Foto: PantherMedia/Scanpix
Karamelizēti saldie kartupeļi, kartupeļu biezputra, ābolu drumstalkūka ...mmmm - tās ir garšas, kas piestāv rudenim un padara to krāsaināku, betmēs melotu, apgalvojot, ka šie ēdieni nāks par labu tavai figūrai. Laimīgā kārtā ir neskaitāmi daudz citu garšīgu iespēju sagatavot rudens veltes veidos, kas pat var kalpot kā ieroči cīņā ar liekajiem kilogramiem.

Šai sakarā piedāvājam iepazīties ar mūsu rudens favorītiem, kurus izvēlējāmies, balstoties uz dažādu speciālistu ieteikumiem.

Bietes

Foto: PantherMedia/Scanpix
Bietes ir ne vien saldas un garšīgas, bet to sastāvā esošais betalīns - pigments, kas piešķir tām izteikto krāsu, ir arīspēcīgs antioksidants, kas palīdz cīnīties ar slimībām un attīrīt organismu no toksīniem. Tīrs organisms var efektīvāk pārstrādāt ēdienu, jo paātrinās metabolisms. 

Novāri bietes vai apcep tās krāsnī un pagatavo veselīgus salātus, kurus vari papildināt ar sasmalcinātiem riekstiem. Salātos izmantojot termiski neapstrādātas krāsainās bietes, varēsi priecāties par skaisto krāsu un rakstu saspēli uz sava šķīvja.

Brokoļi


Foto: Shutterstock

Vai zināji, ka šie burvīgi zaļie dārzeņi satur 91% ūdens? Tas izsaka visu, jo fakts, ka dārzeņi ar augstu ūdens saturu ir lieliski svara kontroles palīgi, vairs nav nekāds jaunums. Brokoļiem ir maz kaloriju un, iekļaujot tos ēdienkartē, jutīsies paēdusi. 

Tenesijas Universitātē veiktais pētījums arī atklājis, ka "ūdeņainie" dārzeņi palīdz saglabāt formu arī pēc svara zaudēšanas. Nelielā daudzumā olīveļļas kopā ar sasmalcinātu ķiploka daiviņu apcepti brokoļi būs garda un sātīga uzkoda.

Bumbieri


Foto: PantherMedia/Scanpix
Medaini saldie rudens bumbieri ir bagātīgs pektīna avots. Pektīns ir šķīstoša šķiedrviela, kas, piesaistot ūdeni, veido želeju, tādējādi piepildot kuņģi un paildzinot sāta sajūtu. Izvēlies bumbierus kā veselīgu uzkodu vai sasmalcini tos un pievieno salātiem, lai piešķirtu tiem krēmīgu un bagātīgu garšu.

Granātāboli


Foto: Shutterstock
Šie eksotiskie svešinieki ir apveltīti ar superspējām un satur gandrīz tonnu C vitamīna, kurš, kā pierāda pētījumi, ir efektīvs tauku dedzinātājs. Un granātābola maziem rubīniem līdzīgās sēkliņasizdaiļos jebkurus salātus, padarot tos par īstu mākslas darbu.

Ķirbji

Foto: Shutterstock
Ķirbji rudenī ir it visur, ar tiem vairs nevienu nepārsteigsi, bet tieši to sēkliņas ir īsts sezonas hīts, ko ieteicams vienmēr turēt pa ķērienam. Mononepiesātinātās taukskābes, ko satur ķirbju sēklas, palīdz atbrīvoties no "riepas" uz vēdera. Ja vēlies, vari tās nedaudz apgrauzdēt un pievienot šķipsnu jūras vai jodētās sāls. Tālākais ir tava izvēle – vari tās kraukšķināt, skatoties vakara seriālu vai izmantot, lai uzlabotu savus iecienītākos salātus.


Saldie kartupeļi


Foto: Shutterstock
Ja vēl neesi paspējusi iepazīties ar šiem gardajiem bumbuļiem, ir pēdējais laiks spert šo soli. Ja esi kārumniece, saldie kartupeļi palīdzēs apmierināt tieksmi pēc saldajiem našķiem, bez riska iedzīvoties liekos kilogramos. Apcep tos krāsnī, pārkaisi ar šķipsnu kanēļa un mielojies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!