem, kuri diskutē, izrunājas un uzklausa otra viedokli. Turklāt, ja nekad neesi tajā dalījusies ar savu partneri, tev var rasties aizdomas, ka esi pietiekami nevērtīga. Tāpat jūs abi attiecībās esat individualitātes, kurām jāspēj izpausties, taču partneris tevi par prioritāti neuzskata – tad ļaujies greizsirdības emocijām.

Ja nepārtraukti no otras pusītes dzirdi kritiskus vārdus, bet citiem viņš velta neskaitāmus komplimentus – ļauj greizsirdībai vaļu. Saprotams, ka tavs partneris var būt vienkārši draudzīgs pret citiem, taču tādā gadījumā kritikas un nopelšanas gūzma nav jāuzveļ uz tevis. Nav vērts saistīties ar tādu, kurš, kā labu ideju, uzskata tevis pazemošanu.

Tāpat greizsirdība noteikti iezogas, ja partneris strādā garas stundas un tev nepievērš vajadzīgo uzmanību. Saprotams, ka ir situācijas, kurās jāpabeidz iesāktie projekti, taču tas parasti nenotiek ilgstoši. Ieteicams mierīgi notiekošo apspriest un paskaidrot, ka tev ir vēlēšanās vairāk laika pavadīt kopā. Abi kopā varat izplānot veidus, kā divvientulībā pavadīsit nākamās brīvdienas.

Arī brīžos, kad otra pusīte izvēlas pavadīt kārtējo vakaru nevis ar tevi, bet draugu lokā, vari izpaust greizsirdības emocijas. Turklāt, ja tā notiek pārāk bieži, aizdomājies, vai vispār jūsu attiecības varētu kļūt ilgtspējīgas. Savukārt, ņemot vērā iepriekš minēto, tikai tu pati spēj noteikt – greizsirdība kļuvusi nekontrolējama, pārlieku nomācoša vai neveselīga attiecībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!