Lai arī notikumu centrā visbiežāk redzam vienu cilvēku – prezidentu, ministru vai politiķi –, nereti aiz šīs centrālās personas stāv vesela komanda, kas rūpējas par to, lai politiķis gan izklausītos, gan arī izskatītos labi. Kas ir šie noslēpumainie darba rūķīši, kas atbild par to, lai Latvijas tautai nenāktos kaunā noskurināties par amatpersonu, kas pārstāv mūsu valsti, tātad – reizē arī mūs?

Šis jautājums nemaz nav tik viegli atbildams, jo lielākoties tā tomēr ir paša politiķa atbildība un izvēle – rūpēties par savu izskatu, piesaistot vai nepiesaistot kādus speciālistus palīdzībai. Piemēram, valsts pirmā amatpersona ģērbjas saskaņā ar Valsts prezidenta protokola ģērbšanās etiķetes rekomendācijām. Tomēr likums nenosaka, ka valsts prezidentam jāsadarbojas ar stilistu. Tiesa, daudzas amatpersonas, kā arī viņu dzīvesbiedri pirms iziešanas sabiedrībā un dalības saviesīgos pasākumos konsultējas ar speciālistiem.

Latvijā ir arī vairākas amatpersonas, kas izveidojušas sadarbību ar modes māksliniekiem, lai radītu apģērbu, kas ir unikāls un piemērots tieši viņu vēlmēm un vajadzībām. Šādi rīkojies, piemēram, bijušais prezidents Raimonds Vējonis ar sievu Ivetu Vējoni, darinot apģērbu pie dizaineres Annas Osmuškinas. Savukārt pašreizējā Latvijas pirmā lēdija Andra Levite savus tērpus mēdz veidot pie modes mākslinieces Lienes Rolšteinas.

Ar vietējiem dizaineriem ir sadarbojies arī bijušais Rīgas vicemērs Andris Ameriks. Tērpus pašmāju mākslinieki gatavo arī pašreizējai labklājības ministrei Ramonai Petravičai un Latvijas vēstniecei Itālijā Solvitai Āboltiņai.

Latvijas politiķu stilu kopumā Osmuškina vērtē visai kritiski: "Ja godīgi – tāda vispār nav. Vienkārši uzvelk kostīmu, kas pat īsti neder augumam. Es nevaru iedomāties politiķus Latvijā, kuri patiesi būtu eleganti – labi apģērbti, ar interesantām detaļām. Varbūt vēl ieraudzīšu... Bet es teiktu, ka agrāk politiķi labāk ģērbās." Dizainere piebilst, ka visbiežāk politiķi pieļauj pavisam vienkāršas kļūdas. Piemēram, daudzi pat neizgludina savu apģērbu, kas rada ļoti nevīžīgu kopskatu.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!